Berta Sándor

Bizonyítékok kiadása miatt támadják a német rendőrséget

Egy hamburgi ügyvéd szerint a német rendőrség több korábban bizonyítékként lefoglalt számítógépet és merevlemezt is átadott német szerzői jogvédő társaságoknak. Clemens Rasch bejelentése - érthetően - óriási vihart kavart.

Az eset érdekessége, hogy az ügyben maga Rasch, illetve cége, a proMedia GmbH érintett. A vállalat a zeneipar egyik fő támogatójának számít Németországban. Az ügyvéd elmondta, hogy a proMediánál minden megkapott merevlemezt tartalmát lemásolták, majd a fájlokat elemezték és kiértékelték, hogy az így kinyert információkat a későbbi perekben felhasználhassák a fájlcserélőkkel szemben. A probléma csak az, hogy a német rendőrség elvileg semmilyen bizonyítékot sem adhatott volna ki, hiszen Rasch és a proMedia a fájlcserélők elleni ügyekben a zeneipar érdekeit képviselik, vagyis elfogultak.

Egy hasonló eset nyilvánosságra kerülése miatt nemrég a lübecki bíróság kénytelen volt megszüntetni egy pert, ugyanis a bíró szerint nem lehetett megállapítani, hogy a háttértárolók tartalmát nem manipulálta-e időközben valaki.

Rasch kijelentette, hogy szerinte a jelentősen túlterhelt német rendőrség több esetben is jogellenesen foglalt le számítógépeket és merevlemezeket, valamint a felhasználók által készített magáncélú másolatokat. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy a Holger Voss által a T-Online ellen indított és később megnyert per miatt az internetszolgáltatók már nem tárolják 80 napig az adatokat, ezért az általuk kinyomozott IP-címeknek legalább a fele használhatatlan. Korábban ez az érték legfeljebb csak 10-15 százalék volt. Igaz, ezen a helyzeten változtathat a múlt hét pénteken elfogadott hat hónapos távközlési adattárolás bevezetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • virs lee #7
    meg lehet úszni mindent (kivéve gyilkosság).

    Azt is. Lásd: Császár Elődke. Csak drogos sztárocskának kell lenned, és máris nem vonatkozik rád a BTK.
  • virs lee #6
    Igazából semmilyen lefoglalt _újrairható_ adathordozó nem lehetne bizonyitek, hiszen a yard is rárakhat terrorista kézikönyvet / államtitkot / gyerekpornót, aztán 100 évig ki se jössz a sittről, pedig nem is te voltál. Ki / mi garantálja hogy miután tőled kikerül a vinyó, ki mit rak rá? Senki.
  • Wittgen #5
    Kis máni ebbe a zsebbe, kis máni abba a zsebbe, és máris nem kell aggódnia amiatt a cégneknek, hogy hogyan kellene manipulálni a bizonyítékot.

    Akit bíróság elé citálnak: próbáljátok minnél jobban húzni, halasztani az ügyeket, mert mint a mostani olajper eredményét is láthattuk, elévülés miatt meg lehet úszni mindent (kivéve gyilkosság).
  • arty #4
    ha meg a hozzánemértő biroság számodra kedvezőtlenül itél ott is, akkor igy jártál :( ez a mai magyar realitás :(
  • irkab1rka #3
    ha a biro nem mondja ki, akkor az ügyvéd dolga. Ha ennek ellenére (kedvezőtlen itélet születik), lehet támadni, és másodfokra vinni.
  • Cobra. #2
    Elvileg a bírónak a törvények alapján objektíven kell döntenie, a magyar törvények pedig ebből a szempontból megegyeznek (mint a legtöbb demokráciában) a német joggal. Tehát ha kiderül, hogy a rendőrnyomozókon kívül bárki más hozzáférhetett a lefoglalat adathordozókhoz, akkor igen jó eséllyel be lehet szűntetni az eljárást, mivel fennál az esély a bizonyítékok maipulálására (azért még mindíg él valamilyen formában az, hogy a bűnösséget kell bizonyítani, nem az ártatlanságot).
  • Darth Sith #1
    "bíróság kénytelen volt megszüntetni egy pert, ugyanis a bíró szerint nem lehetett megállapítani, hogy a háttértárolók tartalmát nem manipulálta-e időközben valaki."
    nálnuk melyik bíró merne ilyet mondani? Pl a mostani razziák utáni perekben? Ha valaki egyszer adatot tud lekapni ezekről az adathordozókról, mi gátolja meg abban, hogy adatokt vigyen fel rá? Teljesen jogos a bíró ítélete szerintem. Csak nálunk nem mernék ezt megcsinálni...