SG.hu

Pörög a magyar internetpiac

A szélessávú internet-előfizetés 39%-kal haladja meg az egy évvel korábbit, a vezeték nélküli szegmens részaránya pedig már átlépte a 22%-ot - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

2007. III. negyedévében az internetszolgáltatók száma 336 volt, 108-cal több, mint egy évvel korábban. A piac erősen koncentrált, 25 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90%-át. A negyedév végére az internet-előfizetések száma 6,5%-kal emelkedett 3 hónap alatt. Szeptember végén 40%-kal több előfizetés volt a 2006. azonos időszakihoz képest. Az internetpiac dinamikus fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. A 2006-ban megkezdődött jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben is folytatódtak.


A szélessávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, közel 47%-kal; az xDSL-é ennél kevesebbel, 34%-kal. A vezeték nélküli internet még nagyobb léptékben terjed, egy év alatt majdnem a háromnegyedével növekedett, részaránya már átlépte a 22%-ot. A szélessávú (kábel- és xDSL-) internetelőfizetések száma egy év alatt 39%-kal nőtt, és már 18-szor akkora, mint a kapcsoltvonali és az ISDN-előfizetéseké összesen. Az összes előfizetésen belül 2006 III. negyedévéhez képest felére esett a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt), kismértékben csökkent az xDSL, hasonló mértékben, de nőtt a kábeltévés és majdnem 23%-kal magasabb a vezeték nélkülia/ szegmens előfizetéseinek aránya.




Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a harmadik negyedévben meghaladta a 28,4 milliárd forintot, 31%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #18
    A torrent csak egy példa volt, én szinte nem is használom, de amit azon töltök le, huszadrangú, hogy mikor jön le. Egyszerűen arról van szó, hogy én TÉNYLEG többet töltök fel az átlagnál KOMOLY adatot, nem poénos videókat és egyebeket és ez sokáig tart. Talán majd egyszer itt is lesz olyan jó világ, mint Debrecenben.
  • shabba #17
    1. Az biztos, de ahogy írtam egy netszolgáltató tömegigényeket szolgál ki, és torrentezők nincsenek igazán többségben. Ráadásul egy szolgáltató idő előtt, többlet költséggel csak akkor fejleszti a hálózatát, ha abból neki többlet bevétele is származik. Nos a torrent nem olyan alkalmazás amiből valaha is profitot láthatna bármelyik szolgáltató, mert csak többlet költséget termel, de többlet bevétel azt nem. Pl. az IP alapú TV szolgáltatásban egy olyan kitörési pontot látnak a telecom szolgáltatók amiből többlet bevételt remélnek, és erre a jővőbeli fejlesztéseik során hajlandók is áldozni. Viszont a TV szolgáltatás is elsődleges letöltés irányú, ahogy a netes tartalmak zöme is olyan, épp ezért ennél sem lesz igazán érdekelt a szolgáltató az upload erősítésében. Persze az újabban kiépítendő infrastruktúra uploadban már erősebb lesz - mert azért csak volt időközben fejlődés - de nem fogják kiemelt szempontként kezelni az uploadot, főleg nem a torrentezők érdekeit.

    2. Ne hasonlítsd az egyetemi netet egy lakossági szolgáltatással ami ráadásul üzleti alapon önmagát tartja fönn. Ha a munkádhoz nagyobb upload kell, akkor fizesd is meg az árát, vannak nagyobb uploaddal rendelkező csomagok is mint 4Mbps/256kbps, persze az drágább. De ha számodra a nagyobb upload valóban olyan jelentőséggel bír, ami a munkádhoz elengedhetetlen, akkor megéri rá többet költeni, mert a munkából befolyó bevételed ezt kompenzálni fog. Persze ha a fenti megállapítás nem igaz, és valóban csak arra kellene hogy jobban tudj seedelni, de ezzel keresel kifogást az már másról szól.

    3. Ahogy már írtam a netszolgáltatás a tömegigények kiszolgálásáról szól, nem az ügyfél dönti el hogy mit szolgáltasson a szolgáltató és hogyan. Ő azt a terméket tudja "levenni a polcról" amit a szolgáltató kínál. Persze ha tömegesen jelenik valami új igény akkor a szolgáltató érdekelt lehet ezen igény kiszolgálásában, ha az számára anyagi előnyökkel jár. De ha nincs tömeges igény, vagy üzletileg az a konstrukció számára nem kedvező akkor nem fogja csak azért megtenni, mert az ügyfél azt akarja.

    Minden szolgáltatónak az tömegigény kiszolgálásán túl vannak egyedi ajánlatai is, igen széles repertoárban. Akár 10 Gbps szimmetrikus garantált sávszél is kérhetsz akárhova, és hajlandó vagy állni a költségeit a szolgáltató meg fogja csinálni. De az átlagtól eltérő egyedi igényeknek ára van, mert jellemzően egyedi infrastruktúra kialakítását is megkövetelik.

