Gyurkity Péter

A tajvani gyártók várnak a 6x-os Blu-ray írókkal

Bár az LG már a múlt héten bejelentette, hogy a világon elsőként elkészült a 6x-os sebességet nyújtó Blu-ray íróval, tajvani gyártók szerint ennek inkább a marketing szempontjából van jelentősége.

Az LG Electronics GGW-H20L jelzéssel dobja piacra a hét vége felé, vagy a jövő héten legújabb belső készülékét, amely a jelenleg is kapható GGW-H10N utódaként jelenik majd. Legfontosabb újítása, hogy immár 6x-os sebességgel írja az egyszer írható, illetve az újraírható Blu-ray korongokat, ám tajvani gyártók nem értenek egyet a bejelentéssel, mivel a piac még nem érett meg erre.


Kiemelik azt az apróságot, miszerint a 6x-os korongok még sehol nem fellelhetők, mivel még azon gyártók sem kezdték meg a sokszorosítást, amelyek egyébként felkészültek a sebesség növelésére. Példaként említik itt a Mitsubishi Kagaku Media (MKM), a CMC Magnetics és a Ritek cégeket, amelyek közül a két utóbbi a sziget legjelentősebb gyártói. Ők már ugyan nem csak elméletben, de a gyakorlatban is készen állnak a 6x-os BD-R és BD-RE korongok sorozatgyártására, ám a procedúrát még nem kezdték el, nem kapkodják tehát el a bevezetést, inkább kivárnak, amíg elérkezik az optimális pillanat.

Őket igazolja, hogy a Sony még csak most dobta piacra a 4x-es BWU-200S készülékeket, a Pioneer és a Matsushita pedig őket követi majd a közeljövőben. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező időszakban a 4x-es lesz a mainstream, széles körben használt sebesség, így az LG lépése túl korai volt. Igaz, vesztenivalójuk nincs, hiszen a nagy felbontású optikai meghajtók piaca még mindig nem lendült fel, így mire jövőre valóban megindul a roham, az LG már gyorsabb készülékekkel várhatja azt.

A GGW-H20L egyébként a 6x-os BD-R és BD-RE lemezek mellett a HD DVD beolvasásával is megbirkózik és támogatja a LightScribe technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • barii #15
  annak volt élete?:)
 • FoodLFG #14
  Ez is PATA-val jön ?
 • slickboy #13
  Honnan tudják, hogy hatszoros a sebesség ha még nem is gyártottak sehol ilyen sebességgel írható lemezt? Mit írtak meg vele ilyen sebességgel? Amúgy meg próbáljuk már megtanulni, hogy nem terra, hanem tera a helyes prefixum.
 • roliika #12
  Hát izé...na, több rétegűt préseléssel nem tudnak gyártani, gyárban is a lemezt meg kell írni, azért nem is gyors. Másolásvédelmi gondok biztos lennének de még nem láttam olyan másolásvédelmet ami beváltotta volna a hozzáfűzött reményeket.

  Meg mi ez a kényszer,hogy minden áron lemezre akarunk írni? :) Mert ugye holo lemez is van már, meg fejlesztik az UMD hololemezt is... lehet jobb lenne a világ holo kristályokkal, tudom még nincs kiforrva, de ki lehetne forralni. :D
 • roliika #11
  Virsli neszójjbe, megeszlek szilveszterkor! :DDD ...Múgy jogos.
 • virs lee #10
  terrás

  Földes? Homokozóban volt? ~~
 • dez #9
  Esetleg mint adathordozó. De mint gyári film-hordozó, a flash nem jön számításba (egyenként kellene hosszadalmasan feltölteni a filmeket, plusz drágább is a gyártónak).
 • Axon #8
  Már most legalább 100 gigás korongokra lenne szükség, hogy lépést lehessen tartani az áradattal. Ár alapján, még mindig jobban megéri beszerezni egy újabb 500 gigás vinyót adattárolásra.
 • roliika #7
  ui.: a ZiP Drive-ok élete sem volt hosszú.
 • roliika #6
  Oszt 2 év és itt vannak a terrás flashek, ez gyors elavulásra van ítélve.