Gyurkity Péter

Fájlcserélő perben születhet ítélet az USA-ban

Amerika - legalábbis a szórakoztatóipar - megtalálta új ellenségét, mégpedig egy 30 éves minnesotai nő személyében, akit több mint ezer zeneszám megosztásával vádolnak. A bíróság akár 1,2 millió dolláros büntetést is kiszabhat.

A tárgyalássorozat a napokban vette kezdetét, a fejleményekről pedig folyamatosan beszámol a Recording Industry vs The People elnevezésű blog. A bejegyzésekből kiderül, hogy a szórakoztatóipar - a RIAA ügyvédein keresztül - a Kazaa hálózatán megosztott zeneszámokért szeretné felelősségre vonni a kétgyermekes anyát, aki viszont azzal védekezik, hogy internetelérését mások hasznosították vezetéknélküli routerén keresztül. A másik oldal szerint mindez pusztán rossz kifogás, nem is volt semmilyen vezetéknélküli eszköz és a teljes büntetés kiszabását szeretnék elérni.

A RIAA meglehetősen erős pozícióban van, hiszen maga mögött tudhatja az érintett szolgáltatót, több biztonsági céget - amelyek szintén adatokat gyűjtöttek az ügyben -, nem beszélve az ügyvédseregről, akik mindent megtesznek a számukra kedvező ítélet megszületéséért. A vádak szerint a 30 éves Jammie Thomas a felelős az 1702 zeneszám illegális másolatának megosztásáért, amit több adat is igazol, így a fájlcserélő hálózaton használt IP-cím, illetve egyéb részletek, amelyek mind a vádlott bűnösségére utalnak.

A mostani az első ügy, amely eljut a bírósági tárgyalás szakaszába, hiszen korábban minden esetben sikerült peren kívül megállapodni a megvádolt cégekkel és magánszemélyekkel - nem kis kártérítést kényszerítve rájuk. A RIAA mindössze 26 zeneszám megosztásáért szeretné felelősségre vonni a vádlottat, ám a büntetés mértéke a törvény értelmében így is elérheti az 1,2 millió dollárt, amennyiben a kiszabható díj felső határát nézzük. A bizonyítást némileg megnehezíti, hogy Thomas 2005-ben, az első figyelmeztető üzenetek után lecserélte merevlemezét, állítólag azért, mert nehézségei voltak a számítógéppel - a RIAA szerint természetesen a nyomokat próbálta eltüntetni.

A hiányzó bizonyítékok mellett még egy kellemetlen csapás érte a szervezetet, a nő ügyvédje ugyanis elérte, hogy a RIAA által benyújtott 784 egyéb dokumentumot ne vegyék figyelembe, mivel azok határidőn túl érkeztek be. Az ügyben várhatóan még a héten döntés születhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dany007 #18
    LooL Találtam egy ilyet ! :D Ötletes!
  • Dany007 #17
    Nem tud valaki ezzel kapcsolatos külföldi (helyi) fórumot ? Kiváncsi lennék a pro és kontrékra. Nemis értem hogy hagyhatják ezt ott kinn :S Annyira abszurd...
  • arty #16
    MPAA/RIAA-t a mostani kormány gyakorlatilag hatosággá emelte odaát ...

    "lopott zeneszámért tönkretesszük az életed" - jogos?
  • rigidus #15
    Ja, egyebkent csatlakozom en is a tobbiekhez, en sem es a hozzatartozoim sem fognak venni se zenei CD, se DVD-t, se olyan szoftvert amely gyartoja tagja barmilyen "jog"-vedo szervezetnek es en megtoldanam meg azzal is, hogy moziba sem fogok elmenni, hanem megveszem/letoltom a masolatot.

    Ezt a gyakorlatot pedig addig fogom uzni, amig ezek ertekesitese emberhez meltatlan modszerekkel zajlik.
  • kadar1 #14
    Én azt mondom,ne vegyen senki erededi cd-t,dvd-t.A zenekaroknak saját honlapjukrol kellene árulni a zenét,megfizethetö árón.A kiadók elöbb útobb megúnák a SOK Szarakódást.
  • Hellion #13
    Na ez egy normális hozzászóllás volt. És igaz is, ez semmi más csak egy modernkori boszorkányüldözés, cirkusz. Olyasmi ez mint itthon volt amikor elővették a Zalatnay -t, aki nem tudom pár száz milliot sikkasztott vagy mi. De, a nagy kutyák, mint például a jelenlegi sikkasztók ettől sokkal többet lopnka, csak ők megusszák. Lásd: Kulcsár.
  • Csi9aa #12
    USA, 21. század, boszorkányüldözés.
    Szurokba mártás - tollba forgatás is lesz? Ha leadják a TVben, majd letöltöm
  • Amergin #11
    Ahogy Gino haverja mondta a majálison: a rosszakat el kell itélni! Akik bűnösek szenvedjenek!
  • rigidus #10
    > Szal ennyi erővel felmehetnének a Dc-re szépen, és a több millió ember mindegyikét bírságolhatnák jóval több mint 1,2millára...És hát a több millió ember szorozva jóval több mint 1,2millával az elég sok :)

    1. Azert ha jobban belegondolsz, arra a penzre kell valahonnet fedezet is.
    2. Ennyi embert nem fognak megnyomoritani, mert ha tomeges elszegenyedes alakul ki, becsodol a termelo reteg egy jelentos hanyada, ebbol kifolyolag egyeb eloskodok is kovethetik oket (pl. bankok).
    3. Ha nincsen ennyi penzuk (lasd 1) adosok bortone nem johet szoba, mert a vilagon nincs ekkora kapacitasa a buntetovegrehajtasnak.

    Tehat mi a teendo ilyenkor? Hat a precedens es az ezaltali megfelemlites.
    Bezony, vissza kell nyulni a jooreg kozepkori modszerekhez, ahol nem akasztottak fel minden tolvajt, csak a nagyobbakat/hiresebbeket:
    1. Vedd ki a sorbol amelyiknek a leghosszab a lajstroma.
    2. Csinalj neki minel nagyobb nyilvanossagot (pl. honlap).
    3. Majd akaszd fel minel tobb ember szeme lattara.
  • aaaaa #9
    Azt hiszem nem vagy tisztában az erőviszonyokkal. Tegyük fel beperelnek egy olyat, akinek van pénze és netán jó sztárügyvéddel megússza. Gondolod egy percig is számít ez nekik ? Meg sem érzik anyagilag a kiadók és jogvédő csicskásaik azt sem, ha netán komoly milliós kártérítést kell ezért fizetniük... Majd a követekező szerencsétlenen visszaperlik. Nem lesz álamtlan éjszakájuk emiatt azt garantálom, legfeljebb sunyin mosolyognak egyet, ez most nem jött be, majd máskor...
    Szép álomvilágban élsz látom. Senki nem kéri, hogy segíts a terjesztésben.Az ipari méretű CD hamisító gyár is csak "segít a terjesztésben" a Te logikád szerint. Ha fizetni akarsz irány a bolt és vedd meg, ha lusta vagy rendeld meg a cd-t a neten. Ha már nem kapható akkor meg így jártál. Kb. ennyi a kiadók elképzelése a legális megoldásokról. Na jó, ha annyira akarod töltsd le valamik arany árú "legális" fizetős szolgáltatásukról, agyon másolásvédett használhatatlan minőségeben.
    És már fizettél és nekik, hogy még több pénzük legyen arra, hogy jól meg tudják fizetni az ügyvédeiket, akik majd ismét beperelik a szerncsétlen kisembereket...