Dojcsák Dániel

Nemzetbiztonsági kérdéssé vált a fájlcsere

A peer-to-peer rendszerek számára nem újdonság a meghurcoltatás. Évek óta hadakoznak a filmes és zenei kiadókkal, de most az amerikai kongresszus is beszállt a csatába azzal, hogy kijelentette: a P2P szoftverek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Bizonyára unatkozhatott az a politikai szereplő, akinek kipattant a fejéből, hogy akár titkosított dokumentumokat, katonai parancsokat, terrorelhárítási elemzéseket, üzleti titkokat, adóügyi bizonylatokat és orvosi jelentéseket is veszélybe sodorhat, amennyiben kormány alkalmazottak fájlcserélő szoftvereket telepítenek számítógépeikre és véletlenül megosztanak olyan alkönyvtárakat, amiket nem kellene. A CNET elemzése nyomán az amerikai kongresszus Kormányzati Reform Bizottsága azzal a fenyegetéssel állt elő Mark Gortonnak, a Limeware P2P rendszer fejleszőjének, hogy akár ő is perelhetővé válik, ha a szoftverét használva valakinek a számítógépéről adózási dokumentumok kerülnek ki a publikus Internetre.

A fenyegetés egyébként nélkülöz mindenfajta realitást és logikát, sőt mi több, megkérdőjelezi a témában érintett politikusok józan eszét is. Vajon hogyan fordulhat elő, hogy egy kormányzati alkalmazott fájlcserélő vagy egyáltalán bármilyen alkalmazást képes telepíteni a számítógépére? Hiszen ezt egyrészt tiltják a belső szabályzatok, másrészt egy normális hálózati adminisztráció technikailag is lehetetlenné teszi azt. Ráadásul ha a kormányzati alkalmazott a saját PC-jén oszt meg egy ilyen dokumentumot, akkor hogyan tehető felelőssé ezért felelősség rajta kívül bárki más? Egy kicsit tovább menve felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetséges 2007-ben az, hogy bármilyen titkosított, fontos dokumentum helyi klienseken tárolódik védett szerverek helyett. Ki ne hallott volna ellopott laptopokról, feltört kliens gépekről; ezek után felelőtlenség bármilyen lényeges adatot kliens oldalon tárolni.

A témában megszólalt Mike Masnick, a TechDirt vezető bloggere is, aki azon csodálkozik, hogy a kormányzati dolgozók és politikusok hülyeségei miatt hogyan tehető felelőssé bárki. A republikánus Jim Cooper szerint a P2P szoftverek fejlesztői el sem tudják képzelni, hogy a terméküket gonosztevők micsoda dolgokra tudják felhasználni az ország (USA) ellen. A blogger válasza erre a mondatra csupán annyi volt, hogy "Ez egyszerűen nevetséges. Az ilyen micsoda dolgok nem a gonosztevők, hanem a kormányzati dolgozók hibái, akik figyelmen kívül hagyják a szabályzatokat. Ráadásul ez csupán ürügy arra, hogy a politikusok megregulázzanak egy technológiát, amit nem értenek."

Logikus magyarázat nincs az ilyen fellángolásokra, talán az képzelhető el, hogy valamelyik nagykiadó lobbija elért a kongresszus néhány tagjáig, de csak ennyire futotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • feamatar #36
    peace ;)
  • who am I 7 #35
    "Máskor" > máshol.na.Szal ez kitűnt.NA DEE Mind1.A lényeget elmondtad a végén.

    peace.
    és rohadás ezekre a gyökerekre
  • who am I 7 #34
    Az egy dolog, hogy a ha ott van, ettől függetlenül érződik, (a köv mondatodban már mindenképp), h 100%osan feltételezed, h ő mindent összevisza tölt és csak rinyál. :) szvsz.Az első mondat elég lett volna...nem kell elmagyarázni neki, hogy mi tetszhet és mi nem, főleg feltételes mód után
    Máskor nem kötök bele, mert jól használod ezt a "mode"-ot :P
  • Neofita666 #33
    áhh. ezek az amcsik már nem tudják mit csináljanak magukkal. Most ez a tiltogatás megy, ami nem tetszik nekik az terrorista, illegális, nemzetbiztonsági kockázat, vagyis betiltani való.
  • braeburn #32
    Össze ne vesszetek már! :) Kötelező zenét előállítani? Érdekel valakit ennek a költsége azokon kívül, akik ezt teszik? Mindenki tudja, hogy semmi sem védi és mégis alkotnak. Akár kedvtelésből, akár üzletből, akár hobbiból. Aki teszi, azt is tudja, hogy melyik évszázadban él és a magam részéről nyilván kihasználom a lehetőségeket. Ha valakik abszolút nem érdekelnek, azok a kiadók. Ne adjanak ki, ha nem éri meg nekik, ha tán sértve érzik magukat, akkor ajánlanám a naptár nézegetését. :)
  • feamatar #31
    bocsáss meg hogy határtalan intelligenciádba belekötök, de én azt mondtam ha tölti. tudod feltételes mód. Más kommentemnél is ezt elnézted hogy feltételes módot használtam ott sem vetted ezt figyelembe.
    Én csak azt jelentettem ki hogy ha esetleg netán véletlen letöltene valamit(tehát hallgatja a zenét holott annak az előállítása nem ingyen van) tehát bűnt követ el. Nem akarok erkörcsileg feljebbvalónak tűnni, a lemezárak tényleg magasabbak a kelleténél, és énmagam sem vagyok különb. De a tényeket illik tudomásul venni. Ennek elleneré abban szerintem mindenki egyetért hogy a kiadói nyerészkedés az túlzás. És hogy a kiadók felett a technika túlhaladott.
    De az igazság az esztelen filecsere és a kiadói akarat között van valahol félúton.
  • AranyKéz #30
    akkor már inkább beer-from-peer
  • M0rph3u5 #29
    beer-to-peer;)
  • gyozo #28
    Azért ez vicces. Ha mondjuk én ráklikkelek a mezei Windowsomon a Megosztásra a meghajtón, akkor előveszik a Bill Gates-t?
  • kadar1 #27
    Usa úgyanazt csinálja mint a ruszkik annak idején,gerjesztik a hülyeséget,hogy az ellenség a szomszédban lakik.Ez már nevetséges ami csinálnak....Saját árnyékuktól is félnek.