    Ha te seedelni akarsz és erre nagy upload kell, akkor bérelj egy szervert egy adatközpontban, ott jóval olcsóbb a fajlagos sávszélesség így ehhez a igényhez jobban passzol az ottani infrastruktúra. Egy adatközpontból korlátozott számosságú van és ezek helyileg is úgy helyezkednek el hogy közel legyenek a fontos csomópontokhoz, így a fajlagos sávszélesség költség minimalizált. Egy egyetemi hálózat felépítése is közelebb áll adatközpontéhoz, mint a lakossági szolgáltatáshoz, ezért is lehet ott magasabb sebességeket biztosítani. Egész más egy lakossági elérési hálózat ott nagyon sok végponton kell szolgáltatni, területileg nagyon szétszórt végpontokon aminek a költsége nagyságrendekkel nagyobb. Nem mindegy hogy két tucat adatközpontot kell kiépíteni a BIX központ közelébe, vagy két millió lakossági végpontot szétszórva az ország teljes területén.

    LAN hálózatot egy évtizede lakossági használatra kiépíteni nem értem meg, mert üzletileg sosem lett volna rentábilis. Az elmúlt évek alatt a technológia fejlődésével és a költségek csökkenésével ez egyre inkább realítássá vált. De nem akárhoz, elsősorban csak ott ahol nagyon nagy a népsűrűség, nagyvárosok lakótelepein, lakóparkjaiban ahol sok ember koncentráltan, egymáshoz nagyon közel lakik. A Digi, a TVN, de egyéb más cégek is ilyen területeken építettek ki LAN hálózatot az elmút években, de persze nem mindenhol csak egyes területeken. Az idő előrehaladtával ez a fajta hálózat építési mód ezeken a területeken egyre teljedni fog. Viszont nem lakik mindenki lakótelepen vagy lakóparkban, számukra ez a fajta LAN hálózat továbbra sem lesz elérhető mert a riktán lakott területeken nem gazdaságos a kiépítése. Aki olyan területen lakik tovább kell várni, hogy a technológia még tovább fejlődjön, a költségei még olcsóbbá váljanak hogy idővel az egyre ritkábban lakott területeken is megérje majd alkalmazni.

    Ha egy technológia gazdaságosan hozzáférhető, akkor onnantól már lehet belőle olyan hálózatot építeni amivel tömegigényeket lehet kiszolgálni. És ha kiépült akkor már "le tud venni a polcról" az ügyfél jobb csomagot is mint amire az előző hálózat esetén lehetőség volt. Viszont ezek az evolúciót fejlődési ponton a távközlésben nem napokban, hanem hosszú években mérhetők. Mire egy adott technológia széleskörű felhasználása gazdaságossá válik az évek, mire a hálózatot átépítik adott technológiára megint hosszú idő, akár évek a lecserélendő terület nagyságától, munkaigényétől függően.

    Én ez nem úgy működik hogy az ügyfél füttyen egyet és a szolgáltató már ugrik is. Persze az ügyfél nagyon szeretne megkapni havi 5-10 ezerért olyan szolgáltatást, ami a szolgáltatónak talán több milliójába is belekerülne. Természtes hogy ilyenkor a szolgáltató nem fog törődni az igénnyel, mert amíg az számára anyagilag nem kedvező nem áll érdekében vele foglalkozni. Persze ha ugyanezt a szolgáltatást egy nagyobb üzleti ügyfél kéri, aki hajlandó megfizetni a havi több százezres árat, akkor a mellett már anyagilag is érdekelt lesz a kivitelezésben.

    Egy autószerelő is ahhoz hogy bevételhez jusson, először invesztálnia kell eszközökbe, hogy legyen mivel autót javítani, mert különben bevételhez sem jut majd. Ha valakinek a munkához létszükségletű egy mondjuk 18/1 Mbps üzleti netcsomag, akkor ki fogja fizetni érte a havi 25 ezret. Mert a bevételeiért megéri ezt megtenni, esetleg mint szükséges munkaeszközt elszámoltatja a munkaadójánál. De ha a bevétel nem ér meg ennyit, vagy a munka kisebb sávszél mellett is megoldható akkor a 4Mbps/256kbps-es net is elég lesz. Ha meg neked csak azért kellene a gyorsabb net hogy azon mellett szórakozás képpen seedelje, akkor a munka mint ok csak üres kifogás. Ha mégis olyan fontos hogy seedelje hogy azért anyagi áldozatot is hajlandó vagy hozni akkor vegyél drágábban nagyobb csomagot vagy bérelj szervert, ilyen 1xű.
  • carlos05 #16
    Mért nehéz azt felfogni, hogy az ADSL LEGNAGYOBB feltöltési sebessége 1Mbit??? és ezt csak ugy lehet elérni, ha a letöltés elég magas (papíron)... ergo kis csomaghoz nem fognak és nem is lehet 1 Mbites feltöltést adni.
    Diginettel nyilván csak más optikai hálózat fog majd tudni versenyre kelni. Mellesleg csak panelekben persze, mire elérne a kertes házakhoz a diginet addigra lehet VDSL lesz már nálunk is.
  • Molnibalage #15
    Jó, akkor technikailag neked van igazad. De nem mond már, hogy az 4M/256k az logikusabb, mint a 2M/768k.

