SG.hu

Novell vezető felelős a Linux szabványosításáért

Markus Rex a Linux új szabványosítási és technikai kezdeményezések kivitelezéséért, illetve a Linux minél szélesebb körben való elterjesztéséért felel a Linux Foudation-nél és előreláthatólag 2008. végén tér vissza a Novellbe.

Markus Rexet nevezték ki a Linux minél szélesebb körben való elterjedését célzó non-profit szervezet, a Linux Foundation (LF) műszaki igazgatójává. A szakember korábban a SUSE Linux AG és a Novell igazgatói posztjait töltötte be. A Linux szabványosítását mindig is támogató, közel tíz éves Linuxos vezetői tapasztalattal rendelkező Rex előreláthatólag 2008. végéig erősíti a Linux Foundation csapatát. A Linux Foundation műszaki igazgatójaként Rex feladata lesz a Linux új szabványosítási és technikai kezdeményezések kivitelezése, illetve a Linux minél szélesebb körben való elterjesztése.

"Örömmel várjuk Markus Rex csatlakozását az alapítvány vezetéséhez. Rex a SUSE Linux AG 1999-es megalakulása óta vezető szerepet tölt be a Linux iparágban, és munkájával nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy mára a Linux a piac egyik vezető kereskedelmi disztribúciójává vált" - mondta Jim Zemlin, a Linux Foundation ügyvezető igazgatója. "Hálásak vagyunk a Novellnek a közösség kezdeményezéséhez nyújtott technikai és pénzügyi támogatásáért és reméljük, hogy a jövőben is számíthatunk a támogatásukra. A nyílt forráskódú fejlesztéshez hasonló megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy a Linux közösség tehetséges alkalmazottainak képességeit kihasználjuk a Linux Foundation továbbfejlesztése érdekében" - tette hozzá Zemlin.

Marcus Rex műszaki igazgatóként a Linux Foundation olyan technikai kezdeményezéseiért felel majd a jövőben, mint például a Linux Standard Base és az Open Printing munkacsoport. Emellett ő lesz az LF tagjainak, valamint a kernelközösséget képviselő LF technikai tanácsadó bizottságának elsődleges technikai kapcsolattartója. Rex várhatóan 2008 végén tér majd vissza a Novellhez.

"A Linux közösség erőforrásainak egyesítésével a Linux Foundation kulcsfontosságú szabványosítási, ösztönzési és együttműködési szolgáltatásokat biztosít a Linux folyamatos fejlesztése érdekében" - mondta Markus Rex. "Örömmel tekintek a Linux Foundation és a közösség tagjaival való együttműködésünk elé és remélem, hogy közösen megvalósíthatjuk a Linux ígéretét. Ez egy kiemelkedően fontos időszak a Linux piacon, ezért nagyon örülök, hogy hozzájárulhatok a Linux Foundation munkájához" - tette hozzá Rex.

Rex széles körű stratégiai és termékmenedzseri tapasztalatokkal rendelkezik a Linux területén. 1999-ben került a SUSE Linux AG vállalathoz és a fejlesztési részleg vezetőjeként, majd később a kutatás és fejlesztési részleg alelnökeként dolgozott. Irányítása alatt az 1999-ben még csak 15 fős mérnöki gárda létszáma 2004-re meghaladta a 200 főt. A SUSE Linux AG felvásárlását követően, 2004-ben csatlakozott a Novell csapatához, ahol kezdetben a SUSE Linux alelnöke és vezérigazgatója, majd a nyílt platformra épülő megoldásokért felelős csoport műszaki igazgatója lett. Ezt követően pedig a szolgáltatási stratégiákat kidolgozó csoport alelnöki tisztségét töltötte be. Rex korábban a Linux Foundation és a Free Standards Group felügyelőbizottságának is tagja volt. Mielőtt a SUSE csapatához csatlakozott, az Erlangeni Egyetem informatikai karán, valamint Prágában a Philips informatikai tanácsadójaként dolgozott.

A Linux Foundation az alkalmazásfejlesztőknek szabványosítási szolgáltatásokat és támogatást kínál, mellyel nagymértékben hozzájárul linuxos fejlesztéseikhez. Ezek közé a szolgáltatások közé tartozik a Linux Standard Base (LSB) és a Linux Developer Network fejlesztőhálózat. Minden nagyobb Linux disztribúció megfelel az LSB követelményeinek. A Linux Foundation a Linux védjegy kezelésével jogilag is védi a fejlesztők szellemi tulajdonát. Az alapítvány semleges fórumként működve járul hozzá a Linux iránti érdeklődés növeléséhez, és a Linux technikai közössége, az alkalmazásfejlesztők, az iparág és a végfelhasználók közötti kapcsolat kiépítésével támogatja az újításokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!