Berta Sándor

Internetadó az Európai Unióban?

Az EU komolyan fontolgatja az új adó bevezetését, a tagállamok többsége azonban nem támogatja az elképzelést. A javaslat azonban szerencsére meglehetősen kiforratlan.

Az Európai Unió szervezeteinél felmerült, hogy megadóztatnák az online vásárlásokat és a távközlési szolgáltatásokat. A javaslat lényege, hogy az adót abban a tagállamban kellene megfizetni, ahol a vásárló lakik vagy ahol a szolgáltatást kínáló cég székhelye van. Portugália azt javasolta, hogy az adók legalább 20 százaléka maradjon a vásárló vagy a szolgáltatást kínáló cég hazájában. "A törvénymódosításokhoz szükséges határidőt akár 2015-ig kitolnánk és meg kellene tárgyalni azt is, hogy az adóból az egyes tagországok milyen arányban részesülnének" - jelentette ki Peer Steinbrück német pénzügyminiszter, az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek értekezletén.


Peer Steinbrück

Az elképzelés ellen pont Németország tiltakozik egyébként a legjobban és Luxemburg sem örül az ötletnek. Ennek oka, hogy az utóbbi országban található számos vezető online cég (Amazon, eBay stb.) székhelye, akik korábban pont az alacsony adóterhek miatt választották Luxemburgot. A tagállam nem véletlenül tart attól, hogy amennyiben az Európai Unió mégis az internetadó bevezetése mellett dönt, akkor akár 220 millió eurós adóbevétele eshet ki, ami a miniállam gazdasági teljesítményének egy százaléka.

Az előterjesztés azért is érdekes, mert 2004-ben már Németországban is felmerült az internetadó bevezetésének ötlete, azonban Hans Eichel német pénzügyminiszter, illetve a szóvivője sietve cáfolták a hírt. Hosszú vita után idén október végén eldőlt az is, hogy egyelőre biztosan nem lesz internetadó az Egyesült Államokban sem. A vitában a Szenátus javaslata győzött, mely szerint négy helyett újabb hét évre tiltanák be az ilyen jellegű adók kivetését, vagyis a tengerentúli felhasználók 2014-ig biztonságban vannak, nem kell újabb terhek kiszabásától tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grebber #28
    És az az adó hogy fog kinézni többet kell majd fizetni a netért vagy nemértem :(??
  • flashdesigner #27
    http://myspace.com/leiladoob >>> ZSIDÓADÓ, én a zsidókat adóztatnám meg elsősorban.

    http://blog.myspace.com/leiladoob >>> Simon Perez beismerte...
  • flashdesigner #26
    nem semmi ez a kép. az ilyen arcokat is megadóztatnám. egy ilyen fej látványa nekem rémálmokat okoz, és másnap nem tudok hatékonyan dolgozni, és pénzt termelni állambácsinak! ingyenélő tolvajok
  • vax #25
    Amit tömegek használnak, még ha kicsi is a mérték nagy zsét lehet bezsebelni belőle. Pl: 1Mbit mondjuk legyen 1 eurocent. Számoljatok utána mennyi zsé lenne ez csak magyaroszágon nem ám az EU-ban. Egy átlag ember meg se érezné gyakorlatilag mégis tömegében egy kemény összeg jönne ki.
  • vax #24
    Ezt a Kovács László urunk vetette fel először mint Eu-s adóügyi biztos.
  • vax #23
    Nem. Mert amig élsz addig tudnak nyuzni és többet lehuzni a béredből, fogyasztásodból és ha utódokat szülsz akkor itt az új generáció akiket lehet nyúzni.
  • turul16 #22
    Kinek az érdeke egy ilyen fajta adó ?
    Annak aki nem interneten árul. Kiváncsi lennék a tisztelt képviselőnek milyen kapcsolatai vannak offline kereskedőkkel.
  • ziby #21
    röviden, tömören B*******G AZT A J* K****A A*****T!
  • arty #20
    mindent és bármit :(

    A fizetésem után a cég brutális adót fizet, én pedig durva személyi jövedelem adót. Veszek a maradékon internetet, melyből általános forgalmi adót kaszál az állam. Ha online vásárolok, akkor a megvett termék után fizetek ismét általános forgalmi adót, a cég pedig a bevételei után jövedelemadót.

    nem egészen értem, hogy konkrétan még mi a *****-ra lehetne itt adót kivetni?

    inkább legyen köldökadó, akinek van születésekor, annak minden valaha keresett forintját az állam jogosan elveheti. Kész.
  • Tobacco #19
    hát már igy is elég adót fizetek, fizesen az net adót aki árül rajta bár szerintem ez alap.
    És aki kitalálta ezt az egészet az szeretkezen a felmenöivel.