Gyurkity Péter

Csúsznak a HD VMD filmek

Bár a lejátszókat már előrendelhetjük és hamarosan Közép-Európában is megkezdődik a terjeszkedés, a harmadik nagy felbontású formátumhoz érkező különálló filmek csak januárban jelennek meg.

Minderről a formátum fejlesztője és gyakorlatilag egyedüli támogatója, a New Medium Enterprises számolt be, kihangsúlyozva, hogy az úgynevezett bundle csomagokra már december 1-i előjegyzéssel veszik fel a megrendeléseket. A problémát az jelenti, hogy a különálló filmek csak egy hónapos késéssel, legkorábban január 1-én jelennek meg, így a rajt pillanatában még a reméltnél is kevesebb tartalom lesz elérhető a nagy támogatók nélkül versenybe szálló platformon.A HD VMD debütálása nekünk magyaroknak annyiból érdekes, hogy a cég a friss hírek szerint máris eladott 10 ezer példányt saját lejátszóiból a Közép-Európában tevékenykedő FKH Electronic-nak. A cég az 1080p felbontást támogató HD VMD Multilayer Player névre keresztelt készülékeket Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában dobja piacra, vagyis érdekes módon a hazai vásárlók is meglehetősen korán bevásárolhatnak a lejátszókból. Más kérdés, hogy ezek egyelőre a jelenleg is elérhető tartalmakra támaszkodnak, ebből pedig alig-alig akad néhány cím.

Az 1,3 millió dolláros szerződés kétségkívül igen fontos a cég számára, bár a két olvasó, az ML622S és az ML777S már az Amazontól is előrendelhető 199, illetve 209 dolláros áron. Azonnali szállítással azonban még sem a készülékek, sem pedig a bundle csomagok nem elérhetők, így még korai lenne a terjeszkedés megkezdéséről beszélni.

Ahogy arról már beszámoltunk, a formátum a hagyományos DVD-korongok rétegeire és vörös lézerre épít. A cég állítása szerint akár 20 réteget is alkalmazhatnak egyetlen lemezen a minőség romlása nélkül, ezzel pedig elméletileg akár 100 GB-os korongokat is létrehozhatnak. Más kérdés, hogy nagy szórakoztatóipari támogatók nélkül az egész halott ötletnek tűnik, bár talán megkaparinthatják a piac egy részét, amíg a másik két nagy forgalma sem lendül fel igazán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • angol #16
  különben meg aki akar az már most is nézhet akár 1080p minőséget is, mindenféle lejátszó beszerzése nélkül
 • vax #15
  Igazad van, de ha most jönne ki az audio cd tuti, hogy több szabvány lenne.
 • sathinel #14
  If Internet Explorer users are still experiencing problems with viewing videos, try installing firefox.

  lol a moviebar oldalon. ilyenek is vannak már?:D
 • sathinel #13
  moviebar

  itt meg teljes filmek is vannak igaz nem olyan minőség mint stage6
 • sathinel #12
  stage6 Itt is vannak 1080p-s filmek.

  Most szerintem a legjobb videóportál amit láttam eddig. Így is lehetne sugározni normális áron a filmeket és mindenki így nézné. Nem kell író, olvasó, elég egy netkapcsolat.
 • dez #11
  A DivX tényleg őszes. :P
 • lee56 #10
  Na várjál, kezdjük ott hogy lehet-e majd kapni, sőt, kezdjék ott hogy tudjanak olyat gyártani, mert a cikk szerint ez még csak elmélet...
 • haxy27 #9
  szarok rá az ősszes formátumra, DivX LOL azt kész.
 • dez #8
  És szerinted mennyibe fog kerülni egy 5-10-20 rétegű DVD lemez?
 • skinnyman #7
  Ez hiányzott, mintha nem lenne elég a HDDVD vs BD mizéria...