Gyurkity Péter

Csúsznak a HD VMD filmek

Bár a lejátszókat már előrendelhetjük és hamarosan Közép-Európában is megkezdődik a terjeszkedés, a harmadik nagy felbontású formátumhoz érkező különálló filmek csak januárban jelennek meg.

Minderről a formátum fejlesztője és gyakorlatilag egyedüli támogatója, a New Medium Enterprises számolt be, kihangsúlyozva, hogy az úgynevezett bundle csomagokra már december 1-i előjegyzéssel veszik fel a megrendeléseket. A problémát az jelenti, hogy a különálló filmek csak egy hónapos késéssel, legkorábban január 1-én jelennek meg, így a rajt pillanatában még a reméltnél is kevesebb tartalom lesz elérhető a nagy támogatók nélkül versenybe szálló platformon.



A HD VMD debütálása nekünk magyaroknak annyiból érdekes, hogy a cég a friss hírek szerint máris eladott 10 ezer példányt saját lejátszóiból a Közép-Európában tevékenykedő FKH Electronic-nak. A cég az 1080p felbontást támogató HD VMD Multilayer Player névre keresztelt készülékeket Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában dobja piacra, vagyis érdekes módon a hazai vásárlók is meglehetősen korán bevásárolhatnak a lejátszókból. Más kérdés, hogy ezek egyelőre a jelenleg is elérhető tartalmakra támaszkodnak, ebből pedig alig-alig akad néhány cím.

Az 1,3 millió dolláros szerződés kétségkívül igen fontos a cég számára, bár a két olvasó, az ML622S és az ML777S már az Amazontól is előrendelhető 199, illetve 209 dolláros áron. Azonnali szállítással azonban még sem a készülékek, sem pedig a bundle csomagok nem elérhetők, így még korai lenne a terjeszkedés megkezdéséről beszélni.

Ahogy arról már beszámoltunk, a formátum a hagyományos DVD-korongok rétegeire és vörös lézerre épít. A cég állítása szerint akár 20 réteget is alkalmazhatnak egyetlen lemezen a minőség romlása nélkül, ezzel pedig elméletileg akár 100 GB-os korongokat is létrehozhatnak. Más kérdés, hogy nagy szórakoztatóipari támogatók nélkül az egész halott ötletnek tűnik, bár talán megkaparinthatják a piac egy részét, amíg a másik két nagy forgalma sem lendül fel igazán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #16
    különben meg aki akar az már most is nézhet akár 1080p minőséget is, mindenféle lejátszó beszerzése nélkül
  • vax #15
    Igazad van, de ha most jönne ki az audio cd tuti, hogy több szabvány lenne.
  • sathinel #14
    If Internet Explorer users are still experiencing problems with viewing videos, try installing firefox.

    lol a moviebar oldalon. ilyenek is vannak már?:D
  • sathinel #13
    moviebar

    itt meg teljes filmek is vannak igaz nem olyan minőség mint stage6
  • sathinel #12
    stage6 Itt is vannak 1080p-s filmek.

    Most szerintem a legjobb videóportál amit láttam eddig. Így is lehetne sugározni normális áron a filmeket és mindenki így nézné. Nem kell író, olvasó, elég egy netkapcsolat.
  • dez #11
    A DivX tényleg őszes. :P
  • lee56 #10
    Na várjál, kezdjük ott hogy lehet-e majd kapni, sőt, kezdjék ott hogy tudjanak olyat gyártani, mert a cikk szerint ez még csak elmélet...
  • haxy27 #9
    szarok rá az ősszes formátumra, DivX LOL azt kész.
  • dez #8
    És szerinted mennyibe fog kerülni egy 5-10-20 rétegű DVD lemez?
  • skinnyman #7
    Ez hiányzott, mintha nem lenne elég a HDDVD vs BD mizéria...