Berta Sándor

20 000 euró kártérítés egyetlen zeneszám letöltéséért?

A Hamburgi Tartományi Bíróság egyik ítélete komoly bonyodalmakat okozhat a jövőben a szerzői jog által védett tartalmak letöltésével és terjesztésével vádolt fájlcserélőknek.

A bíróság úgy döntött, hogy az eDonkey P2P-rendszerében talált egyetlen zeneszám illegális letöltéséért, illetve terjesztéséért akár 20 000 euró kártérítés fizetésére is kötelezhetők a fájlcserélők. "Ezenkívül természetesen nem szabad megfeledkezni a különböző egyéb költségekről, például a perköltségről sem, amelyet, ha bűnösnek találják, szintén a vádlottnak kell megfizetnie" - reagált az ítéletre Max-Lion Keller, az informatikai jogi ügyekre szakosodott müncheni IT-Recht-Kanzlei ügyvédi iroda munkatársa. A döntés egyértelmű üzenet és precedens értékű, hiszen a bíróságok eddig igyekeztek a kártérítés összegét minimalizálni vagy legalábbis nem a legnagyobb lehetséges összeget kiszabni.

"Csak bele kell gondolnunk, hogy egyetlen fájlcserélő szerveren is több száz, ha nem több ezer zeneszám található. Amennyiben valaki csak ötvenet letölt vagy terjeszt, az máris egymillió eurós pénzbüntetést jelent. Ehhez jönne még 5844 euró ügyvédi díj, s akkor a zeneipar kártérítési igényeit még nem is említettük, amelyeket általában mindig jóváhagynak a bíróságok. Amennyiben valaki tíz zeneszám letöltéséért vagy terjesztéséért kerül bíróság elé, első fokon körülbelül 15 000, másodfokon akár 30 000 eurós pénzbüntetésre is számíthat" - tette hozzá Max-Lion Keller.

Tény azonban, hogy a fájlcserélőknek ennél kisebb kártérítéssel kell számolniuk, azonban az első zeneszámnál ez az összeg 6000 euró is lehet, s a tizediktől pedig darabonként 600 euró. Egy szülő például komoly bajba kerülhet, hiszen csemetéje tetteiért neki kell vállalnia felelősséget és egy ekkora pénzbírság után igencsak leapadhat a családi kassza.

"Vannak olyan elképzelések, hogy a magánszemélyeket érintő pénzbüntetéseket csökkenteni kellene. Ezt azonban eddig ellenezte a zeneipar, mondván nincs különbség az általuk okozott és a P2P-hálózatok működtetői által okozott kár összege között, mindkettő ugyanakkora. Ezenkívül a zeneipar az elrettentő célzat miatt is szeretné fenntartani a jelenlegi gyakorlatot. Az ítélet pedig nemcsak az eDonkeyt, de a többi fájlcserélő rendszert is érinti" - közölte Max-Lion Keller.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #20
    "egyetlen fájlcserélő szerveren is több száz, ha nem több ezer zeneszám található"
    Itt a szerver alatt értsd a user gépét, aki letölt és megoszt.
    A P2P szervereken (hubokon) jellemzően egy zenszám sincs, csak listák, adatbázis, ...
  • rigidus #19
    > az eDonkey P2P-rendszerében talált egyetlen zeneszám illegális letöltéséért, illetve terjesztéséért akár 20 000 euró kártérítés fizetésére is kötelezhetők a fájlcserélők

    Ez keves. Vilagszerte 100 000 eurora kellene feltornaszni, aztan a CD-k arat 500-ra, a fizetos oldalakon meg minden letoltott zeneszamert 50 eurot elkerni. Aztan a RIAA es tarsai is ugy jarnanak mint az MS a szabad szoftverekkel, a sajat mohosagaval hajtana a vizet a konkurencia malmara.
  • PetruZ #18
    Javítanám magam: nem a németek kavarnak, hanem a hollandok.
  • balee66 #17
    "Csak bele kell gondolnunk, hogy egyetlen fájlcserélő szerveren is több száz, ha nem több ezer zeneszám található"

    Torrent trackeren meg egy darab sincs...
  • C4ine #16
    Hehe jobban megéri bemenni egy mediamardtba és ellopni a kirakott CD-ket mint letölteni :D
  • irkab1rka #15
    Ah, nem all ez meg masodfokon, mert nem all fent az aranyossag elve.
    Az okozott kar: 6000000 user = 1 kisebb sziget a csendes oceanon. Tehat 1 zeneszam letoltesevel kb 0.01 filler kart okozol, mert kell a fasznak az a szar, eldobod ugyis 1 het mulva.

    persze nalunk a magancelu masolat ingyenes, tehat letolteni teljesen legalalis.
  • PetruZ #14
    Egy "apró" kiegészítés: nem a felhasználókat, hanem az indexelő szerverek *operátorait* fenyítették be. Az ítélet kb. két hónappal ezelőtt született, és a jogvédők múlt hét végén érvényt tudtak szerezni neki: eleinte csak a keresések fulladtak be (leálltak az indexelések), tegnap hajnalban pedig az összes német érdekeltségű szervert (beleértve a hálózat gerincét alkotó hat DS-t is) lekapcsolták az operátorok. Vagyis a donkey háló erőst döglődik, a kisebb szerverek meg nem igazán bírják a tömeget. A Kad - működése okán - szerencsére működik.
  • s2rk2ny #13
    Lefogadom, hogy anno a nagy zenészek is másoltak át zenét kazettára.
    Kellene egy bojkott a kiadók ellen - lássák csak ki is itt az úr.
    Elvégre a mi pénzünkből élnek...
  • skinnyman #12
    Szánalom magasfoka.
    "Csak bele kell gondolnunk, hogy egyetlen fájlcserélő szerveren is több száz, ha nem több ezer zeneszám található"
    Ezek meg hol élnek? Ennyi album található egy normális fájlcserélőn, számokból 10ezres nagyságrend lehet.
  • HUmanEmber41st #11
    És miért pont 20 ezer? Miért nem 21349 EU ? he?