Gyurkity Péter

Az FBI építi a legnagyobb biometrikus adatbázist

A Szövetségi Nyomozóiroda jelentős pénzeket különít el arra, hogy kiépítsék a világ legnagyobb biometrikus adatbázisát, amely a gyanús amerikai és külföldi személyek azonosításában segédkezik majd.

A Reuters a Washington Post értesülésére hivatkozva számolt be a hírről, miszerint az FBI máris megkezdte a biometrikus adatok összegyűjtését és eltárolását. Ezek között digitális arcképek, ujjlenyomatok, illetve tenyérmintákat ábrázoló felvételek találhatók, amelyek eddig több különböző rendszerben helyezkedtek el. Most ezek egyesítésével, illetve jelentős mértékű kibővítésével egy központi megoldást fejlesztenek ki.

A számítógépes hálózat kiépítésére a Nyomozóiroda nem kevesebb mint 1 milliárd dollárt költ az elkövetkező időszakban, ami jelzi a projekt méretét és jelentőségét. Ennek meggyorsítására várhatóan már januárban aláírnak egy 10 évre szóló megállapodást, ezzel nemcsak az adatok mennyiségét, de a fókuszt is igyekeznek növelni, amennyiben egyéb típusú biometrikus részletek eltárolását is megoldják. A bűnözők, illetve gyanús személyek mellett azonban saját alkalmazottaik ujjlenyomatait is eltárolják - ők a felvételi procedúra során esnek át egy részletes átvilágításon.

A Next Generation Identification névre keresztelt hálózat rendszerbe állításával a szervezet összes munkatársa egyetlen közös megoldáson keresztül férhet majd hozzá ezen adatokhoz, a központi adatbázisból kérve le a fontos információkat. Ezzel természetesen közvetett módon a kormány munkáját is segítik, amely nyilván ezen adatokra is támaszkodva hozza meg egy-egy döntését. Utóbbi álláspontja egyébként egyértelmű: nemrég maga Michael Chertoff belbiztonsági miniszter is a biometrikus rendszerek mellett állt ki és az Európai Unió is követni látszik ezt a vonalat.

Az elkövetkező hónapokban 10 nagy amerikai reptéren vezetik be az új beléptető rendszereket, ahol is a látogatók mind a 10 ujjáról készül felvétel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Permissive #10
  hát ki építené ha nem az fbi?:)))
  végűl is az a szabadságföldje:))
  és a szabadságföldjén nem írják alá a kioto-i egyezményt ( egyedűl ):))
 • arrakistor #9
  ezután pedig jön a csecsemőbe beépített GPS adóvevőcsip amely kiszedésre robbanással reagál
 • teddybear #8
  Az elején a gengszterek, a japánok és németek, azután a kommunisták, most meg a terroristák. Ellenség mindig akad, csak meg kell keresni.
 • DompR #7
  Csak akkor még nem a szakállas-kaftános rohatttmocskosterrorista volt a közellenség, hanem a ballonkabátos-spagettiszagú olasz maffiózó ;)
 • teddybear #6
  Inkább 60-70 év. Már az első ujjlenyomat-gyűjteményük is ilyen célt szolgált, és azóta sem változott semmi.
 • RealPhoenixx #5
  Csodalom hogy ez csak most hir, mikozben az ilyen iranyu tevekenysege ennek a csoportnak mar legalabb 6-7 ev
 • Darth Sith #4
  ha egy ilyen eszköz létezik, az növelhető a biztonságot és rengeteg pozitívuma van, ha megfelelően használják. Csak sajnos, a történelem a bizonyíték rá, tök mindegy mi volt az, mindegy, hogy mennyire jó szándékkal találták ki, ha egy pici lehetőség is volt benne, amellyel vissza lehetett élni vagy katonai célra használni, tuti éltek vele.. Szánalom, hajrá emberiség!...
 • fade2black #3
  szoval roszra
 • fade2black #2
  az eszköz léte használata még nem baj. Az a baj ha rosszul használják.
 • DompR #1
  Üdv a szép új világban... A szabadság hazája, mi?