Berta Sándor

Új év, új német kampány a p2p ellen

Alig néhány nap telt csak el az új esztendőből Németországban máris új kampány elindításán gondolkodik két szerzői jogi társaság, a Zukunft Kino Marketing GmbH és a szerzői jogi törvénysértések felderítésére alakult GVU.

"Nagyon örülünk a módosított új német szerzői jogi törvénynek és különösen a fájlcserélő hálózatok használatára vonatkozó, az eddigieknél jóval szigorúbb feltételeknek. A filmek letöltése és illegális másolása jelentősen károsítja a társadalmat, anyagi és kulturális értelemben egyaránt" - mondta Jan Oesterlin, a ZKM ügyvezetője.

A ZKM korábban két kampányt is indított. Az elsőt még 2004-ben "A másolók bűnözők" címmel, amikor rabomobilokat helyeztek el a mozik előtt, majd a másodikat "Respe©t Copyrights" címmel. Főleg az első akció és a túlzottan kemény hangvétel miatt sokan támadták a céget. Ráadásul a ZKM bírálói kifogásolták, hogy a plakátokon és hirdetéseken elhelyezett szövegek nem tették egyértelművé, hogy mi számít bűncselekménynek és mi nem.

A módosított szerzői jogi törvény azonban ebből a szempontból végre világos helyzetet teremt: minden olyan kópia illegális, amit a tulajdonos engedélye nélkül készítettek és hoztak nyilvánosságra az interneten. Vagyis ezentúl ebbe a kategóriába tartoznak a magán célra készített, de később a világhálón mindenki számára elérhetővé tett filmmásolatok is. Hiszen senki sem kap engedélyt arra egy filmstúdiótól, hogy egy művet lemásoljon, majd azt nyilvánosságra hozza. Az éppen a mozikban bemutatott alkotásokról szintén nem készülhet és nem tehető online módon hozzáférhetővé legális kópia.

Kérdés persze, hogy e logika szerint melyik kategóriába tartoznak például a Creative Commons-licenc hatálya alá tartozó filmek. Emellett továbbra is vita van a másolásokhoz használt eszközök megadóztatásáról: ilyen készüléknek minősülnek az asztali és a számítógépes CD-, illetve DVD-írók. A tavaly elfogadott módosított német szerzői jogi törvény legfontosabb újdonsága, hogy Németországban magáncélra továbbra is bárki szabadon készíthet másolatokat a tulajdonában lévő, másolásvédelemmel nem rendelkező CD-kről és DVD-kről. Vagyis másolásvédett lemezekről továbbra is tilos lesz akár magán, akár kereskedelmi célra kópiákat készíteni.

