Gyurkity Péter

Jóváhagyták a háromrétegű HD DVD lemezt

A DVD Forum legutóbbi ülésén elfogadta a háromrétegű, összesen 51 GB kapacitást kínáló HD DVD ROM specifikációját, amely egyes vélemények szerint akár még a legelső olvasókban is gond nélkül működhet.

A HD DVD-ROM (51G) a szervezet november 15-i ülésén kapta meg a jóváhagyást, ezzel pedig megnyitották az utat a sorozatgyártás és a piacra dobás előtt. A formátumot némileg javították, hiszen a most elfogadott 2.0-ás verzió rétegenként 17 GB kapacitást kínál, szemben az eddigi 15 GB-os szabvány mérettel. A kompatibilitást illetően azonban több kérdés is felmerül, igaz a jelek biztatóak.

Bár a Toshiba már jóval korábban bejelentette a prototípus elkészültét és közleményük szerint semmilyen probléma nem merült fel a lemezekkel kapcsolatban, a háromrétegű megoldás második inkarnációját csak most hagyták jóvá. Ezáltal azonban hamarosan megjelenhetnek az 51 GB-os korongok, igaz arról még folyik a vita, hogy vajon a kétrétegű Blu-ray, avagy a háromrétegű HD DVD-e a jelenleg elérhető leghatékonyabb optikai formátum. Van azonban még egy tényező, amely minden másnál fontosabb lehet az elkövetkező időszakban.

Ez pedig természetesen a kompatibilitás, hiszen azt eddig sem a szervezet, sem pedig a gyártó nem erősítette meg hiva­talosan, hogy ezek a koron­gok minden gond nélkül mennek a korábban megje­lent olvasókban. Egyes források szerint a kapacitás növelése mellett sikerült a lemezek olvashatóságát is javítani, ez pedig azt jelentené, hogy a koron­gokat akár még a legelsőként piacra dobott készü­lé­kek­ben is gond nélkül alkalmaz­hatnánk. Ez azonban egyelőre nem hiva­talos információ, így marad­nak a kompatibilitással kapcsolatos kérdések.

Persze mindez csak vita marad, amíg a nagy felbontású lejátszók és lemezek forgalma fel nem lendül. Ez jövőre várható, így legkorábban néhány hónap múlva derülhet ki, hogy érdemes volt-e vesződni a bonyolult megoldással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DJ Boss #46
    Erről nem is beszélve, abszolút egyetértek.
  • DJ Boss #45
    NA igen, de a PS3 tudtommal wmv-t eszik meg, ami VC-1 szokott lenni. Nem h.264. És 3 órás filmről beszéltem, ami ritkaság. Minden másban egyetértekés jogosnak tartom. ;)
    Csak azért írtam, h a Blu-ray mániát kicsit ellensúlyozzam, mert nem (megalapozott.)
  • NormalisEmber #44
    Persze azért ez erősen kijelzőfüggő hogy észreveszed-e egyáltalán a 18 és 35Mbites kép között a különbséget(csakúgy mint megfelelő hangrendszer esetén a 6mbites truehd és a 24mbites hd master közözz. Mert egy átlag 68-82es lcd-n kétséges.
  • cloud.strife #43
    Pont ez a lényeg, hamár minőséget szeretnék, akkor nekem és nagyon sokaknak a "szinte tökéletes", meg "majdnem a legjobb hang" nem elég, azmeg egyenesen elfogadhatatlan (hamár következőgenerációs, hatalmas tárkapacitású formátumról beszélünk) hogy lemezeket cserélgessek. LOL
  • cloud.strife #42
    Ja. PS3-on be lehet kapcsolni a current bitrate funkciót, egy átlag BD film 35mbps alá sosem esik. Az azért nem 18..... :)
  • halgatyó #41
    Kösz! Kipróbálom.
  • DJ Boss #40
    (Oké, a 18 megabit nem tökéletes, de egy 2.35:1-es 1080p-hez kényelmesen elég H.264-ből.)
  • DJ Boss #39
    Ez erős túlzás, ~28GBre (mai 2rétegű HD DVD) ~18Mbites AVC video adatráával (_szinte_ tökéletes) és általad emlegetett DTS-HD Master Audio-val egy 3 órás film kényelmesen elfér. Rövidebb filmnél több ilyen hang, vagy más formátum és extrák is. A Blu-rayek nagy előnye, h nem kell még1 lemez az extráknak. De 80-100 perces filmeknél még HDDVDnél sem igazán kell. (Max az ilyen TLoTR szintű/mennyiségű extrához).
  • Wittgen #38
    Szerintem nem csak te tapasztalod ezt, sokan vagyunk így mások is.
  • Molnibalage #37
    Nekem is 2002 végéig működött a 96 elején gáyrotott olvasó, amit '97 végén vettem használtan. 2002 óta már a 3. író/olvasó van a gépben... A minőség kőként zuhan. Winyók terén a helyzet ugyanez.