Berta Sándor

Kiszállhat a WLAN-projektekből az Earthlink

Anyagi problémák veszélyeztetik az amerikai internetszolgáltató részvételét San Fransisco és Houston WLAN-programjaiban. A reklámokból fenntartható ingyenes rendszer túl kockázatos.

A vállalat ma jelentette be, hogy mérsékli jelenlétét egyes területeken, köztük a városi vezeték nélküli hálózatok piacán is és az utóbbi területen zajló beruházásokat vezető szakember távozik a cégtől. Az Earthlink illetékesei korábban közölték azt is, hogy várhatóan kénytelenk lesznek elbocsájtani 1900 munkatársuk közel felét.

Mint ismeretes, korábban a Google és az Earthlink külön indult a San Fransiscóban kiépítendő WLAN-hálózat létrehozására kiírt pályázaton, majd tavaly február végén egyesítették erőiket és 2006 április elején meg is nyerték a tendert. A projektben az Earthlink teremtette volna elő a WLAN-hálózat létrehozásához szükséges 15 millió dollár nagyobb részét, ezenkívül vállalta a kész rendszer tíz éven keresztül történő rendszeres karbantartását is. A Google elsősorban reklámfelületeket ajánlott fel és az ezekből befolyó összeg fedezte volna a hálózat működtetését.

A helyi polgármester sajtóirodája is megerősítette, hogy az Earthlink végleg kiszállt a város vezeték nélküli internetprogramjából. A cég nem tudott eleget tenni a korábbi szerződésekben rögzített kötelezettségeinek Houstonban sem, ezért ott vállalta, hogy emiatt ötmillió dollár büntetést fizet. Mindez azt jelenti, hogy az internetszolgáltatónak a büntetés kifizetése után 9 hónap áll a rendelkezésére arra vonatkozóan, hogy eldöntse, végleg otthagyja-e a projektet vagy továbbra is részt vesz benne. Houston város vezetőinek lehetőségük van új partnerek után nézni és velük megállapodni a program folytatásáról.

A WLAN-projektekből való kivonulás egyébként az új vezérigazgató, Rolla Huff nevéhez fűződik, aki szakított elődje, Garry Barry befektetési politikájával. Huff úgy döntött, hogy amíg nem hozza egyensúlyba a válallat pénzügyi helyzetét nem támogatja a szabadon hozzáférhető és a reklámbevételekből finanszírozott hálózatok létrehozását. A vezető ezért stratégiaváltást jelentett be, a kemény piaci verseny miatt csökkenteni akarja a kiadásokat és nem akarja, hogy a cég a jövőben kockázatosnak ítélt beruházásokban vegyen részt.

A cég ugyanakkor a Philadelphiában, Corpus Christiben és Anaheimben tervezett vezeték nélküli hálózatok kiépítésében továbra is részt vesz. Mindenesetre úgy tűnik, hogy San Fransiscóban a Google már meg is találta az Earthlink utódját a részben az általa támogatott Meraki Networks személyében, amely máris új terveket dolgozott ki egy San Fransisco területét lefedő vezeték nélküli rendszer kiépítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!