Korábban nem mindenki fogadta örömmel a végleges törvényt. A német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) például közölte, hogy finoman szólva sem megnyugtató és jó, hogy a jogszabály egy kalap alá veszi a rendszeresen, haszonszerzés céljából dolgozó illegális másolókat, és a magáncélra a másolásvédett CD-ket vagy DVD-ket feltörő egyszerű felhasználókat. Ugyanezt kifogásolta a Zöldek képviselője is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #24
    http://www.4242.hu/?q=hu/node/207 Itt van normálisan, hogy csak kattintani kelljen..
  • Madve #23
    Na itt pontosan láthatod kiket károsítasz meg ténylegesen a letöltésekkel: http://www.4242.hu/?q=hu/node/207
    Őszintén én egyiket sem sajnálom, csak magát az alkotót, hogy kénytelen ilyen rendszeren keresztül eladni "termékét" miközben a tényleges profitból szinte semmit sem lát. Hajrá Crystal meg a többi kiadók által bebolondított "alkotó" lobbizatok csak a letöltések ellen, hagy hízzon a kiadótok! Mondjuk annyiból igazatok van, hogy sokat el kell adni ahhoz, hogy ti se halljatok éhen. Túlságosan sokat! Inkább pakoljátok fel a netre, azt adjátok el közvetlenül! A nevetek már úgyis megvan hozzá. Vagy féltek, hogy akkor derülne ki igazán, hogy nem csak a letöltések miatt nem fogynak a lemezek? Lehet, hogy nyújtani is kéne vmit, amihez már tehetség is kell? Mondjuk kiadó nélkül nincs aki szöveget meg zenét írjon a befuttatott "csodáknak".
  • phoenix1 #22
    Nagyon igazad van! Nem minket egyszerű embereket féltenek hanem saját magukat!
  • Csaba42 #21
    Ez sajnos így van, ahogy leírtad (aki meg nem ért ezzel egyet, menj csak a helyi roma-kerületbe, tömött bukszával), de sajna semmi sem fog változni addig, amíg csak mondjuk a magunkét, de nem teszünk a gazság ellen semmit.
  • aaaaa #20
    A kisebbségek által elkövetett bünözés világszerte létező tény, ha elhalgatjuk, ha nem ,ez nem paranoia. Lehet azt hazudni, hogy ez nincs így , de attól még súlyosan jelentkező probléma, emberek milliói a megmondthatói ennek. Persze amíg nem válsz a bűnözők áldozatáva, lehet védeni őket, meg elkenni az igazságot.
    Tulajdonképpen az oroszlán sem harapja meg az embert, sőt meg sem eszi , mert Veled még személy szerint soha nem történt ilyen, tehát valószínűleg nem is igaz az, hogy ezt állítják egyesek...
    A jogvédők által elkövetett durva lobbizás a törvényhozásra pedig igenis gusztustalan és egyáltalán nem etikus.
    Hozzá nem értő politikusokat megvezetnek, megkennek, hogy olyan törvényeket fogadjanak el, amely alapján bárkit, aki közel kerül a témához, egy életre tönkre lehet tenni, vagy legalábbis az összes pénzét értékét el lehet perelni....
    Embereket anyagilag teljesen tönkretenni ilyen pitiáner dolgokért nem az igazságot vagy a szellemi értékek védelmét szolgálja, hanem egyszerű rablás, mindazok ellenére, hogy a "törvény" szerint lehet, hogy jogos.
    Aki ebben részt vesz, igenis bűnös, nem lehet őket másképp nevezni.
    Mennyivel jobb a nyílt erőszaknál az hogy bárkit perbe fognak , kisemmiznek... Egy verést túl lehet élni, de ha egy élet munkáját veszik el valakitől az nem "egyszerű kis pénzbírság".
  • Vorpal #19
    bűnözők - csatlósokmeg kisebbség - beteg paranoia,
    ilyenkor vagyok hálás azért, hogy a rendszer szegregálódik a társadalomtól.
  • who am I 7 #18
    egyértelmű, h a habzószájú politikusoknak és a marketinges culágereknek nem jó ez a szitú...A kisembernek jó mert többet lát, többet tud meg a világról, és sok emberrel tud véleményt egyeztetni.Az ördögikör az, h ezek a habzószájúak is sima emberek...SZóval arra akarok kilyukadni, h sajnos, szinte minden emberben benne van ez az önzés..Még ha most nem is úgy látja, de ha hatalomhoz jut stb, és nem rendelkezik elég intelligenciával, azt elvakítja a "csillogás" és nem érdekli hány embert tesz tönkre a hatalmáért...
    szvsz túl léphetne már az emberiség ezen a gyengeségén...De gyanítom ehhez egy új generáció kell, intelligensebb, önzetlenebb stb.Csak amíg a bunkerek stb katasztrófa védelmi helyek pont a politikusoknak adnának menedéket, ez lehetetlen...Szóval, dúrva.
  • Wittgen #17
    "A filmek letöltése és illegális másolása jelentősen károsítja a társadalmat, anyagi és kulturális értelemben egyaránt"

    Miért is?

    Kultúrálisan inkább gazdagítja a társadalmat, mivel szélesebb embertömegekhez jut el egy-egy alkotás.

    Gazdaságilag meg miért károsítja? Azért, mert ha nem lenne p2p, akkor 100 potenciális letöltőből kb 5 megvenné a DVD-t, ami után a befizetett adó egy rész a politikusok zsebébe (lenyúlás útján), egy rész a kiadók zsebébe (támogatás útján) a maradék meg a társadalmi értékekhez nem hozzájáruló élősködők(nem dolgozó bevándorló, kissebsségi és tahó honi állampolgár) zsebébe landol segélyek címszóval.

    A dolgozó ember meg bekaphatja...
  • who am I 7 #16
    Ez azért van, mert ezek az effektive tisztességes emberek nem fognak fegyvert és nem ölnek meg politikusokat stb.Ha a kisebbség vagy a bevándorlókat fenyegetnék, azok nem lennének rest balhézni.Szánalmas Világ...
  • Requiem88 #15
    egyetértek!