Berta Sándor

Utolsó esélyt kap az intelligens focilabda

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) újabb esélyt akar adni a Smartballnak. Ezt Joseph Blatter, a szervezet elnöke jelentette be Zürichben a FIFA Végrehajtó Bizottságának ülése után.

S hogy mi is a Smartball? Nos, egy olyan intelligens futball labda, amelyben a beépített chip érzékeli, hogy a labda áthaladt-e teljes terjedelmében a gólvonalon vagy sem, ezáltal megnyugtató módon megoldódhatnának a vitatott helyzetek. A Smartball legújabb éles tesztjére a decemberben japánban rendezendő klubvilágbajnokságon kerül majd sor.


Az első tesztek a 2005-ös perui U17 világbajnokságon ugyan biztatók voltak, de közel sem volt mindenki elégedett az eredményekkel. A Smartball pechére a perui rendezvényen lejátszott 111 mérkőzés egyikén sem alakult ki olyan helyzet, amikor bebizonyíthatta volna hasznosságát. A legnagyobb problémát az okozta, hogy az élesen leadott lövéseknél a labda nem ritkán akkor is gólt jelzett, amikor a lövés a kapufát vagy a kaputartó vasat érte. Ezért a FIFA úgy döntött, hogy nem alkalmazza a Smartballt a tavalyi futball-világbajnokságon.

A labda belsejében egy 15 milliméteres mikrochip található, amely azonnal rádiójeleket küld, amint érzékeli, hogy a labda teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon. A jelet a pályák mellett elhelyezett 12 antenna fogja fel, amelyek továbbítják azt egy számítógépnek. A PC végül egy vibrációs értesítést küld a játékvezető karjára, így tudatva vele, hogy gól volt. Mindenesetre a mostani japán tesztelése lehet alighanem az utolsó esélye a Smartballnak. Amennyiben itt sem tudja bizonyítani hasznosságát, könnyen lehet, hogy a FIFA felfüggeszti vagy leállítja a programot anélkül, hogy kiderült volna, valóban hatékony-e az intelligens futball labda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #13
    A héten pont a Cooltv be volt erröl szó. Ott a (magyar)faszi vmi spéci rádios
    partjelző zászlót fejlesztett ki. De ök elvetteték a lapda csipelését mert nagyobb rugásnál deformálodik a labda. vizuális Képfelismerésbe gondolkodnak
    azaz a pálya (stadion) tetejére tennének kamerákat ami rádiosan küldené a jelet a birónak ha átmegy a labda a gólvonalon.
  • samuzsolt #12
    öm én belelátok a focista fejébe, mivel 10 éven keresztül egyesületben játszottam több kevesebb sikerrel. a videóbíró tökéletes megoldás lenne szvsz, mivel van egy 4. játékvezető akinek az ég világon semmi dolga, így a kéte szitu után egyszerre megnézhetné hogy mi a helyzet! és nem perceket venne igénybe egy meccsen, hanem mondjuk mind1ik edzőnek lenne 1 alkalma kikérni ezt a lehetőséget és kész! az óra futhat tovább, majd hosszíbbítanak!
    az inteligens labda pedig jó ötlet, a jégkorongban is tökéletesen bevált! ha a focit nem fejlesztik nem biztos hogy a következő 100 évet megéli!!! jönnek az elektronikus sportok, teret hódít az amerikai sportágak zöme, alternatív sportolási lehetőségek sora áll az emberek számára elérhetővé! nem a mai öreg begyepesedett fifa fejeseket kell nézni hanem a közönséget!
  • ProGabe #11
    hihetetlenek vagytok!

    a foci azért a legelterjettebb csapatsport,mert a legegyszerűbb!kell 2 csapat,valami amikből kaput lehet csinálni, és valami,amit rúgni lehet.kész!lehet menni játszani

    pl. a vb dettó ugyan ez,csak kicsit több pénzből,és vannak bírók,akik döntéseket hoznak a szabályokat értelmezve.

