Gyurkity Péter

Jön a hibrid optikai lejátszók uralma

Messze még a nagy felbontású formátumháború vége, és az esélyeket a friss jóslatokban sem merik latolgatni. Ehelyett a hibrid meghajtók uralmának kialakulását várják, amely a következő évtizedben teljesedhet ki.

Egyre többen várják az extrém kapacitású flashmemóriák, holografikus tárolók és egyéb, jövőbe mutató megoldások megjelenését és elterjedését, ám az nyilvánvaló, hogy a nagy többség nem ezeket fogja alkalmazni az elkövetkező években. A nagy felbontású optikai formátumok vetélkedése határozza majd meg a piacot, és ebben a küzdelemben az ABI Research nem számít egyik rivális győzelmére sem, egészen a 2012-ig terjedő időszakban.



A piackutató cég friss előrejelzésében arra az álláspontra helyezkedik, hogy a következő négy évet egyre inkább a hibrid, más néven univerzális lejátszók uralják majd, amelyek mindkét formátumot megfelelő módon kezelik. Ezen lejátszókat ma még igen ritkán szerzik be a vásárlók, köszönhetően a meglehetősen magas áraknak, ám a cég arra számít, hogy ez 2009-re a Blu-ray meghajtók árával fog megegyezni, vagyis eltűnik az árkülönbség a hibrid és az egyetlen formátumot támogató megoldások között. Így már a vásárlók is kellően motiváltak lesznek és nyilván egyre többen választják majd az univerzális megoldásokat.

A győztes kihirdetését illetően pesszimista a cég, nem hisznek ugyanis abban, hogy a küzdelem 2012-ig eldőlne, bármelyik versenyző javára. Az viszont teljesen biztos, hogy egyre több otthoni számítógép válik alkalmassá a nagy felbontású tartalmak lejátszására, és ennek megfelelően a felhasználók növekvő hányada igyekszik majd beruházni a megfelelő lejátszókba. Ez már csak azért is valószínű, mert az újabb kijelzők beszerzésével elengedhetetlenné válik az optikai meghajtók hozzáadása is a konfigurációkhoz, hogy megfelelő minőségben élvezhessék a megvásárolt mozifilmeket és sorozatokat.

Példaként említhetők a két nagy, a Sony és a Toshiba kijelentései - mindkét vállalat biztos abban, hogy az otthoni PC-k jelentős része vadonatúj meghajtóval egészül ki még az idén. Az Intel és az AMD is a fenti technológiák támogatását tervezi integrált chipkészleteiben, így drága grafikus kártyára sem lesz szükség - minden adott tehát az új korszak megkezdéséhez, meglátjuk a vásárlók mit szólnak mindehhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #27
    Jah mostmár értem valamennyire, csak az okát nem, hogy miért nem tud 24 fps-t küldeni :S
    Egyébként néztem már több HD filmet is, és feltűnt egy kicsit, hogy nem olyan folyamatos mindegyik, de volt ami teljesen jó volt.
    DVD filmeknél még nem tapasztaltam akadozást, tömörítetteknél (xvid) is csak kevésben.
    HD filmeknél is inkább akkor tűnik fel nagyon az akadozás, ha szöveg megy, például a film végén, nem lehet elolvasni a szöveget valamelyiknél.

    Tehát ha HD filmeket akarok majd nézni blurayről, akkor akadozós lesz mindig? :S Ezt nem is fogják tudni kodekkel/szoftverekkel javítani?
  • dez #26
    Ja oké, úgy értettem, a monitort akarod több méterről nézni.

    A mozifilmek 24p-ben (progresszív kirajzolás, 24 fps-sel) készülnek, és megjeleníteni is így optimális őket. Az asztali lejátszók, legalábbis a Blu-ray és HD_DVD-sek (bár utóbbi cselesen oldja meg) képesek így küldeni a képjeleket, és az újabb megjelenítők is képesek így fogadni, megjeleníteni. Így pont olyan lesz, mint a moziban. (Darabos, de legalább egyenletes.)

    A videokártyák és PC-s monitorok azonban nem nagyon ismerik ezt, csak a szokásos 60 fps-t, digitális összeköttetés esetén. 60 nem osztható maradéktalanul 24-gyel, ezért egyes képkockákat 2x kell megjeleníteni, míg másokat 1x. Ez akadozó mozgáshoz vezet.
  • Balumann #25
    Nem úgy gondoltam. Ha számítógépezel akkor általába ottvagy a gép mellett, így filmnézés közbe zavarhat nagyon a zúgás, de TV-t általába 2-3 méterről nézel, így ott már nem annyira hallod...
    Másrészt az 5.1 hangrenszert nem igazán lehet úgy elhelyezni, hogy a tv-től 1 méterre legyél. Ha azt akarod, hogy 2-3 ember is nézze egyszerre 5.1-ben, akkor 3-4 méterről érdemes (ha a szoba engedi természetesen, bár a hangszórót se szabad falhoz rakni (mint ahogy egyes bemutató termekbe teszik időnként -.-' )

    Mi az a natív 24p lejátszás? :S
  • dez #24
    "bár a filmeket amúgyis kicsit távolabbról érdemes nézni."

    Hülyeség! Na ja, az 50Hz-es kisfelbontású tévéden, hogy ne follyon ki a szemed...

    A HD egy kicsit másról szó, minthogy a szoba másik végéből nézed a bélyegnyi képet.
  • dez #23
    Szerinem fontosabb a natív 24p (24fps) lejátszás nem-ismerete PC-n. Frame-ismétléssel 30fps-sel, ricegősen.
  • dez #22
    A HD DivX gagyi, homályos.
  • dez #21
    Mi az a bibrid DVD?
  • Balumann #20
    Ezt nem értem, számítógép miért ne tudná kezelni a HD hangszabványokat? Például az én alaplapi hangkártyám Realtek HD audio, ami gondolom azért HD mert hardveresen is támogatja a HD-t. Másrészt kodekekkel, szoftverrel biztos h le fogja tudni a gép játszani probléma nélkül BR/HDDVD lemezekről a filmet.

    Letöltött HD anyagokkal se volt még problémám, a Bluray-en meg HDDVD-n teljesen más kódolásba lennének a hangok? Kodekkel a gép akkor is ki kell tudja kódolni.
  • Tinman #19
    Ezt még hozzátenném, hogyha médiaváltás lesz, teszem azt olcsó holografikus tárolók jönnek, akkor sincs akkora baj, mert mindig vannak akiknek majd jól jön egy 750-es vinyó. Ellenben ha BR lemezen tárolsz, akkor nem biztos, hogy jól eltdud majd adni a rákarcolt görög nyaralás emlékeivel
  • item #18
    Értem a logikádat, de ez idővel változik és ez a cuccot még 1 év múlva se fog itt megkapni 50 ezerért. Jelenleg 116 itthon. Nagyker netto 70-80 körül mozog. Szal azért nem lesz ez olyan rossz üzlet szerintem.