Gyurkity Péter

A Google videókban magyarázza az adatgyűjtést

A Google külön csatornát indított a YouTube oldalán, amelyben kizárólag azon felvételek kapnak helyet, amelyek a cég adatgyűjtési politikáját és praktikáinak pontos részleteit mutatják be a felhasználóknak.

Az új csatorna tehát azon felvételeket fogja össze, amelyek az adatgyűjtéssel kapcsolatos felhasználói és céges kérdésekre adnak választ. Ez visszatérő téma és az elmúlt hónapokban több alkalommal is beszámolhattunk a fontosabb fejleményekről. A nyáron ugyanis az európai illetékesek szép sorban végigmentek a nagyobb keresőkön és megpróbálták közelebbről is szemügyre venni azok politikáját, esetleges kihágások után kutatva.

Elsőként a Google került hírbe, amelynél azt kifogásolták, hogy túl sokáig tárolja az interneten keresgélők adatait. Erre a cég ígéretet tett, hogy 18 hónap után névtelenítik az adatokat és nem sokkal később a Microsoft is hasonló szándékáról számolt be. Augusztusban az is egyértelművé vált, hogy a nagy keresők némileg lazítanak az általuk követett gyakorlaton, hogy megfeleljenek az európai követelményeknek. Erről közöl most részleteket a Google, mégpedig a saját alkalmazottai közreműködésével készült videók révén.

Példaként említik a "Google Search Privacy: Plain and Simple" elnevezésű felvételt, amelyben azt közlik, hogy pontosan milyen adatokat rögzítenek a keresések során - ezek közül az IP cím és a süti fájlok adatai fontosak. A videóhoz fűzött magyarázatból az is kiderül, hogy a jövőben tovább anyagokban hozzák tudomásunkra az adatgyűjtés és a naplófájlok eltárolásának indokát, illetve tippeket adnak ahhoz, hogy milyen módon tudjuk adatainkat védeni böngészés közben.

Ami a konkrét lépést illeti, a szakértők kiemelik, hogy a keresőcég egyre nagyobb hangsúlyt helyez a videómegosztásra, és az egyes hírek, fejlesztések kapcsán is gyakran veszik igénybe a hírközlés ezen formáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #1
    Ismeri vki a Google tulajdonosi szerkezetét?