Berta Sándor

Német elektronikus betegkártya csak 2010-ben?

Daniel Bahr, az FDP szakpolitikusa szerint tovább csúszhat a német egészségügyi E-Card bevezetése és ez azt jelentheti, hogy a program jelentősen drágulni fog.

"Az E-Card megjelenése ismét csúszik. Mindez azt jelenti, hogy az elektronikus betegkártya nem fog 2010 előtt megjelenni" - értékelte a kormány reagálását az általa feltett kérdésre Daniel Bahr. A politikus többek között arra várt választ a német egészségügyi minisztériumtól, hogy jelölje meg azt a konkrét időpontot, amikorra már minden német állampolgárnak lesz elektronikus betegkártyája. Nos, ilyen dátumot a minisztérium illetékesei nem jelöltek meg.

A német egészségügyi E-Card még jelenleg is csupán a tervezési szakaszban van, azonban a sorozatgyártás akár már az idén megkezdődhet. Ugyan már hét régióban tesztelik a megoldást, azonban a kártya bevezetésével kapcsolatban ez még semmit sem jelent. Klaus Theo Schröder, a német egészségügyi minisztérium államtitkára hetekkel ezelőtt jelezte, hogy a programban további csúszások várhatók és a teljes lakosságot leghamarabb 2009-re lehet ellátni az E-Carddal. A minisztérium szerint az új azonosítók darabja kevesebb, mint 2 euróba kerül majd az egészségügyi pénztárnak, az új rendszer bevezetésének teljes költsége pedig kereken 1,5 milliárd euróba fog kerülni.

Az optimista tervekkel ellentétben Daniel Bahr úgy vélte, hogy még mindig számos kérdés tisztázatlan, ráadásul a rendszer csak akkor működhet, hogy ha a betegek hozzájárulnak ahhoz, hogy kórtörténetüket a kártyára vezessék. A szakpolitikus végül megkérdőjelezte az egész program szükségességét. Az új német elektronikus betegkártya egyébként nemcsak a biztosított állampolgárok személyes adatait, a kórtörténetüket tartalmazná, hanem a digitális fotójukat is.

Az első egészségügyi E-Cardokat az állampolgároknak már 2006-ban meg kellett volna kapniuk. Az orvosok és a betegbiztosítók azonban egyre szkeptikusabbak az új rendszerrel kapcsolatban. Az aggodalmakat pedig más információk is növelték: 2005 decemberében már aggodalmának adott hangot a német Magán Betegbiztosítók Szövetsége (PKV), amely szerint minden előzetes költséghatárt át fog lépni a bevezetendő új elektronikus betegkártya. A G+G német magazin pedig arról számolt be, hogy a program költségei a kártya bevezetését követő öt évben több mint 5 milliárd euróra fognak nőni.

Az elektronikus betegkártya megjelenése azonban nemcsak Németországban, de Ausztriában is komoly vitát váltott ki. Az osztrák betegképviselők és a Bécsi Orvosi Kamara tagjai is aggályosnak tartották az egészségügyi adatok elektronikus tárolását Ausztriában. Ahogy folyamatosan nyilvánosságra kerültek az új rendszerrel kapcsolatos tervek, úgy nőtt az ellenállás vele szemben. A német és osztrák ellenkezés, illetve a csúszások azért érdekesek, mert az Európai Unió tagállamaiban 2008-tól kell(ene) bevezetni az egységes formátumú elektronikus egészségbiztosítási kártyát, amely elsősorban az ellátásra való jogosultságot igazolja majd a közösség országaiban. Magyarországon az egészségügyi E-Cardok bevezetése a tervek szerint 24-26 milliárd forintba kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • oneman #2

    legyen egy kártya erős jóindulattal is 1000 Huf (azt a két euró/db -os árat keveslem, nagyon optimista becslés), 10 millió ember, -> 10 milliárd csak a kártya...
    namost ha használni is szeretnénk valahol, oda kell olvasó (ami nagyon nem 1000 Huf, persze ebbol nem kell 10 millio darab, de a vegosszeg hasonloan nez ki), összeköttetés központtal, betaníttatása azoknak az asszisztenseknek akik ezt kezelik (mert Mancika nem ért hozzá) és itt a kártya volt a legolcsóbb az egészben... igy már nem is tűnik olyan soknak...
  • googlekereso #1
    Örülnlék ha Mo.-n ilyen 24-26 milliárd forintból ki lehetne hozni egy ilyet.