Gyurkity Péter

A MediaDefender ellen védekeznek a fájlcserélők

Megalakult a hamis videóletöltő oldalt létrehozó céggel szemben védekező fájlcserélők csoportja. Első lépésként nyilvánosságra hozták a vállalat belső levelezésének egy részét, stílusosan p2p-hálózatokra töltve fel az anyagot.

A MediaDefender még 2000-ben alakult meg, legfőbb céljuk a szerintük törvénysértő fájlcserélő hálózatok és felhasználók elleni szigorú fellépés, a szórakoztatóipar segítése a kalózmásolatok elleni harcban. Ebben a küzdelemben nem éppen finom eszközöket használtak, a cég különösen azután vált ismertté, hogy lelepleződött az a hamis videóletöltő oldal, amelyet kizárólag a felhasználók megtévesztése céljából hoztak létre.

Randy Saaf a MediaDefender részéről korábban úgy nyilatkozott, hogy az oldal egy belső projekt volt, amely figyelmetlenség miatt vált elérhetővé a világhálón, ám a most nyilvánosságra került levelezés ennek némileg ellentmond. Az anyagot a MediaDefender-Defenders névre hallgató csoport tette fel különböző fájlcserélő hálózatokra, név szerint megnevezve azt az alkalmazottat, aki egy, a "blahbob" jelszót használó Gmail postafiókra továbbította a leveleket. A levelekben többek között Saaf igazgató üzenete is megtalálható, amely az oldal lelepleződése után kelt és a következő mondatot tartalmazza: "This is really fucked."

Az online sajtó eredménytelenül próbálta meg elérni a céget, ám egy nevét elhallgatni kívánó alkalmazott elárulta, hogy jelenleg a levelek kiszivárgásának körülményeit vizsgálják. Az biztos, hogy a cég kellemetlen helyzetbe került, hiszen a belső kommunikáció most már több hálózaton is elérhető és bárki letöltheti a teljes anyagot. A lapok példaként említik azt az üzenetet, amelyben az igazgató arra figyelmeztet, hogy a hamis letöltőoldalt nem kellene említeni az új állások meghirdetésénél, hátha a jelentkezők valójában újságírók, akik így szeretnének minél több információra szert tenni.

A valós helyzetet egyes esetekben jól ismeri fel a cég vezetése, hiszen amikor az Universal Musictól afelől érdeklődtek, hogy vajon a szerzői jogi perek visszaszorították-e az egyetemeken az illegális fájlcserélést, az igazgató csak annyit jegyzett meg alkalmazottainak, hogy akkor most lehet hangosan nevetni. Az viszont kérdés, hogy milyen választ készítenek elő a kiszivárgott anyagok kapcsán és hogyan alakul a viszonyuk a fájlcserélő csoporttal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #9
    "az alkalmazottat, aki egy, a "blahbob" jelszót használó Gmail postafiókra továbbította a leveleket"
    Előszőr ennek fogják letépni a tökét, utána a HR-esnek aki felvette.
    Milyen megfontolásból továbbítja valaki egy cég teljes belső levelezését egy Gmail címre? Kiszivárgott mint az őszödi beszéd...
  • teddybear #8
    Vagy szándékosan átadták a felhasználói adatokat a mailfiókról.
  • eto demerzel #7
    erdekes hogy 1 biztosang-al foglalkozo ceg menyire nm biztonsagos ha mar a saljat levelezeset sem tudja megvedeni.
  • Runo #6
    Esetleg beépült valaki.... :)
  • Citrooom #5
    Vagy valaki birkán kezelte azt...
  • dez #4
    Izé, akkor most ennyire könnyen feltörhetők a gmail-es póstafiókok?
  • HUmanEmber41st #3
    Beégtek, mint a gazdáik...
    Be kellene már látni, h ha 1 "kalózt" elfognak, 100 másik lép a helyébe.
    Csakazértis!
    Bár nekem nincs semmilyen p2p kliens telepítve, és sose nem is használtam.
  • zola2000 #2
    Be kéne tiltani a szerzői jogvédőket!
  • hiftu #1
    Hol itt a védekezés?
    Ez csak egy válasz a szivatásra.
    ???