Berta Sándor

Európai adatvédelmi logó szoftvereknek

Hivatalosan is elkezdődött a programokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatban egyaránt használható új európai adatvédelmi minőségtanúsítvány rendszerének tesztelése.

Az EuroPriSe célja, hogy a segítségével a felhasználók megtudhassák, miszerint az általuk jelenleg használt vagy a jövőben megrendelendő szoftverek vagy szolgáltatások megfelelnek-e az európai adatvédelmi követelményeknek. A tesztelés megkezdésére konferenciát rendeztek Bécsben, amelyre 13 európai uniós tagállam 80 informatikai adatvédelmi szakemberét hívták el. "A rendezvény bebizonyította, hogy nagy az érdeklődés és az igény egy európai egységes informatikai adatvédelmi rendszer iránt" - jelentette ki Walter Peissl, az Osztrák Tudományos Akadémia Technikai Következményeket Felbecsülő Intézetének (ÖAW ITA) munkatársa.

Az EuroPriSe elsősorban azoknak a vállalkozásoknak segíthet, amelyek a munkájuk során gyakran dolgoznak személyes adatokkal. A szakemberek már a tanúsítvány tesztelése előtt hat hónappal elkészítettek egy követelménykatalógust, amelyben minden olyan előírás szerepel, amelynek egy szolgáltatásnak vagy számítógépes programnak adatvédelmi szempontokból meg kell felelnie a XXI. században. A tervek szerint az EuroPriSe projektet a következő években fokozatosan egyre több európai uniós tagországra terjesztik ki.

A vállalatok termékei akkor kaphatják meg a logót, amennyiben a követelménykatalógus alapján független szakértőkkel elvégeztetik a minősítési eljárást. Az adott programokat vagy szolgáltatásokat mind informatikai, mind adatvédelmi szempontból vizsgálják. Amennyiben a szakértők eredményesen minősítették az adott terméket vagy szolgáltatást, utána azt az Európai Unió illetékes szervezetének is jóvá kell hagynia. A cél az, hogy a programok és a szolgáltatások minden európai uniós tagországban ugyanolyan biztonsági szintnek feleljenek meg.

A programot a schleswig-holsteini Tartományi Adatvédelmi Központ vezeti, amely Németországban már évek óta ad ki hasonló logókat. Az eddig minősített és hitelesített 40 alkalmazás között van például a Microsoft eredetiséget vizsgáló WGA-rendszere és a redmondi óriáscég frissítési szolgáltatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #2
    Ez a cikk pont arrol szol, hogy megint be akar ekelodni a tudatlan toke a megfeleloen mernokok altal megagyazott, sok munkat takaro dolgokba.

    Magyarul, ez a szervezet rendelkezni fog nehany effektiv munkat vegzo emberkevel, majd itt is szepen megulepszenek a lebzselo durci gyurcsi meg kokadt jani meg kover diszno es egyeb senkihazy politikai eraban tevekenykedo szemelyekhez hasonlo haszonleso szemelyek (kozgazdaszok, jogaszok es mas alibidiplomasok, meg áldoktorok).

    Ezek a szemelyek meg szepen megzsaroljak azokat a szemelyeket es cegeket, akik valami effektivet letesznek az asztalra, es ha azok nem allnak kotelnek, akkor eltapossak oket. - NAH ERROL SZOL EZ A CIKK

    NB: amugy pedig most van egy hasonlo magyar alapitasu tarsasag, es most kezdtek a lógojukat reklamozni (a töketlenek) - ezeket a dolgokat mindig ugy adjak el, mintha valami nemes celt akarnanak, kozben pedig csak a penzt akarjak, a munka szamukra budos; raadasul irrealis mertekben koveteloznek penzert (amikor mar valamelyest elfogadtattak magukat *az elfogadtatast ertsed legfokeppen az aktualis tokesek vonatkozasaban*)
  • gkalcso #1
    LOL
    És ha találnak egy biztonsági hibát, akkor a foltozásig felfüggesztik a minősítést?