Berta Sándor

Jövő áprilisban érkezhet a német elektronikus betegkártya

Az új német betegkártyát mind a több mint 80 millió német állampolgárnak elküldik majd és hosszú távon ez váltja fel az eddig használt társadalombiztosítási azonosítókat.

A korábbi hírekkel ellentétben már 2008 tavaszán megkaphatják az első német állampolgárok az elektronikus társadalombiztosítási kártyáikat. "A tervek szerint az e-cardok tartalmazni fogják a beteg nevét, címét, fotóját és társadalombiztosítási azonosítószámát. A tárolt adatokkal való visszaéléseket az egyedi PIN-kódok akadályozzák majd meg, és az információk csak a biztosított személy jelenlétében lesznek kiolvashatók" - jelentette ki> Klaus Theo Schröder, az egészségügyi minisztérium szakállamtitkára. A program ára a német egészségügyi minisztérium számításai szerint körülbelül 1,4 milliárd euró, emellett a szakértők a fejlesztések további úgynevezett amortizációs költségeivel is számolnak.

Az orvosok azonban nem lelkesednek túlzottan az elképzelésért. A szakmai szervezetek úgy vélik, hogy a kártya a PIN-kód ellenére sem lesz elég biztonságos, ráadásul átláthatatlannak tartják a projekt finanszírozását is. Idén szeptemberben több orvosi szervezet is tiltakozott az elektronikus betegkártya tervezett bevezetése és a kötelező egészségügyi adattárolás ellen.

Az első egészségügyi e-cardokat a német állampolgároknak már 2006-ban meg kellett volna kapniuk. Ausztriában és Bulgáriában már alkalmazzák a rendszert, míg az Egyesült Államok egy hasonló hálózat kiépítését tervezi. Az Európai Unió tagállamaiban 2008-tól kell bevezetni az egységes formátumú elektronikus egészségbiztosítási kártyát, amely elsősorban az ellátásra való jogosultságot igazolja majd a közösség országaiban. A kártya bevezetése hazánkban összekapcsolódik a TAJ-kártya elektronizálásával és a központi egészségügyi informatikai rendszer fejlesztésével is. Így az új, fényképpel ellátott eszközök egyik oldalán az uniós, a másikon a nemzeti ellátásra jogosító adatok lesznek olvashatók.

Az előkészítéssel már egy éve foglalkozik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A bevezetés költsége 24-26 milliárd forint - mondta idén januárban Király Gyula, az OEP informatikai és nyilvántartási főigazgató-helyettese. A hálózat kiépülésével az orvos megismerheti - a beteg hozzájárulásával - a páciens korábbi diagnózisait és kezeléseit, vénybeváltásait, függőben lévő vényeit, beutalóit, utazási költségeit, kórházi és szakrendeléseken kapott ellátásait. A kártya és a program segítségével az orvos - a papírt kiváltva - elektronikusan intézheti a vényeket és a beutalókat, az utazási utalványokkal és a vizitdíjakkal kapcsolatos adminisztrációt. A beteg kártyájának kiléptetése egyben rögzíti a betegforgalmi napló számát, a kezelés okát és a diagnózist.

Az e-kártyákat 2008-tól fokozatosan, mintegy két és fél év alatt vezetik be. A biztosítottak ezeket a háziorvosnál vagy a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárakban, illetve okmányirodákban vehetik át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!