Berta Sándor

Divat lett a bunkeres adattárolás

Egy japán konzorcium 100 méterrel a földfelszín alatt építi meg a 30 000 számítógép befogadására alkalmas szervertermét, amelyet a talajvíz segítségével fog hűteni.

A többek között az NTT és a Sun Microsystemst is tömörítő konzorcium terveiről a Japanese Corporate News Network nevű portál számolt be. A 45 milliárd jenes beruházás részeként létrehozandó hatalmas szerverterem a földfelszín alatt 100 méterre lesz, ennek pedig nem elsősorban biztonsági vagy környezetvédelmi, sokkal inkább gazdasági okai vannak.

Egy szerverterem működtetésekor az egyik legnagyobb költséget a magas áramszámla jelenti, míg az egyik legnagyobb probléma, hogy miként hűtsék a számítógépeket. Mivel az új létesítmény hűtésére a mélyben lévő talajvizet használják fel a mérnökök, és 100 méteres mélységben pont 15 Celsius-fok van, ami ideális a szerverek számára, sikerült a fizetendő villanyszámlát a felére csökkenteni. Így a központ évente több mint 6 millió eurót tud majd megtakarítani. Érdekesség, hogy a számítógépeket nem rackben helyezik el, hanem az egyenként 700 processzort magukban foglaló egységekben, amelyek mindegyike egy-egy hajókonténerbe kerül.

Ennek oka, hogy a Sun Black Box projektjének keretében gyártott konténerek képesek ellenállni akár a Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű földrengéseknek is. A teszteket a San Diegó-i Állami Egyetemen végezték el és a konténerekben lévő számítógépek a kísérlet után is sértetlenek voltak és működtek. A 30 ezer szerveres számítástechnikai központ Cuchu japán tartományban várhatóan 2010-re készül el. Egyre népszerűbbek egyébként a földfelszín alá rejtett adattároló létesítmények. Idén júliustól működik a michigani Grand Rapids egykori gipszbányáiban az USCDO cég egy 250 ezer alapterületű központja.

A Missouri állambeli Springfieldben pedig a helyi áramszolgáltató menekítette az adattárolási központját egy régi bányába, 30 méterrel a földfelszín alá. A Kentucky állambeli Louisville-ben a StrataSpace épít egy hasonló létesítményt a helyi hegység mészkőrétege alá. Bill Gates cégének, a Corbisnak is megtetszett az ötlet, ezért egy 100 millió fotót tartalmazó adatbázist menekített a föld alá. A felvételeket, számos amerikai hivatal és több titkosszolgálat aktáival együtt 0 Celsius-fokos hőmérsékletben, 100 méterrel a föld alatt tárolják a Pennsylvania államban található Butler közelében.

Hasonló központok Európában is találhatók. Elég csak az ausztriai Sankt Johann im Pongauban, a földfelszín alatt 300 méterre található osztrák szövetségi vészhelyzeti számítógépes rendszerre (ZAS) vagy a Németországban, a Fekete-erdő mélyén, Freiburgtól körülbelül 15 kilométerre délkeletre fekvő Oberried egykori ezüstbányájában kialakított létesítményre gondolni, ahol a német kultúrtörténet legfontosabb alkotásait őrzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bijesz #10
    hm nekem a skynet ugrott be a hírről :)
  • Kaadi #9
    Persze hogy ved: kiirod az ajtora "Uranium banya" vagy "Veszelyes hulladekok" es nem lesz kedvuk bemenni az ellenoroknek.
  • raingun #8
    Ez az asva ellen is véd majd?
  • Frayer #7
    Lehet át kéne szólni Fogarasi Árpádnak hogy új hullám van terjedőben és hogy alakítsa át az atombunkert szerverbunkerré.
  • Kaadi #6
    Képzeljétek el: néhány év múlva világháború tör ki és kipusztul az emberiség. Jön majd egy idegen civilizáció és elkezd kutatni a nyomok után. A felszínen nem maradt semmi, ezért ásnak. A több százezer vagy milló éves kőzetek mellett xeon és opteron szervereket találnak. Szegények biztos sutba dobják majd az evolucios elméleteiket.
  • kicsy #5
    Hiába marad meg a szerverpark földrengés után, ha minden más összedől :D
  • And01 #4
    A föld mélyére nálunk a bunkerek kerültek.
  • PíszLávJuniti #3
    Igazabol mindegy hogy a talajvizet 0 meterrol nyerik vagy szaz meterrol homerseklet szempontjabol..
    Amugy erdekes. Japan jo teszt terulet lesz, a sok foldrengessel :)
  • MadBence #2
    Jól fölkészülnek a 3. világháborúra.
    De ha a földet szanálják a vogonok, és hiperűrbekötőutat építenek a helyére, nem sokat számít.
  • heyman8909 #1
    Nem rossz. Jövőben a terroristáknak oda kell menniük ha káoszt akarnak csinálni.