    ha hoznának egy olyan szabályt,hogy legyen videóbíró,ahhoz pont az egyik fő szabályát kéne megváltoztatni a focinak:a futó órát!

    mindenki azzal jön,hogy az amerikai sportokban milyen jól működik a videóbíró.hát persze,de itt nem lehet megállítani az órát!tudom-tudom,erre meg azt mondanátok hogy csak pár máspodpercre kéne,vagy annyira sem,fusson az óra,stb.ez baromság!punk-tum.ilyen nem lesz a fociban,mert elveszne a lényege!minden egyes bedobáskor kérhetnék a bírót hogy nézze vissza.ha nem teszi,akkor meg bunda.ez csak egy példa!
    aki szereti a labdarúgást,és valamennyire érti is,és tudja milyen kinn lenni a pályán (tehát valamelyest belelát a focisták agyába) az tudja,hogy ez mekkora baromság lenne!

    ez a smartball a jó megoldások egyike!

    kBagyula:a bírón már évek óta van egy rezgő kis szerkezet,ugyanis a partjelzők zászlaján van egy-egy gomb,amit ha megnyomnak,megrezgetik a kütyüt,így jelezvén a bírónak!
  • archkoven #10
    mushroom trip?
  • RealPhoenixx #9
    Kedves Ijerk!

    1. En nem a pontossagot kerdojelezem meg!
    2. A mai rendszerek alkalmazasaval szuksegtelen a labda vagy jatekos vagy kozszemely avagy maganszemely barmilyen jellegu megjelolese (plane a focinal)
    3. Sok rendszerrol manapsag meg nem is tudnak az emberek. Marmint hogy mukodik szinten kiserleti jelleggel optikai rendszer, a kulonbseg annyi csupan, hogy kb 50 kamera megy egyszerre -legalabb *es akkor lehetne mondani: jeee errol nem is tudtam * erre en meg ayt mondom, minek tudnod rola?? Mukodik ez nelkuled is!
    4. Koltseg: siman nem problema, hidd el *plane ha mar egy kesz kifejlesztett rendszerrol van szo, amelyet parszor alkalmaznak es muxik fainul, onnantol kezdve mar csak hasznot termel, a kerdes az, hogy ki mennyit mennyi ido alatt akar eltenni (mert lehetsz tehenpasztor, aki feji a teheneket, csak ha egy valos tehenet akarsz fejni, hiaba markolaszod annak tolgyeit a nap 24 orajaban, akkor sem fogsz 24 oran keresztul tejet kapni - emberek eseteben pedig a tehenpasztorok kihasznaljak a tudatlan tehenek ........)
  • ljerk #8
    Kedves RealPhoenixx !

    Rosszul ítéled meg a dolgokat. A sport az játék, de a legjobb sportolók
    (profik) pénzt és elismerést kapnak. Nem mindegy, hogy kié a dicsőség. Néhány
    pontban kifejtem, hogy mi miatt fontos a pontosság.

    1.a Az ember (játékvezető, pályabíró) nem uralhat a játéktéren mindent.
    b Nem állhat mindig jó szögben (lehet, hogy takarásban van az esemény).
    c Az emberi érzékszervek tökéletlenek bizonyos esetekben, például
    nagy a labda sebessége és úgy pattog a gólvonal környékén.

    2. Gyakran elhangzik a fociközvetítéseken, hogy téved (csal) a játékvezető,
    de ez hosszútávon kiegyenlítődik. Ez közelítőleg igaz lehet 5-10 bajnoki
    szezonon át, de mit ér egy világbajnoki, vagy olimpia döntőben. Semmit.
    Mert ezek tornák, ahol NINCS TÖBB esély !

    3. Atlétikában, kerékpárban célkamera van ugyanezek miatt !!!!

    4. A legjobb megoldás az amerikai futballban, illetve a profi rugbyben van.
    Egyik helyen az edzők és a bírók, a másiknál csak a bírók kérhetnek
    és kérnek is videóvisszajátszást (sőt már a teniszben is néhol).

