Berta Sándor

WLAN-hálózati hibákat derít fel egy új szoftver

A San Diegóban található Kaliforniai Egyetem (UCSD) kutatói olyan diagnosztikai rendszert fejlesztettek ki, amely képes részletesen felderíteni az épületekben található vezetéknélküli hálózatokat.

A program célja az volt, hogy a különleges szoftver segítségével a szakemberek pontosan megállapíthassák, hogy konkrétan milyen hibák vannak az adott WLAN-hálózatban, például miért esik az adatátviteli sebesség, miért vesznek el vagy gyengülnek a továbbított jelek vagy miért nem látható egy a rendszerhez csatlakoztatott laptop.

"Az alkalmazás képes minden információt eltárolni, majd kiértékelni, így pontosan nyomon követhető, hogy mikor mi történt a hálózatban. A használt kód olyan, hogy a program automatikusan meg tudja állapítani, hogy mi okozhatta a kialakult hibát. Korábban már létrehoztak olyan rendszereket, amelyek azt vizsgálták, hogy egy adott hálózat részei miként hatnak az összteljesítményre, azonban maguknak a hálózatoknak a működését csak ritkán tanulmányozták" - nyilatkozta Stefan Savage, az UCSD professzora, a projekt egyik vezetője. A szoftver nagy segítséget jelenthet a cégek rendszergazdáinak a problémák meghatározásában.

Ahhoz, hogy felderítsék az UCSD WLAN-rendszerében lévő hibákat, Savage és munkatársai 40 ellenőrző állomáson összesen 192 megfigyelő eszközt szereltek fel. A berendezések minden lehetséges adatot (sávszélesség, jelerősség, adatforgalom stb.) összegyűjtenek és továbbítják a Jigsaw nevű szoftvernek. Mivel a vezetéknélküli hálózatok ellenőrzése jóval nehezebb a vezetékes hálózatokénál, az UCSD kutatói ezt a problémát úgy oldották meg, hogy egy új algoritmust fejlesztettek ki, amely azokat az aktivitásokat is kimutatja, amelyeket közvetlenül nem tud vagy tudott mérni. Így például egy megfigyelő eszköz azt is kijelzi, ha egy laptop adatcsomagot kapott, még akkor is, ha magát a forgalmat nem tudta regisztrálni. Ez a megoldás olyan, mint a képalkotásban az interpolált képpontok és felbontások alkalmazása.

A modell egyaránt megmutatja az adott vezetéknélküli hálózat felépítését, az alkalmazott kódolását, valamint az adók és a laptopokban lévő WLAN-kártyák adatforgalmát. A rendszer azonban nemcsak egy vagy több épületben található WLAN-hálózat tesztelésére alkalmas, de kisebb módosításokkal akár egy teljes várost lefedő vezetéknélküli hálózat ellenőrzésére is használható.

"Utóbbi feladat különösen a magas épületek miatt nehéz, hiszen ha valaki egy nagyobb területet akar lefedni, akkor annak több olyan része is lehet, amit a rendszer nem lát vagy ahonnan nem kap adatokat. Így az algoritmusokat tovább kell fejleszteni, hogy a kevesebb adatból is megfelelő mennyiségű információt nyerjen ki" - tette hozzá Stefan Savage.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!