Berta Sándor

Rakétameghajtású műkar

Irakból vagy Afganisztánból sok olyan amerikai katona tér haza, akik elveszítették a karjukat. Az ő életüket könnyítheti meg egy új műkar.


Michael Goldfarb
A Pentagon 2009-ig a Revolutionizing Prosthetics nevű program keretében több olyan projektet is támogat, amelyek célja megfelelő minőségű és jól használható protézisek kifejlesztése. Ezeknek a művégtagoknak teljesen élethűeknek és a mindennapi életben egyszerűen és könnyen használhatóknak kell lenniük. Ezenkívül fontos szempont, hogy a műkart kapott katona akár vissza is térhessen a harcmezőre.

A projektek egyikében a Vanderbilt Egyetemen 30 millió dollárért egy különleges műkart alkottak meg, amit sikeresen teszteltek. A protézis - amelyről egy videót is megjelentettek - minden korábbi társánál nagyobb teljesítményű és lehetővé teszi akár 10 kilogramm súly felemelését is. Ez 3-4-szer nagyobb az eddig kifejlesztett műkarok teherbíró képességénél. Ráadásul a művégtag a 10 kilós súlyt ötször gyorsabban emeli fel, mint az elődei. A titok nyitja, hogy - míg más protézisek elemekkel működnek, addig a Vanderbilt Egyetem kutatói egy rakétahajtóművet építettek be a karba.

"Ennek oka az volt, hogy a hagyományos művégtagokat nem használják annyit és nincs is annyi funkciójuk, hogy a működtetésük az elemeknél nagyobb teljesítményű megoldást igényelt volna. Azonban minél több funkciója van egy protézisnek, annál többet szeretné a viselője használni és annál több energiát is fogyaszt. Ehhez azonban nagyobb méretű és teljesítményű elemek kellenének, ami viszont már a működést nehezítené meg" - jelentette ki Michael Goldfarb, a projekt vezetője.


Goldfarb a DARPA számára készített egy exoskeletont (külső vázat), amikor eszébe jutott, hogy a műkar működtetésére miért ne használhatna egy rakétahajtóművet? Az ötletet tett követte. A szakember elmondta, hogy az eszköz akkora csupán, mint egy toll és van benne egy katalizátor, amely hidrogénperoxid elégetésével gőzt állít elő. Ennek hatására olyan szelepeket lehet kinyitni és bezárni, amelyek összeköttetésben állnak a művégtag egyes részeivel és így valósul meg a műkar mozgatása. Egyetlen kis méretű, a felkarban elhelyezett hidrogénperoxidos tartály 18 órás működést tesz lehetővé.

Az új protézis kétségkívül figyelemre méltó. Korábban a Touch Bionics nevű skót vállalat egyik szakembere megalkotta a világ első külön mozgatható ujjakkal büszkélkedő műkezét, amely az eddigi legjobb megoldásnak számít a kezüket elvesztők számára. Az első betegek amerikai klinikákon már meg is kapták az új kezüket, a páciensek többsége az iraki háború amerikai veteránja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Metamorfo16 #47
    De toto, ha rászerelik egy űrhajóra, csak nagyban? :) :) :) :) :) XD
  • toto66 #46
    Semmi új nincs benne, de szépen megoldott a pneumatikája és jó a formatervezése.
    A vezérlése nem használható így rokant emberek esetében (lásd a videót).
    A huzamosabb működéshez inkább a palackos megoldás alkalmas.(mert mennyi gázt vagy gőzt lehet termelni helyben megfelelő nyomással?)A hasonló szerkezetek nagy igényűek e tekintetben. A palacknál viszont ugyan az a baj mint az akkumulátoroknál nehezek és nagyok. Tehát hangzatos cím, kevés hasznosság, de szép!
  • rigidus #45
    > ennek a nyomi orszagnak meg olyan magas rangu beosztottjai vannak, akik olyanok mint Veres penzugyminiszter

    Ez nem Magyarorszag specifikus problema, hanem vilagszerte altalanos.
  • rigidus #44
    En a kovetkezo dolgokkal nem ertek egyet:

    "A Pentagon 2009-ig a Revolutionizing Prosthetics nevű program keretében több olyan projektet is támogat, amelyek célja megfelelő minőségű és jól használható protézisek kifejlesztése."

