Napi Online

Brüsszel vizsgálja a Google és a DoubleClick fúzióját

Átfogó vizsgálatot indít az Európai Bizottság (EB) annak kiderítésére, korlátozza-e a versenyt az internetes hirdetések európai piacán, hogy a Google felvásárolja a DoubleClick Inc.-t.

A bizottság 90 munkanapon át fogja elemezni a 3,1 milliárd dollár értékű fúzió piaci hatásait, végső döntését 2008. április 2-án hozza nyilvánosságra. A Google és a DoubleClick eltérő üzleti modelljüket kombinálhatják összefonódásukkal. Az előbbi lehetővé teszi megrendelőinek, hogy adott keresési találatok mellé helyezzék el reklámjaikat, illetve adatokat tárol a felhasználók internetes szörfözési szokásairól, az utóbbi segít a reklámozók és a weboldalak kapcsolatának kialakításában, illetve lehetővé teszi annak mérését, hányan kattintanak a hirdetésekre.

Bár a Google versenytársai, a Microsoft, a Yahoo és az AOL is felvásároltak internetes hirdetési technológiákkal foglalkozó szakcégeket, a Google az internetes keresőpiac legjelentősebb szereplője, így ellenfelei szerint a DoubleClick megszerzésével domináns pozícióba kerülhet. Ezért trösztellenes eljárást kezdeményeztek ellene az USA versenyhatóságainál is - ennek rövidesen várható a végeredménye -, és felhívták Brüsszel figyelmét is a fúzió e lehetséges káros hatására. A Google azzal védekezik, hogy versenytársai is hozzá hasonló felvásárlásokat hajtottak végre.

A bizottság előzetes vizsgálata szerint a Google-DoubleClick fúzió korlátozhatja a versenyt az online hirdetési piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • benczurzs #2
    Hát lényegében igenis, meg nem is.
    A felvásárlás a fúzió,... egészen addig okés, amíg nem korlátozza a szabad versenyt.
    pl.: Két kis Bt, vagy Kft bármikor fúzionálhat, nem dől össze a világ.
    De ha két cégnek fejenként a piac 40-40%-a a kezében van, és ők fúzionálnak, akkor a piac 80%-a egy kézben lesz. Milyen verseny lesz mellette ?
    Ezért vizsgálódik Brüsszel, illetve Mo-n a GVH szokott hasonló ügyekben eljárni.
    Pont a kissebb cégek érdekeit védve, és hogy ne alapuljon ki monopolizálódó piac, max oliogopol szerű legyen.
  • kow83 #1
    Mivan? Nem vehetem meg a versenytársam?
    Vagy nem ilyen egyszerű?