Berta Sándor

Nagy-Britannia engedélyezi a magáncélú másolatokat

Andrew Gowers, a Financial Times egykori szerkesztője 2006-ban olyan javaslatcsomaggal állt elő, amely jelentősen módosította volna a brit szerzői jogi szabályozást. A szigetország kormánya most bejelentette, hogy megvalósítja Gowers néhány elképzelését.

A brit szerzői jogi hivatal Taking forward the Gowers review of intellectual property - Proposed changes to copyright exceptions címmel jelentette meg javaslatcsomagját. Lord Triesman, a brit szerzői jogi kérdésekért felelős államtitkár a dokumentum előszavában kiemelte, hogy ezek a pontok képezhetik egy nyilvános szerzői jogi vita alapjait. "Egy folyamatosan digitalizálódó világban a szerzői jogi szabályozásnak is haladnia kell a korral és egyre hatékonyabbnak kell lennie. A célunk egy olyan új szabályozás létrehozása, amelyet egyaránt elfogadnak és tisztelnek mind a felhasználók, mind a szerzői jogok tulajdonosai" - jelentette ki Lord Triesman.

A változások közül a legfontosabb a magáncélú másolatok engedélyezése, a kutatási és az oktatási célú, az adatbázisokban vagy a könyvtárakban készülő kópiák kivételes kategóriába sorolása. Jelenleg Nagy-Britanniában saját felhasználásra is tilos lemásolni bármit, ennek ellenére több millióan élnek ezzel a lehetőséggel. Az új szabályozás szerint viszont legális lenne, ha valaki egy általa megvásárolt műről kópiákat készít azért, hogy azokat átmásolja egy a tulajdonában lévő készülékre. Ezeket a másolatokat azonban továbbra sem lehetne átadni másnak.

Vita abban van, hogy az engedély milyen alkotásokra vonatkozzon: csak zeneszámokra vagy filmekre is? Pontosan mi érthető magáncélon? Engedélyezett-e a meglévő felvételek konvertálása és ha igen hány alkalommal? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseken vitatkoznak majd a politikusok, a szakemberek, a felhasználók és a kiadók. Emellett újraszabályoznák a digitális másolásvédelmek kérdését, például, hogy kijátszhatók-e ezek, illegális-e, ha valaki magán célra másolatot készít egy DRM-mel védett műről? Jelenleg ugyanis ez utóbbi is gyakorlatilag tilos, csak és kizárólag különleges helyzetekben és oktatási célokra valósulhat meg.

A tartalmakhoz való hozzáférés kapcsán felmerült, hogy a különböző felvételeket és a digitális technológiákat az egyetemek és az iskolák teljes mértékben kihasználhassák, például távoktatási célokra. Így lehetőség lenne az értékes anyagok digitális formában való megőrzésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aDannyBoy #3
    el tudom képzelni, amikor a bizottsági ülésen felvetődött az ötlet és az egyik supporter elkezdte győzködni a többieket
    - Dear gentlemen! Let me suggest you to check the Hungarian copyright practise.
    - the what?
    - The practise, they allow copies for personal use.
    - ok ok, I understand that, but what practise? Who are the hungarians?
    - hmmm let me see... to tell the truth..... aahhhmmm... damn it....who cares?

    :)
  • AgentKis #2
    Azért van néhány kérdés ezzel:
    Magának másolhat, a házastársnak is?
    Mi van ha "közös" eszközön tárolja amit magának másolt, és azt esetleg valamely más családtag is használja? Ő jogtisztán hallgatja/nézi-e?
    Ha kölcsönadom az MP3 lejátszómat a szomszédnak, és az hallgatja a magán másolataimat mondjuk az utcán, Ő jogsértést követ el? És én?
    Ha közös MP3 lejátszót használunk egy közös használatú céges kocsiban. Akkor az oda felkerült másolatot a kollégám hallgathatja? Ha hallgatja akkor én vagy ő lesz a jogsértő?

    stb.

    Mondjuk ezek életszerű példák. A szabályozás egyáltalán nem az. Ez a nagy baj, amikor átgondolatlan buta szabályok születnek, amiket még az sem tart be aki meghozza. Kicsit gondolkodni kellene, és rájönni, hogy ezek a tartalmak már nem tudnak védettek lenni. Szolgáltatni kell, azért fizetnek, de tartalomért egyre kevesebbet.

    Ezt nagyon nehéz megértenie annak aki ebből él. Kb. akkora pofon ez nekik, mint a postásoknak az e-mail, a fax, meg az MMS. Még jó, hogy az ő jogi képviseletük nem olyan erős, hiszen ha úgy lenne, már minden e-mail után fizetnénk a postának a levéltovábbítási jogdíjat... Röhej...
  • Riddick #1
    Csak haladnak előre ..