Gyurkity Péter

Minden tizedik PC-ben lesz HD-lejátszó jövőre

Legalábbis így véli a Matsushita vezetése, amely szerint ezzel végre valóban megindul a széleskörű terjeszkedés és a tömegek meghódítása. A listán természetesen Japán az első, ám 2008-ban a többi régió is megkezdi a felzárkózást.

A cég elképzeléseiről és a piacon várható folyamatokról Masayuki Kozuka, a Matsushita Electric Industrial háttértárolókkal kapcsolatos stratégiájáért felelős igazgatója beszélt a DigiTimes-nak adott interjúban. Ebben kiemelte, hogy jövőre indul be a gyors terjeszkedés - ahogy azt eddig többször említettük -, illetve hogy ezzel nagyjából tízszeres növekedést regisztrálnak majd a személyi számítógépek szegmensében.



Az asztali és mobil számítógépek között ugyanis a nagy felbontású lejátszók és írók aránya a jelenlegi alig 1 százalékról 10 százalékra ugrik, ezzel egy időben pedig természetesen az árak is tovább csökkennek majd. Példaként említette az OEM Blu-ray írókat, ahol 1000 dollárról mára nagyjából 800 dollárra mérséklődött az átlagos árszint, 2008 során pedig 500 dolláros nagyságrendet várnak, ahogy növekszik a sorozatgyártás mértéke és csökken a selejtarány. Mindez a nagyobb PC-gyártókat is az átállás felgyorsítására ösztönzi és a HP, a Dell, az Acer, illetve az Asustek is egyre nagyobb arányban alkalmaz ilyen meghajtókat konfigurációiban.

A váltás terén jelenleg Japán vezet, ahol a Blu-ray és HD DVD készülékek aránya 14,8-ról 20 százalékra nőtt az összes optikai lejátszók körében. Ez az arány akár az 50 százalékot is elérheti jövőre, vagyis az új készülékek fele lehet majd nagy felbontású megoldás. Érdekes azonban Kozuka véleménye a Toshiba árpolitikájáról: szerinte a cég, amely immár 99 dolláros akció keretében árulja készülékeit az észak-amerikai kontinensen, nem segíti elő az egészséges fejlődést és a piac megfelelő bővülését, mivel ez az ár már mélyen a gyártási költségek alatt van. Ez öngyilkos stratégia, még akkor is, ha csak ideiglenes ajánlatról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rena11 #18
    hát én néztem pár blue ray meg hd filmet lcd tv-n és csodálatosan szép
    az viszont tény hogy jó darabig nem lesz lehetőségem hd vagy akár blue ray iróval írni filmet magamnak
  • Tetsuo #17
    dvd-n csodalatos a film?? LOL
    mar a laptopomon is oriasi kulonbseg van a hd es dvd kozott.. a 250gb pedig 80%on van az 1honapja vett kicsikemnek, bar nehany lemez irasa segiteni fog, ha vegre osszegyulnek full lemezre anyagok. ;)
  • zola2000 #16
    Ja és mindez lassan 100ezer alá megy (1+6 magos cpu, blu ray, igen gyors memória, talán az rsx lehetne egy kicsit jobb) szerintem egy százezer forintos pc nem mostanában fogja ezt utolérni de arra már a ps3 is olcsóbb lesz.
  • zola2000 #15
    De ki vesződik még így pc összeállításával mikor ha az ember vesz egy ps3mat játékra jó (erős), irodai célra meg ott a ps3linux. De linux nélkül is jó mindenféle multimédiás célra, internetezni.
  • [HUN]FaTaL #14
    vinyóból sosem elég:D nekem a 480G is kevés de gyanítom 10 tera se lenne elég csak ideig óráig.

    BR/HD témára meg majd ha 20k lesz az író és 200 a lemez akkor visszatérhetünk...
  • feamatar #13
    ne magadból indulj ki, nekem a 160as vinyóm iszonyatosan szűkös, kellene minimum ennek a duplája, de ha 1 tera lenne az se lenne bizony elég, csak ideig óráig...
  • Molnibalage #12
    Röhögnöm kell ekkora baromságon. Én nem fogok ezekre a szar formátumokra váltani egy jó darabig. Még a DVD adattárolás sem kielégítően stabil akkor ezek mennyire lehetnek azok??? Nincs is rá szükség. DVD-n is csodálatosan néz ki egy film minek kell kék fény meg HD?? Hülyék ezek?

    Sok adat? Én a 80GB-os vinyómon is elférek jelenleg, bár a bátyus gépén van sok film, de neki is összevissza 220 GB a sum kapacitás.

    .......
  • Lame #11
    Az iro ara nem igazan erdekes. Inkabb a lemez a fontos.
    Amig annyiba kerul egy BR lemez, hogy olcsobb vinyon tarolni az adatot addig nem eri meg.
    Olyan 500ft korul mar elgondolkoztato lenne.
  • Tir Na Nog #10
    500 dodo? Az k. sok, majd 10-20 rupponal beindul a vasarlas. Az irora vonatkozik persze, olvaso kinek kell, majd biztos 20k-ert vesz mindenki filmet.
  • Tetsuo #9
    a toshiba ezzel noveli a hd aranyat a bd-vel szemben..