Berta Sándor

Visszavonják a kanadai szerzői jogi reformterveket

Az ellenzék, a szakmai és a civil szervezetek egyre növekvő, részben online tiltakozása miatt kénytelen visszavonni korábbi terveit Jim Prentice kanadai gazdasági miniszter.

Prentice bejelentette, hogy jelenlegi formájában nem terjeszti elő a dokumentumot, hanem jelentősen átdolgozza azt. A siker elsősorban a civil szervezeteknek és Michael Geistnek, az Ottawai Egyetem jogász professzorának, valamint Cory Doctorow sci-fi írónak, bloggernek és az Electronic Frontier Foundation (EFF) egykori vezetőjének köszönhető. Emellett az is a tiltakozók malmára hajtotta a vizet, hogy a CBC és a The Canadian Press, valamint számos más nagy sajtóorgánum is beszámolt az akcióikról, így Prentice számára nem maradt más lehetőség csak a beadvány visszavonása. "Csak akkor fogom beterjeszteni a képviselőház elé az új tervezetet, ha azzal előzetesen én és a kulturális miniszter is egyetértünk" - nyilatkozta a politikus a The Canadian Pressnek.

A dokumentumot a gazdasági miniszter november végén nyújtotta be, Cory Doctorow akkor a csomagot a világ valaha létezett legrosszabb szerzői jogi szabályozási tervének nyilvánította. A javaslatok között szerepelt a digitális másolásvédelmek kijátszásának büntetése, tekintetet nélkül arra, hogy ez hány esetben és milyen mértékben valósult meg. Azt sem vették volna figyelembe, hogy egy remix vagy egy paródia, esetleg egy magáncélú biztonsági másolat elkészítése miatt törte-e fel valaki az adott DRM-rendszert.

Michael Geist úgy vélte, amennyiben minden módosítást elfogadott volna a kanadai parlament, akkor akár évekig is tarthatott volna, amíg a törvény életbe léphet. A jogász professzor ezért a Facebooknál külön tiltakozó csoportot alakított és egy videót is megjelentetett a YouTube oldalán. A siker elképesztő volt, a csoport tagjainak száma egy hét alatt meghaladta a tízezret és a témára azonnal ráharapott a kanadai sajtó is.

A kanadai kormány azzal próbált meg védekezni, hogy a WIPO-val szemben vállalt kötelezettségeinek eleget kell tennie, de ez nem győzte meg a tiltakozókat, így Prentice lépett és ezzel a bírálók elkönyvelhették első sikerüket. Geistnek, Doctorownak és társaiknak kapóra jött, hogy két kanadai szervezet, a Kanadai Dalírók Szövetsége (SAC) és a Kanadai Zeneszerzők Egyesülete (CMCC) közösen olyan csomagot dolgozott ki, amely alapján a zenészek tisztes bevételhez juthatnának a zeneszámok csereberéléséből. A díjat az internethozzáférés árába építenék be. Így a zeneipar és a kanadai kormány egyelőre meghátrálásra kényszerült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #3
    Ha beépítenék az internetelérés árába, akkor semmi bajom nem lenne vele (viszont elvárnám, hogy az üres média szerzői-jogi adóját visszavonják). A mostani elképzelés elég közel áll a DMCA-hez és olyat manapság már nem lehet ráerőltetni az emberekre.

    A mostani rendszer is teljesen megfelel. Letölteni legális, megosztani nem és az üres DVD-k árában kifizetem a letöltött filmek szerzői jogát amit a kormány szétoszt mindenki között. Számomra ez teljesen jól működik.

    Y
  • ParadoxH #2
    Most Sarkozyn a sor...
  • dronkZero #1
    Hát, aki széllel szemben akar pisálni...