Berta Sándor

Letöltési átalánydíjat akarnak kanadai szervezetek

Két kanadai szervezet közösen olyan csomagot dolgozott ki, amely alapján a zenészek tisztes bevételhez juthatnának a zeneszámok csereberéléséből. A díjat az internethozzáférés árába építenék be.

A Kanadai Dalírók Szövetsége (SAC) és a Kanadai Zeneszerzők Egyesülete (CMCC) által nyilvánosságra hozott elképzelés értelmében a jövőben internethozzáférésenként havonta öt kanadai dolláros (3,39 eurós) átalánydíjat kellene fizetniük a felhasználóknak. A nem túl nagy összegért cserébe bárki letölthetné az internetről akár a szerzői jog által védett műveket is. A két szervezet már el is kezdte gyűjteni a támogató aláírásokat.

"A csomagunk nem változtatna az emberek zenéhez fűződő viszonyán, de ezután senkit nem perelnének be, sőt, ellenkezőleg: a fájlcserélő rendszereken és más technológiák segítségével terjesztett zenék is teljesen legálissá válnának. Ráadásul így a producerek, a kiadók és a zenészeket segítő szakemberek is megfelelő és tisztességes javadalmazásban részesülhetnének. Hisszük, hogy így eljöhetne Kanadában a zenészek aranykora" - áll a javaslatban .

A két szövetség abból indult ki, hogy Kanadában évente 1,6 milliárd zeneszámot csereberélnek az emberek, 2005-ben azonban csupán 38 millió zeneletöltésért fizettek a felhasználók. A P2P-hálózatokban 79 millió felvétel volt elérhető, míg a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) partnerei 40 országban csupán 3 millió zenei albumot tudtak értékesíteni.

A SAC és a CMCC módosítaná a kanadai szerzői jogi törvényt, hogy a díjak közé bekerülhessen a zenei fájlok csereberéléséért kapható összeg. Azt azonban továbbra is kikötnék, hogy a fájlcserélés csak akkor lenne legális, ha egyik fél sem értékesíti a műveket. Vagyis mindenki kizárólag saját célra másolhatna és tölthetne le zeneszámokat. Az öt kanadai dolláros összeg a két szervezet szerint korrekt, de a bevezetésével a zeneipar is jól járna, hiszen dollármilliókat spórolhatna meg a pereken és az ügyvédi költségeken, miközben az iTunes és más szolgáltatók léte sem kerülne veszélybe, hiszen exkluzív tartalmakkal jelentkezhetnének.

A SAC és a CMCC mindenesetre tárgyalásra hívták a zeneipar, a fogyasztóvédelmi szövetségek és az internetszolgáltatók képviselőit. Korábban már számos szakember, köztük Peter Jenner brit zenei menedzser és Gerd Leonhard jövőkutató is felvetette az átalánydíjas fizetés ötletét, a zeneipar azonban eddig mereven elzárkózott minden hasonló jellegű megoldás elől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anubys #18
    Az ötlet teljesen jó, azt pedig, hogy ki mennyi pénzt kapjon, simán el lehet dönteni. Van egy oldal, belépsz azzal az email címmel, amit kaptál a szolgáltatódtól, és szavazol, hogy kinek menjen a lé. Az együttesek meg regisztrálják magukat, így kapnának lehetőséget (és nem utolsó sorban még reklámot is) arra, hogy rájuk szavazhasson az előfizető. Mondjuk havonta szavazhatsz max három együttesre, hogy az 5 dollárodat kinek osszák szét, a maradékot (már amit a nagyik és nem letöltők pénzéből jön össze) meg akár a szavazatok arányában, akár egyelő részre osztva megkapja a többi együttes. Kb. ennyi...
  • HUmanEmber41st #17
    Ennek úgy lenne értelme, h + előfizetési díjként adnád fel.
    Kapnál accountot a megfelelő helyre mondjuk országonként lennének felosztva, és vennél 1havi angol előfizut, és lerántanád onnét ami kell. A szerver figyelné, h kiknek a zenéit húzzák, és csak az kapna lóvét, akinek konkrétan letöltik a szerzeményeit. Így, meg egy csomó más logikus(nak tűnő) szabállyal meg lehetne akadályozni, h az is részesüljön az általánydíjból, akire senki sem kíváncsi.

