Gyurkity Péter

Az USA válasza a kínai katonai IT-fejlesztésekre

Az amerikai légierő és a Pentagon is komolyan tart azon kínai törekvéstől, amely az első hely megszerzését célozza meg a kibertérben. Az Egyesült Államok új központ felállításától reméli vezető helyének megtartását.

A Reuters elsőként számolt be arról a sajtótájékoztatóról, amelyen Robert Elder altábornagy, a 8. légi hadsereg parancsnoka többek között elmondta, hogy egy vadonatúj számítógépes központ felállításáról döntöttek. Ennek feladata a kiberháborús tevékenységek és a védelem megszervezése lesz, biztosítva az USA vezető szerepét minden kihívással szemben. Ilyen kihívás pedig az utóbbi időben egyre inkább Kína részéről látszik kibontakozni, a Pentagon legnagyobb rémületére.

"Ők az egyetlen ország, amely közvetlenül és leplezetlen módon kifejtette ilyen irányú törekvéseit" - jelentette ki Elder. A légierő Barksdale-i támaszpontja jelenleg több mint 25 ezer embernek ad otthont, ezt most tovább bővítik, hogy helyet adjanak az informatikai központnak. A feladatot a 8. légi hadsereg kapja, mivel ennek a hosszú hatótávú, globális csapások, a felderítés és a légi fölény biztosítása mellett a fő profiljába tartozik a számítógépes hálózatok védelme, az elektronikus háború, vagyis a vezetés biztonságának megőrzése is. Ennek érdekében B-2, B-52, RC-135 és EP-3 gépei mellett speciális informatikai csapatokkal is kiegészítették állományát.

A Pentagon félelmeit egy május végén nyilvánosságra került dokumentum révén ismerhettük meg, amelyben részletesen foglalkoztak a kínai célkitűzésekkel. Ezt ugyan a kommunista ország vezetése a belügyekbe történt nemkívánatos beavatkozásnak tekintette, az amerikaiak viszont éppen az ő fejlesztéseiket minősítették nemkívánatosnak, így várható volt, hogy az interkontinentális ballisztikus rakéták és egyéb fegyverek mellett a számítógépes hálózatokra is több figyelem hárul majd. Az USA itt leginkább a hackerek, vírusok és célzott támadások kombinálásától tart, amely kiüthet egyes hálózatokat, megnehezítve a katonai egységek irányítását.

Természetesen az USA hálózataiban a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg mellett szinte mindegyik ország kutakodik, hogy értékes információk megszerzésével rövidítse le a fejlesztésekhez szükséges időt. Az új louisianai központ ezt is igyekszik majd megakadályozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • s2rk2ny #10
  Lesz most egy pár "lezárt" hacker-nek munkahelye a Barksdale-i támaszponton...
 • wednes #9
  Úgy is el lehet képzelni még a csatát, hogy 15 ezer tonna fém és alumínium volt a levegőbe. :)
 • wednes #8
  "(levegőben nincsenek seregek, ha már nagyon kukacoskodni kell)"

  Hát én ezt nem mondanám. Az európai légtérért folytatot csatába tényleg légi hadseregek bírkoztak egymással.
  1944 március 6.-án Berlin megtámadásakor 814db B-17-es vett részt amit 644 vadászgép kisért. A németek 400 vadászgépet küldtek ellene. Vagyis kis híján 10 ezer ember harcolt akkor a levegőbe 1 időbe.

  Az amerikaiak csak a B-17-eseken szolgáló emberek közül a háború folyamán összesen 47 ezret vesztettek.
 • wednes #7
  A légierő is ugyanúgy fel van osztva mint a szárazföldi erők. Század, ezred, hadtest stb. A hadsereg a legnagyobb halmaz
 • sgbo #6
  bármelyik (és a folyóiratok is)
  de ha már ajánlani kell eggyet itt a polcomon a Pataki-Rozsos-Sárhidai - Légi Háború Magyarország Felett című kétkötetes könyv.
  Na abban pl 15.légi hadsereg a neve a 15.AF-nek (ami olaszországból felől bombázott minket). De ugyanígy fordítják mindenhol a 8.AF-et is (ami akkortájt épp Angliában volt és a németeket bombázta)
 • Gábor #5
  Szakkönyvet megneveznéd, ahol így hívják?
 • sgbo #4
  furcsa nem furcsa, magyarul így hívják (minden szakkönyvben is). Mellesleg nem hangzil rosszul...
 • Morden23 #3
  Légierő, légi haderő inkább. A légi hadsereg tényleg némileg furcsa... (levegőben nincsenek seregek, ha már nagyon kukacoskodni kell)
 • sgbo #2
  mia bajod ezzel. Mindíg így hívták magyarul (II.vh óta biztosan)
 • Gábor #1
  Cifu már nem ír cikkeket?
  "Légi hadsereg"?? Hol tanulnak a mai fordítók....?