Berta Sándor

Ujjlenyomatos rendszerek - példakép a C.S.I.?

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter továbbra is a biometrikus ellenőrzés mellett tette le a voksát és üdvözölte, hogy az Európai Unió is ebbe az irányba indult el.

A politikus erről a washingtoni Dulles International repülőtéren tartott rendezvényen beszélt, amikor hivatalosan is átadta az új, kibővített US-VISIT rendszer beléptető termináljait, amelynél már az országba beérkező nem amerikai állampolgároknak mind a tíz ujjlenyomatát rögzítik. Az intézkedés minden 14 és 79 év közötti külföldi állampolgárságú, akár európai uniós tagállamból beutazó gyermeket, nőt és férfit érint. A levett ujjlenyomatmintákat automatikusan összehasonlítják a különböző titkosszolgálatok, az amerikai védelmi minisztérium és a rendőrség adatbázisában tárolt adatokkal.


"Egy új generációs ujjlenyomat-olvasó készülék kereken 1500 dollárba kerül, a biztonság azonban még ezen az áron is megéri nekünk. Aki televíziót néz, látja a hírműsorokat vagy a sorozatokat, amelyekben bűncselekményeket derítenek ki, az pontosan tudja, hogy nem becsülhető le a biometrikus azonosítás ereje. Segíthet a legálisan beutazóknak abban, hogy gyorsabban átjussanak az ellenőrzéseken, de egyúttal kiszűrhetők a biztonsági kockázatot jelentő személyek vagy terroristák, akik megpróbálnak elbújni előlünk. A megoldással azonban nem sérül az emberek alapvető, a magánélethez való joga és egyszerűbbé, gyorsabbá válik az adatbázisok összehasonlítása is" - mondta a miniszter. "Nagyon tetszik, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió Japánhoz hasonlóan be akarja vezetni az ujjlenyomatos azonosítást" - tette hozzá a politikus.

Mint ismeretes, a Dulles Internationalon elsőként az amerikai repülőterek közül már november 29-e óta működik az új típusú beléptető rendszer, amelyet a következő hónapokban további kilenc légikikötőre (Boston, Chicago O'Hare, Houston, Detroit Metropolitan, Atlanta, Miami International, John F. Kennedy International, Orlando International, San Francisco International), 2008 végéig pedig összesen 278 szárazföldi, légi és vízi határátkelőhelyre terjesztenek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!