Berta Sándor

Ingyen WLAN-hozzáférések Bernben

A svájci fővárosban nemrég átadott helyi WLAN-hálózatnak köszönhetően a közeljövőben egyaránt ingyen internetezhetnek a helyi lakosok és a turisták.

Jelenleg már öt nyilvános WLAN-hotspot érhető el Bernben - a főpályaudvaron, az egyetemen, a Längassen, a Waisenhausplatz, illetve a Bärenplatz mellett szerelt fel egy-egy terminált az Espace Média Csoport, a TheNet nevű szolgáltatóval és a helyi EWB közművállalattal közösen.

A maximális sávszélesség 300 kilobájt/s, az egyetlen korlátozás, hogy egy személy legfeljebb 30 percig használhatja az internetet. Amennyiben valaki hosszabb ideig szeretne szörfölni a világhálón, újra be kell jelentkeznie. "A tesztüzem egyelőre 2008-ig tart. A tapasztalataink függvényében döntjük majd el, hogy a programot kiterjesztjük-e más városokra vagy régiókra is" - mondta Marc Gugl, az espace.ch internetes oldal marketingvezetője.

A projektet reklámbevételekből finanszírozzák. A legtöbb hirdetést az espace honlapján helyezték el, amelynek az üzemeltetői jelenleg havonta átlagosan ötmillió oldallekérdezést regisztrálnak, ezzel az escape.ch a berni régió vezető portálja lett. "Amennyiben folytatódik a program, úgy az EWB a saját optikai kábelhálózatát is felajánlja majd" - közölte Michaela Eicher, a közműcég szóvivője.

Érdekesség, hogy hasonló vezeték nélküli hálózatok már használhatók más svájci nagyvárosokban is, többek között Genfben, Lausanneban, Bielben, Luzernben és St. Gallenben. A TheNet szintén nem az első ilyen projtektben vesz részt, hiszen a szolgáltató csak Zürichben több ingyenes WLAN-hotspotot üzemeltet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #4
    Azt szerintem soha mert igen gyenge lábakon állt gazdaságilag (arra már nem emlékszem pontosan, hogy állami vagy főpolgármesteri ötlet volt-e). Viszont Pécsett már korábban nekiálltak ennek a belvárosban és működik is.
  • Sirus86 #3
    Kiváncsi leszek,hogy mikor lesz ténylegesen korlátlan wifi net, némi reklámért cserébe. Nem lenne rossz a szegényebb emeberkéknek. Illetve arra is kiváncsi vagyok, mikor kezdik el csinálni BP-en az országos wifihálózatot, amit az állam hirdetett meg..
  • sathinel #2
    Hát igen. Nemhiába az egyik legjobb ország európában. Na így hogy kapok is érte valamit, már nem zavarnának a reklámok. Mekkora királyság már hogy kinn vagy túristaként, és interneten skype-n, stb haza tudsz szólni, vagy térképen megnézed gyors merre kéne menni ha eltévednél. És az a 300k ha nem játszol, videókat nézegetsz, bőven elég netezni.
  • 0ppika #1
    na ez a nem mind1 ...