    Ezzel a lépéssel , ha filmekre és más egyebekre is alkalmaznák, rövid úton ki lehetne húzni a szőnyeget a fizetős FTPk és a p2p-k alól..
  • tom235 #16
    ez a dvdknél sincs másképp, ott is kifizeted a lemezre a jogdíjat, akkor is, ha épp a családi fotóidat tárolod rajta.
  • kadar1 #15
    Ez oltári nagy baromság.Én anyáméktól netezek.Ö nem szokott le töltögetni.Akkor mért fizessen ,pláne ha olyanok is kapnának belőle mit alapvetőén rühel (pl egy -kettö ll junior,nagyecsedi fekete szemek ,van egy kettő ilyen és hozzájuk hasonló), ki intézné a pénz szétosztását? Meg milyen alapon? Ki hogy nyal be,vagy mennyit csusztat zsebe?
  • FoodLFG #14
    Beszúrtak az oldalra egy 40x40-es képet ami után nem fizettek jogdíjat és rájuk szálltak a jogvédők. Egyébként már kipergették a büntetést, úgyhogy már megy az oldal.
  • AgentKis #13
    Gondolom annak is fizetnie kellene aki egy db jogdíjas zenét, filmet, vagy illegális szoftvert sem tölt le. Sőt aki egyáltalán semmit, annak is, mert megtehetné. Úgy mint az üres adathordozókon levő sarcot (ami szintén mocskosul undorító dolog).
    A befolyó pénzt utánna meg felosztanák a szarabbnál szarabb előadók között, aki meg ingyen nyomja az esetleg hallgatható zenéjét a neten az semmit sem kapna, holott lehet, hogy a forgalom jeletős részét pont az ő művei generálnák. Szerintem ez enyhén szólva is gusztustalan.
    Ilyen alapon akkor inkább építsék bele a benzin vagy az SMS árába, sőt a társadalombiztosításba. Hiszen aki beteg vagy nyugdíjas, az nagy valószínűséggel már hallgatott/nézett/használt jogdíjas terméket akkor meg fizessen utána a TB.
  • Dany007 #12
    OFF : nemtudja valami mivan a prohardverrel? Tegnap éjjfél óta offline :S lehet h szabin vannak a serverek :)
  • Dany007 #11
    ja, de azért azt gondolhatjuk, hogy aránytalan áron senki nem fog belemenni a dologba.
    V.hogy úgy kéne megoldani, mint a TV, rádióknál...azokból is szabadon lehet adást saját célra rögzíteni. Mondjuk az más kérdés h mondjuk a 300-at nemtudod tv-ben megnézni a mozipremier előtt...neten pedig igen...
  • asdefge #10
    Irkab1rkának igaza van. Jönnek az átalánnyal majd a filmészek, a más csoporthoz tartozó zenészek, grafikusok, legalább kétféle programozó csoport, meg az anyámkínja is. Mind-mind kéri a havi 5-10 dollárját, euróját. Akkor is, ha csak a [email protected]ükkösdi Kaffé két zenéjét szedted le éves átlagban havonta egyszer.
    Ezek hol élnek?
  • FoodLFG #9
    Aki ezt működőképesnek gondolja az enyhén szólva is zavart.

    Vajon ki garantálja majd azt, hogy az összeg annyi is marad a későbbiekben is? Majd biztos pont a kiadók nem fognak kitalálni valamit az ár emelésére. Tökmindegy ki határozza meg az összeget, majd megveszik kilóra azt kész.
    És hogy mérik a p2p forgalmat ? És különben is O.o
    A többit már a többiek is mondták.
    Ez egy vicc..