    A profi tornákon (világbajnokság, kontinens bajnokság, bajnokok
    ligája stb.) gond nélkül be lehet vezetni a videóbíráskodást, mert a költségek
    arányban állnának a hasznossággal, de mondjuk a magyar másodosztályban már
    nem biztos.
  • uniu #7
    Sztem nem kellene ennyire vaskalaposnak lenned. Az 5let a lenyeg, ha eroltett a focilabda mast is lehet keresni.
    Amugy rendkivul erdekes volna egy par bankot megjelolni, pl radioaktiv modszerrel, es csak nehany helyen figyelni pl, nagy bevasarlo centrumok penztaraban(hasonlo modszerrel mint ahogy UV lampazzak a penzt) hogy kinel kotne ki....
  • RealPhoenixx #6
    Siralmas az egesz.

    Lenyeg: egy picike alakuloban levo magyar ceghez mentem kb 6 honappal ezelott, aholis allitolag par alapito iszonyu jofeju illeto egy ilyesmi dologgal foglalkozik.
    Tema: intelligens labdak fejlesztese
    Kerdesek es valaszok elhangoztak.
    A beszelgetes vege fele feltettem a csokanak a koltoi kerdest:
    Miert szenvednek jelado beultetessel, sugarzo anyagok elhelyezesevel, etc (merthogy a beszelgetes soran kiderult, hogy miket csinalnak ezen a teruleten, illetve nagyjabol az is hogy hogyan), hogy megjeloljek a labdat, mikor tudtommal a fociban a labda onmagaban egy jelzes (azt a bogyokat kell a kapu vonal moge juttatni, etc).
    A kerdesem mar mar rautalt a baromsagok egesz sorara, vagyis burkoltan azt is megkerdeztem, hogy miert nem vak emberek fociznak (ilyen okorsegek sorakent akar radioaktiv erzekelokkel is fel lehetne szerelni a focistakat, kinyomni a szemuket es idegi implantatumot belejuk a sugarzas eszlelese vegett, jah es hogy erzekelhessek a tarsaikat is, azokat is sugarozzuk be ne csak a labdat, es amugy is, az egesz vilagot is sugarozzuk be).

    A faszikam meg faszan probalta megmagyarazni az okorsegeket es adta elo mennyire ert hozza (a kepfeldolgozashoz elhiszem hogy ertenek es esetleg tenyleg nemzetkozileg vezeto a fejlesztesuk, etc).

    Osszesitve: amig ilyen okrok vezetnek projekteket (microfosnal, grafisoftnal, et), illetve ekkora barmok irnak ki palyazatokat, es amig ilyen aranytalanok a keresetek vagyis amig korrupcio van, szval addig nem csak ez a tema LOL, de az osszes hasonlo is "pl: nyomkovetesi technologiak a penzmosasokat illetoen"
  • Toughtful #5
    Nőjjetek fel: egy olyan sportágban, ahol egy kiöregedő bíró egy egész életre elegendő pénzt kereshet egy-egy észre nem vett, vagy éppen belátott helyzetbe, és ahol a fontosabb szervezetekben olyan emberek ülnek, akik a pályáról kerültek oda - és maguk is számtalanszor szedték össze az új kocsira valót egy-egy műeséssel, vagy éppenséggel szándékos 11-es kierőszakolásával - soha nem lesz divat a monitoros lekövetés. Egyszerűen több tíz (száz?) éves tisztességtelenségnek vethetnének véget, viszont mindenki ült már a mézesbödön másik oldalán, nem fognak a "földijeik" - munkatársaik - ellen döntést hozni. Meg aztán, ki vállalná be a VB rendezését, ha "véletlenül" nem juttatják be erőszakkal minimum a legjobb nyolcba a rendezők? Miből telne új Ferrarira?
  • TheZsenyka #4
    Igen, a videó lenne a logikus.