    Ha viszont nem inditanak haborut, akkor senkinek (nem csak a Pentagonnak) nem jut eszebe serulteket tamogatni. A kerdesem pedig, hogy miert kell ahhoz haborut inditani, kaonak ezreit, meg 633,000 artatlan embert lemeszarolni, hogy szulessen egy hasznos otlet?

    Na erre irtam korabban, hogy egyszerubb lett volna otthon maradni, mert ilyen talalmanyok tamogatasanak, megszuletesenek nem feltetele az ertelmetlen meszarlas. Lehet ilyen projekteket tamogatni anelkul is, hogy rokkant katonak es a csaladtagjaik fenyegessek a Pentagont perekkel.
  • rigidus #43
    > a katonai eszközök eredeti céljuk miatt vitathatók, de később sokszor nagyon hasznosnak bizonyulnak a civil életbe is

    Ezt nem is vitattam - amit az egyik korabbi hozzaszolonak irtam is:
    "a cikk egy mondatara valaszoltam ami nem azt jelenti, hogy a talalmanyt ellenzem."
  • szbalu #42
    Sztem a katonai eszközök eredeti céljuk miatt vitathatók, de később sokszor nagyon hasznosnak bizonyulnak a civil életbe is, pl. az internetet is az ARPA (amely később DARPA lett) fejlesztette katonai célokból és lám most milyen hsznos dolog vált belőle. Nem kell "elitélni" egyből az összes katonai fejlesztést (azért sokat el lehet).
  • rigidus #41
    > remélem lessz baleseted vagy családtagod aki lesérül és gondoskodnod kell róla.

    Mindket kezemre felig bena vagyok. Nem mellesleg magam gondoskodom magamrol, bevasarolok, takaritok, fozok, mosok, vasalok, varrok, ket ceruzaveggel gepelek, meg celszerszamokat keszitek magamnak a mindennapi elethez, stb.

    > Sok idióta nem gondol bele hogy vannak akik munka, vagy közlekedésben sérül meg?

    Gondolod, hogy ez eppen nekem ne jutott volna eszembe?

    > Akkor megnézném mekkora szád lessz.

    Ezek utan konnyen kiszamolhatod, hogy ugyanakkora.

    Mellesleg ha nem tunt volna fel, a cikk egy mondatara valaszoltam ami nem azt jelenti, hogy a talalmanyt ellenzem. A mondat igy hangzott:

    "Irakból vagy Afganisztánból sok olyan amerikai katona tér haza, akik elveszítették a karjukat. Az ő életüket könnyítheti meg egy új műkar.
  • Epikurosz #40
    Az alma nem esik messze a fájától.
  • RealPhoenixx #39
    Nem vagom miert varnak egyesek egyutterzest, ha a kovetkezoket tekintjuk:
    - az atlag altalaban egyutterzo, es joindulatu (sajnos en is)
    - ennek a nyomi orszagnak meg olyan magas rangu beosztottjai vannak, akik olyanok mint Veres penzugyminiszter: "kivanom mindenkinek, hogy egyszer tapasztaljak meg, hogy milyen ha az ember gyermeket bantjak" *es mindezt arra mondja, mikoris a dragalatos kolkei masokat bantanak*
    /ezt maskeppen csak ugy tudom ertelmezni: mindenkit agyonbaszatok a kolkeimmel/

    Ha meg ilyen emberekkel van tele a felso vezetes, akiket a nyugdijasok es a nem dolgozok szepen megvalasztottak *vagyis a kutya csovalja a farkat*, akkor miert gondoljak masok, hogy szuksegszeruen egyutterzonek kell lennie mindenki masnak??
  • Epikurosz #38
    Egy ilyen műkarral lekenni egy nyaklevest a rosszfiúknak: nem semmi.