    1. Aki torrentezik annak kell upload is.
    2. Sok ember munkára használja, annak ez röhejes sebesség. Az egyetemen bent a tanszékről 2,5M-val tudok feltölteni, ezzel már lehet komoly mennyiségű adatot átküldeni.
    3. Akkor miért nem lehet külön szerződést kötni, hogy CSAK én kisebb downloadot kaphassak és nagyobb uploadot, ha nekem EZ KELL??? Mint az konkurens mutatja TECHNIKAILAG lehetséges, de a szaros Invitel erre nem képes. Ennyit a "vevő a fontos" hozzáállásról...
  • chuky123 #14
    Hát én nem dicsérném annyira a vodafone-nak a mobilnetét ahol nincs 3G hálózati
    lefedetség ott kurva lassu 3-4k letöltési sebességet produkál.
    Bár nem tudom mennyinek kéne papiron lennie de nekem nem jött be
  • shabba #13
    "Szó sincs semmiféle optikai hálóról. Csak Debrecenben tényleg vam verseny, nem mint máshol."

    Legalább ne magyarázd azt amiről fogalmad nincs. Azért tud nagy sebességű, szimmetrikus csomagot kínálni a Digi és a TvNetwork mert az optikát behúzzák egészen a lakótelepek háztömgjéig, vagyis elég közel kerül hozzád az optikai végpont alig tíz méternyire. Így már csak lépcsőházon belül kell rézkábel, ami jellemzően UTP, így biztosítható a 100/100 Mbps-es végpont.

    Verseny meg azért van, mert két szolgáltató is kiépíti a városban ilyen technológiával a hálózatát amire idehaza máshol nincs példa, ezért 100 Mbps-ig egymásra fognak licitálni az elkövetkezendő időszakban.

    A felhasználók döntő többsége nem igényle a nagy uploadot, a netszolgáltatás pedig a tömegigények kiszolgálását tűzi ki célul. Az ADSL és kábelnet technológiák amik a legnagyobb mértékben terjedtek el asszimetrikus technológiák, a feltöltés erősen korlátozott mértékű. Az ADSL technológia maximálisan 8/0.8 Mbps sebességű, az ADSL2 12/1 az ADSL2+ 24/1 Mbps. Ennek megfelelően a kialakított csomagok is hasonló asszimetriát tükröznek.
  • Molnibalage #12
    Szó sincs semmiféle optikai hálóról. Csak Debrecenben tényleg vam verseny, nem mint máshol.

    Vicc bazmeg, hogy Invitel 4M/256kbs netet ad. 256kbs net 10000 ért???? Hát hol élnek ezek? Ja és csak akkor ekkora az upload, ha nem töltesz le semmit. Röhej.
    Májusban lejár velük a szerződés hajtom el őket a búsba. Tavaly itt is feltűnt egy új szolgáltató akkor adott havi 7000-ért 2M/768kbps-t. SOKKAL ésszerűbb net.
    Remélem jövő májusban már dupla ekkora lesz a sávszél. Faszom se érti, hogy miért ilyen szar uploadokat adnak. Vicc, hogy letölteni ezerrel tudsz, de ha valami vaskosabb dologt akarsz valahova küldeni, vagy felrakni tárhelyre valamit, az fél napba telik.
  • AgentKis #11
    Azért az az 5 giga elég kevéske, ha mondjuk videomegosztókat nézegetsz... Persze aki nem a térképen pirosfoltos részen lakik annak meg döglassú átlag 30 kbit/sec es hozzáférése lesz. Tehát mondjuk 4 perc alatt be is jön pl. az index.hu...

    Messze van ez még attól, hogy a vezetékest leváltsa.
  • gregor #10
    Pisztáv:Azért a keddi internetpenetrációra vonatkozocikk is pozitivvolt:
    http://www.sg.hu/cikkek/56607
  • roliika #9
    Hm...tényleg nincs EDGE a Vodánál..fene a pofájuk. :D De ahol van 3G ott azért megéri ez az 5000 pénz ...pannonnak is van valami hasonló akciója.Linklinklink :)

    Ja meg boldog mikit mindenkinek! :)