Gyurkity Péter

Készül a Wikia nyílt internetes keresője

Jimmy Wales, a népszerű Wikipedia alapítója a Wikia névre keresztelt cégével egy olyan nyílt kereső befejezésén dolgozik, amely állítása szerint megtörheti a nagy keresőcégek erejét. Az új szolgáltatás még idén beindulhat.

A Wikia keresője a Grub nevű indexelő szoftveren alapul majd, amelyet nemrég vásároltak fel korábbi tulajdonosától. Ez utóbbi projekt azzal az elképzeléssel indult, hogy több cég is folyamatosan fejlesztheti a motort, amíg megosztja az újításokat a többi érdekelt féllel. A Grub fejlesztése azonban leállt, így LookSmart eladta a projektet Wales vállalatának, amely folytatja a munkát az indexelő (crawler) programon.

Wales elmondása szerint a Grub megfelelő alapot biztosít a Wikia saját internetes keresőjének befejezéséhez, amelyre várhatóan még az év vége előtt sor kerül. A végleges változat algoritmusok és emberi munkaerő bevonásával végzi majd munkáját, a minél pontosabb találatok biztosítása érdekében. A szerkesztők ugyanis folyamatos munkával igyekeznek majd egyértelmű találatokat adni azon esetekben, amikor a keresett szónak több értelmezése is van, ami miatt az algoritmusok egymással össze nem függő találatokat is kidobhatnak.

A nagy keresőcégekkel ellentétben a Wikia esetében teljesen nyilvános lesz a kereső működésének módja, az alkalmazott kritériumok és szabályok listája. A találatokat a Lucerne nevű, szintén nyílt forráskódú szoftver segítségével állítják majd össze, természetesen csak a jelenleg fejlesztés alatt álló platform tökéletesítése után. A Wikia ezzel egy időben küldő fejlesztőknek, weboldalaknak is elérhetővé teszi a Grubot, hogy azok kiegészítsék, tökéletesítsék, vagy saját portáljukba integrálják az indexelő szoftvert. Ez magába foglalja azon lehetőséget is, hogy az egyes weboldalak saját, egyénire szabott változatot használjanak, amely például kizárólag egyes portálokon belül keres.

A Wikia eddig 14 millió dollárra tett szert külső befektetések, adományok formájában. Legutóbb az Amazon.com 10 millió dollárt biztosított a költségek fedezésére, ami jól jelzi a portál érdeklődését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #5
    Már nem azért, de félreértetted. A linux kernelt sem úgy fejlesztik, hogy belenyúl boldog, boldogtalan, azt úgy marad. Odáig igaz, hogy belenyúl mindenki, de van egy központi "mag" aki elbírálja, hogy mi kerül bele, meg mi nem. Ebben az esetben is az az igaz, hogy fejlesztheted, vagy fejleszthetsz rá, de ha nem jó, vagy nem teszik a fejlesztésed, akkor nem lesz benne. Ha viszont csinálsz egy saját egyéni verziót, és a saját oldaladon futtatod, az tényleg olyan lesz, amilyennek akarod. Szóval Pistike weblapján a pistike által manipulált kereső tényleg az ő oldalát dobja ki elsőnek, de a "központi" címen normálisan fog működni.
  • UnnameD #4
    Csak annyi biztos, hogy egyetlen céget sem szabad hagyni, hogy monopólium helyzetbe kerüljön.
  • WinG #3
    Ez annyira nyilvánvaló hiányossága lehet a rendszernek, hogy kizártnak tartom, hogy nem figyelnének rá valamilyen módon. Várju ki a végét, mennyire lesz nyílt a cucc.
  • oneman #2
    de...
    valószínáleg erre a sorsra fog jutni a sok rohadék miatt akik ebből akasztják le a nagy lét...
    meg a pistike-félék miatt is, akik mindenáron a keresők élére akarják juttatni a kiskutyájukról szóló weblapot, és nem érdekli őket, hogy pl te piros pöttyös labdaát gyártó céget keresel... ő szépen manipulálással megoldja, hogy a "pirospöttyöslabdakészítés"-re is az ő degenerált oldala jöjjön föl elsőnek
  • Charybdis #1
    Ha nyilvános lesz az algoritmus, akkor nem fogják össze-vissza manipulálni a honlapok tulajai saját helyezésüket?