Gyurkity Péter

110 filmmel indít a HD VMD

Aki még nem veszett el a nagy felbontású formátumok útvesztőjében, annak itt a HD VMD, amely a hagyományos DVD-re építve 30 GB-os lemezeken kínálja a tartalmakat - a nagy támogatók hiányában kevésbé népszerű alkotásokat.

A New Medium Enterprises a dupla rétegű, vagyis a DVD-9 technikai korlátait feloldva alkotta meg saját szabványát, amely lehetővé teszi, hogy a hagyományos DVD korongokat akár 20 réteggel turbózzák fel. Ez elméletben akár 100 GB-os korongok sorozatgyártását is lehetővé teszi, itt azonban még nem tartunk, hiszen a cég jelenleg legfeljebb 30 GB-os változatokat kínál.Igaz, ennél némileg összetettebb a kép, hiszen a hivatalos közlemény már ennél is több verziót említ, egészen pontosan 20, 24, 30, 40, illetve 48 GB-os, vörös és kék lézerrel lejátszható korongokat, amelyek kivétel nélkül forgalomba kerülhetnek a jövőben. Szerintük ez olcsóbb alternatívát jelent a két nagy táborral szemben, ami immár nehezen igazolható, hiszen a HD DVD-lejátszók immár 100 dollár alá csökkentek a tengerentúlon. A ML622S és ML777S lejátszók 199 és 209 dollárért megrendelhetők, így az ár már nem sokat jelent. Előbbi CD-, DVD- és HD VMD-lejátszást támogat, MPEG-1, MPEG-2/MPEG-2 HD, VC-1 vagy H.264 kodekben, 1080p (1920 × 1200) felbontásban.

November 1-jén összesen 110 kiadvánnyal indul útjára a formátum, a cég szerint ez elegendő az első lépéshez. Ezek az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Ausztráliában, illetve Európában is megjelennek, reményeik szerint kellő érdeklődést kiváltva a vásárlók részéről. A nagy filmstúdiók azonban mind hiányoznak a támogatók közül, ők ugyanis a két nagy, a HD DVD és a Blu-ray mögött sorakoznak fel. A teljes lista megtekinthető ezen az oldalon, az itt felsorolt filmek a tervek szerint mind egyes üzletekben, mint az interneten elérhetők lesznek.

Meglátjuk, mennyiben lesz ez elég ahhoz, hogy komoly kereslet mutatkozzon a formátum iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • L3zl13 #26
  A flash technológia erősen a fizikai korlátait feszegeti már ugyanúgy, mint a szilikon alapú csipgyártás többi területe. Ráadásul a flashnek legtöbb előnyös tulajdonsága semmi előnyt nem jelent a film és zenekiadók számára.
  Pl újraírhatóság, jóval gyorsabb random elérési idő (filmnél/zenénél szükségtelen), kissebb fizikai méret (a tok úgyis ugyanakkora lesz, mert reklámoznia kell az adattárolón levő tartalmat :D).
 • L3zl13 #25
  Ha elterjedne egy flash alapú film/szoftver terjesztési szabvány akár csak fele annyira, mint a DVD, akkor garantáltan mindig találnál hozzá előlapi csatlakozót. Főként egy olyan eszközben, amit kimondottan annak a formátumnak a lejátszására terveztek, mint ahogy a HD-DVD/Bluray/HD-VMD cuccokhoz mindenképpen kell saját lejátszó harver.

  Ezzel együtt én nem ragaszkodom fanatikusan a flash alapú vagy más mozgó alkatrész mentes tároláshoz. Csak legyen nagy kapacitású, kezelhető méretű (akár flash kártya, akár DVD lemez méretű) és eléggé elterjedt ahhoz, hogy le tudjon menni az ára.
 • thomee84 #24
  ha te ülnél a cégvezetésben nem azt akarnád h minél több pénzed legyen belőle?:)
  ritka az olyan főnök aki más érdekeket néz... amúgy érdekes új dolog...
 • kadar1 #23
  Magasról lesz**om.Azért se fogóm le cserélni a dvd-met.Tökéletesen megvagyok vele elégedve.........
 • Dark Angel 666 #22
  Ezek csak azt tartják fontosnak hogy el tudják adni a filmjeiket
 • Reyes #21
  Tehát mégegyszer:

  Minek vegyek HD-VMD lejátszót, ill. neten HD-VMD filmeket, ha csak sima dvd-t tudok kiírni emberi áron?
 • Darth Sith #20
  nem véletlenül 1080p, az 1920x1080
 • beatz #19
  eh ez csak nekem tunt fel?
  Előbbi CD, DVD és HD VMD lejátszást támogat, MPEG-1, MPEG-2/MPEG-2 HD, VC-1 vagy H.264 kodekben, 1080p (1920x1200) felbontásban.
  tudtommal a 1080p = 1920*1080 nem?..
 • Epikurosz #18
  nem.
 • Epikurosz #17
  "idegesít amikor leülök egy gép elé és nincs usb hosszabító meg elülső csatlakozás"

  És ha tudja a wifit? Na?