Berta Sándor

Támadják a svájci szerzői jogi törvényt

A svájci helyi internetes társadalom fel kíván lépni az októberben elfogadott jogszabály ellen, habár az a világ egyik legliberálisabb hasonló törvénye. Két szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett a módosításáért.

A vitát a BoingBoing weboldalon megjelent rövid cikk váltotta ki, amely után két svájci civil szervezet, egy a Contre l' Arreté Fédéral sur la Propriété Intellectuelle mottót hangoztató felhasználói csoport és a No Swiss DMCA is bejelentette, hogy aláírásgyűjtést indít. Ugyan a két szervezet tagjai maguk sem hisznek túlzottan a sikerben, ennek ellenére elkezdték az aláírások gyűjtését.

Ahhoz, hogy a törvény módosítását kezdeményezni lehessen, legalább 100 000 érvényes aláírást kellene az aktivistáknak összegyűjteniük vagy létezik egy másik út is. Amennyiben valaki egy jogszabály elfogadását követően 100 napon belül összegyűjt 50 000 aláírást, akkor népszavazást kezdeményezhet a kérdésben. Az aktivistáknak mindenesetre sietniük kell, a 100 napos határidő ugyanis jövő év januárjában jár le.

Mindez csak azért érdekes, mert a svájci szerzői jogi törvény sok szempontból a világ egyik legliberálisabb hasonló jogszabálya. Tiltja ugyan a védett tartalmak terjesztését, de a letöltésüket nem, amennyiben az személyes használatra történik. Emellett engedélyezett a magáncélú másolatok készítése is, akár a másolásvédelmek kijátszásával együtt. A másolásvédelmeket kijátszó programok készítését, terjesztését ugyanakkor a törvény szigorúan bünteti. A cél nem a felhasználók megbüntetése, hanem a terjesztők lekapcsolása.

Elemzők szerint ugyanakkor a kezdeményezés valóban nem lehet eredményes, lévén eddig egyetlen komoly nagy szervezet sem csatlakozott a tiltakozókhoz és így, még ha össze is gyűjtik a szükséges 50 000 aláírást - kétséges lehet a népszavazás sikere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashdesigner #1
    a cikk csak pont azt nem írja le, hogy miről szól pontosan a határozat ami ellen töntetnek és hogy miért tüntetnek ellene...