Gyurkity Péter

Még bőven van esélye a HD DVD tábornak

Amerikai felmérés szerint az első hullám hamarosan lezárul, ám a hamarosan induló másodikban a többség a HD DVD lejátszókat választja majd, mivel a technológia helyett elsősorban az árakat nézik.

A TDG Research a napokban készítette el felmérését, amelyben a nagy felbontású lejátszókat hamarosan megvásárlók csoportjának összetételét, szándékait és véleményét igyekeztek összesíteni. Igen népes csoportról van itt szó, hiszen az előrejelzések szerint a HDTV-t jelenleg nélkülöző háztartások pontosan egyharmada szeretne ilyen készüléket beszerezni a következő hat hónapban, így végre az új megoldások a mainstream piacon is megkezdik terjeszkedésüket.

A TDG szerint a következőképpen fest az első vásárlók és a sorban következő helyet elfoglaló második hullám összetétele: a fanatikusok és vastagabb pénztárcával rendelkező első átállók többnyire a Blu-ray formátumot választják, mivel a technológia nyújtotta előnyöket (például a nagyobb kapacitást) nézik és kevésbé fontos számukra az ár. Az általuk gerjesztett kisebb roham azonban 2008 végére lecsillapodik és kezdődik a második, jóval nagyobb, amely azonban már a mainstream, fiatalabb és valamivel kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévő személyekből tevődik össze. Ők már az árat részesítik előnyben, így amennyiben a HD DVD megtartja előnyét ezen a téren, megnyerheti a második kört.

Erre utal a beruházást tervező háztartások körében folytatott felmérés is, amely szerint 43 százalék a HD DVD tábort választaná, 27 százalék a Blu-ray mellett áll, míg 30 százalék még nem tud igazán dönteni. Kérdés, hogy ki tudja meghódítani a határozatlanok nagy tömegét - a TDG azzal a kijelentéssel nem mondott semmi újat, hogy erre az a formátum lesz képes, amely a mainstream vásárlók igényeit a legjobban kielégíti.

A Microsoft eközben saját Xbox 360 konzoljának kompatibilitását igyekszik javítani. Elkészítettek egy szoftvert, amely lehetővé teszi a stúdiók és kiadók számára, hogy emulálják a konzol külső HD DVD meghajtójának működését, így garantálva, hogy az új, többnyire HDi interaktív menüvel érkező tartalmak probléma nélkül futnak majd ezen a készüléken is. Az Xbox 360 HD DVD Emulator élő kapcsolatot követel az Xbox Live szolgáltatáson, a merevlemezre telepíthető, a licenc ára 3000 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)