Berta Sándor

Már tíz ujjlenyomatot vesznek le az amerikai repülőtereken

A washingtoni Dulles International nemzetközi repülőtér lesz az első légikikötő, ahol csütörtöktől beutazóknak mind a tíz ujjáról leveszi majd a biztonsági személyzet a mintákat.

Eldőlt, hogy a sikeres tesztek után már mostantól bevezetik az új ujjlenyomat-vételezési eljárást az amerikai légikikötőkben. Az amerikai belbiztonsági minisztérium bejelentette, hogy a programot 2008 végéig kiterjesztik az összes repülőtérre, majd az összes szárazföldi és vízi határátkelőhelyre. Az intézkedés minden az Egyesült Államokba beutazó külföldi személyt érint, függetlenül attól, hogy melyik államból érkezik, vagy hogy például egy európai uniós tagország állampolgára-e.

"Mindig is az volt a célunk, hogy a beutazók mind a tíz ujjáról készítsünk lenyomatokat, de amikor 2004-ben elindult a program, még nem voltak meg az ehhez szükséges berendezéseink. Most azonban már a rendelkezésünkre állnak" - nyilatkozta Anna Hinken, a US-VISIT program szóvivője.

A 2001. szeptember 11-i merényletek után elindított US-VISIT projektet mind a mai napig élesen támadják a civil szervezetek, de az utasok tetszését sem nyerte el. A célja az volt, hogy megakadályozza a hamis személyazonosságot használó vagy gyanús emberek beutazását az Egyesült Államokba. Azonban a legtöbb utas az egészből csak a megnövekedett utazási időt, a hosszas sorban állást érzékeli és sokan ezt - érthetően - nehezen viselik.

Ennek ellenére az amerikai kormány kitart az intézkedés mellett, így jövő év elején Washington után további repülőtereken (Boston, Chicago O'Hare, Houston, Detroit Metropolitan, Atlanta, Miami International, John F. Kennedy International, Orlando International, San Francisco International) is bevezetik a szigorítást.

Hinken elmondta, hogy minden állampolgártól az első beutazásakor veszik majd le az ujjlenyomatokat, később már csak kettő, illetve négy mintát ellenőriznek. Az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint 2004 óta 90 millió ember ujjlenyomatait rögzítették az ország határátkelőhelyein. Az amerikai kormány már júliusban tesztelte a rendszert és akkor felvetették azt is, hogy később a mintavételt kiterjesztenék az arckép- és az íriszlenyomatokra. Az US-VISIT nevű programot jelenleg 115 amerikai repülőtéren, 15 kikötőben és 154 határátkelőhelyen alkalmazzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #22
    A magyar Kormánynak nem kellene mást tenni, csak az USA polgárokra kiterjeszteni az ujjlenyomat-vételt beutazáskor!
    Ja, és kérdezem tisztelettel: vajon az USA polgárainak kötelező vízumot igényelni, ha Mo-ra utazik?!
    Vajon miért nem?
    Velük is kitöltetném ugyanazt a kérdőívet, amit a magyarokkal kitöltetnek az USA követségen : bankszámlaszáma, ingatlana címe és Telekkönyvi Kivonata, munkáltató neve/címe, mióta dolgozik a jelenlegi munkahelyén, jövedelme, stb...
    Röhögnöm kell, hogy már Észtország, Litvánia, Lettország is vízummentességet kapott, nekik Mo. nem ennyire megbízható?
  • kev #21
    Még jó hogy csak 10 van..
  • kadar1 #20
    Az benne a poén,hogy a Magyar politikusok véresre nyalják az usa seggét és még vízumot meg nehéz kapni.Nézzétek meg a Szlovéneket vízumnélkül mennek az amcsikhoz.Mégjó , hogy beutazásnál nem kapnak helymeghatárózó karkötöt...és kupot a valagadba.
  • floatr #19
    Ennek nagyjából megint az volt az értelme h a paranoiára hajlamos ámerikánusoktól levegyék a zsét a rendszer kiépítésére. Bazinagy pénz volt ebben, valaki egy életre megszedte magát (esetleg többen), pedig mint tudjuk "aaz ellen nem véd..."
  • NEXUS6 #18
    És nőgyógyászati vizsgálat!;)

    Ja és kopaszra is kell nyírni az embereket, nehogy már kötöttűt rejtsenek a csajszi terroristák a hajukba!;)

    Meg a töméseket és hidakat is el kell távolítani a fogakból/fogakról!

    Biztonsági szempontból szerencsére még rengeteg lehetőség van a fejlődésre

    Mondjuk asszem most nyilatkozta az amcsi "védelmi" miniszter, hogy lehet, hogy ha kicsit beerősítenének diplomáciailag akkor hatékonyabban tudnának lenni a nemzetközi fronton.
  • Thrawn #17
    Egésztsük ki mindezt még végbéltükrözéssel is!
  • NEXUS6 #16
    Ja meg az USA-ba történő belépés elött 2 hetes intenzív agymosás sem ártana. Alatta persze folyamatos étrend és széklet ellenőrzés, hátha esetleg lenyelte a delikvens a robbanó anyagot, és természetesen csak mesztelenül lehet a gépekre szállni, hiszen a ruházatban is fel lehet itatni.
    ;)))
  • who am I 7 #15
    Persze, hogy tűrik, mert olyan suták mint a pitsa.Ha már majd minden amcsi meg lesz bélyegezve (vagy esetleg vmi jelet rájuk sütnek mint az ökrökre), meg a bőrük alatt is chipek lesznek, akkor majd elgondolkodnak...talán.LOL.De szerintem még akkor se....idióták.
  • Molnibalage #14
    És a fülminta. A fülcimpa is teljesen egyedi, sőt 3D-s szóval még nehezebb hamisítani! :)
  • NeoMaN #13
    ondómitát mikortól vesznek?
    :PPP