Berta Sándor

Elektronikus segítség futballbíróknak

Egy új hálózatnak köszönhetően a jövőben várhatóan kevesebbszer harsan majd fel a futballpályákon a Szemüveget a bírónak! kiáltás és a mérkőzést vezető sípmesterek könnyebben ítélhetik majd meg a kényes szituációkat.

Az új, digitális kamerákon alapuló megoldás elsősorban a futball­bíróknak segíthet a tizen­hato­son belüli vita­tott helyze­tek megíté­lésében. A rend­szer proto­típusát az Udinese stadion­jában szerelték fel. Az új rend­szert az Olasz Nem­zeti Kutatási Tanács aláren­delt­sé­gé­be tartozó Istituto di Studi sui Sistemi Intelligenti per l' Auto­mazione (ISSIA) fejlesztette ki.

"A hálózat a kamerák által rögzített képeket egy szervernek továbbítja és egy általunk megalkotott algoritmust használó szoftvernek köszönhetően valós időben értékeli ki.

A kamerák másodpercenként minimum 25, maximum 200 0,5-2 megapixel felbontású felvételt készítenek. Ez jóval nagyobb teljesítmény annál, mint amire az emberi szem képes" - jelentette ki Arcangelo Distante, az ISSIA projektvezetője.

"Ráadásul ez egy rendkívül precíz technológia, mivel a készülékeket nem a pálya mellett, hanem a stadion tetején helyezzük el. A cél az, hogy a futballbírók egy kiegészítő objektív elektronikus segítséget kapjanak a vitatott szituációk megítélésekor. Az információkat a bírók a fejhallgatóikon keresztül valós időben kapják meg, vagyis azonnal dönthetnek, a játék felesleges megszakítása nélkül" - tette hozzá a szakember. A rendszert már tavaly márciusa óta tesztelik, miután a megoldás bevezetését a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Nemzetközi Tanácsa is támogatta.

Az ISSIA mérnökei az első készülékeket májusban adták át az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) képviselőinek. Federico Rossi, a CNR alelnöke elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a hálózat akár személyek és objektumok őrzésére, védelmére is alkalmas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kmarha #12
    mindenki gondoljon csak pl a Magyar-Török meccsre! Szerintem nem sok ellenzője marad eme újdonság bevezetésének.
  • Cat #11
    A FIFA deklarált célja, hogy a megyei II-es bajnokságban ugyanazon feltételek legyenek, mint a világbajnokság döntőjében. Ez szerintem hülyeség, más a két dolog tétje.
  • Razgon #10
    Bizonyos esetekben engedélyezném. Pl. hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon. Szerintem egy különálló személy (videobíró) bevezetése jó lenne, a játékvezető a mérkőzés kimenetelét befolyásoló esetekben kérhetné a videobíró segítségét.

    Egyénként is,ha a repülőben van robotpilóta, akkor az új traktorokban miért nincs robotparaszt?
  • SuspiciousC #9
    Foicban nem csak azert nem terjedt el az effele vagy hasonlo elektronikus segitseg mert nem volt hozza meg a megfelelo technologia, vagy nem akartak megvaltoztatni a szabalyokat.
    A foci hatalmas nepszerusegenek egyik nyitja hogy rendkivul egyszeru jatek, nem kellenek hozza bonyolult felszereles, eleg egy labda meg ket kapu (bar kapu sem feltetlenul kell), es pontosan ugyanugy jatszhato barhol, barmilyen terepen, barmikor, barki altal mint ahogy az igazi profik is teszik. Mar csak ezert is erdemes a jatek egyszeruseget megtartani. Utobbi evekben jonehany cikk szolt olyan talalmanyokrol amelyek segitettek volna a birot fontos dontesek megiteleseben fociban, erzekelo ami latja hogy mikor tenyleg gol a gol, videbiro meg minden ilyesmi. De vegulis ezek kozul semmi nem terjedt el (egyedul a kozvetlen kommunikacio a biro es a partjelzok kozt), es jol is van ez igy. Olyasmit semmikepp nem szabad bevezetni ami megvaltoztatna a jatekot barmilyen - a nezo szamara erzekelheto - modon.

    Idomegallitas fociban nem lenne szerintem jo otlet. Ez nem az a fajta jatek. Igy is rendkivul idegesito tud lenni ha valami miatt (serules, labda elrugasa, etc.) all a jatek, hat meg ha megallitanak az idot is hogy a biro megskubizza egy monitoron hogy mi is tortent. Borzalmas lenne!
  • eto demerzel #8
    ezek utan meg minek a biro?
  • Hobot #7
    Ja, és ha minden szabálytalanságnál, bedobásnál, stb. megállítanák az órát, egy félido 60 perces volna, és rohadt lassú volna a játék(lásd:hoki, néha a 20 percbol 35 is lesz)
    Szerintem jó dolog ez, minél elobb be kéne vezetni
  • Mike at home #6
    semiből nem állna megállítani az órtá, csak kéne hozni egy ilyen szabályt
    NHL-ben is vissza tudják nézni
    itt meg? ha a pályán adom oda a pénzt a bírónak, mindeki szeme láttára, akkor is marad az eredmény. nonszensz
  • Mike at home #5
    ideje lesz már, így kevésbé lehet elcsalni a meccset
  • valamit #4
    Pont ilyesmiről beszélgettem pár hete egy futballfórumban.
  • ProGabe #3
    azoknál a sportoknál,ahol nem futó óra van,mi sem egyszerűbb mint bevezetni egy szabályt a videobíróra.de fociban ugyebár nem lehet megállítani az órát,itt ezért (volt) ekkora gond megalkotni egy ilyen rendszert