Gyurkity Péter

Szeptemberben jön a YouTube videószűrője

A Google abban reménykedik, hogy már szeptemberben elkészülnek a videómegosztó portál új szűrőjével, amely automatikusan blokkolná a szerzői jog által védett tartalmak feltöltését. Pontos időpontról azonban nem nyilatkoznak.

A szeptemberi rajtról egy bírósági meghallgatáson esett szó, amelyre a Viacom által indított per részeként került sor a napokban. A Google vezetése ugyanis reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a már régóta követelt automatikus szűrő rendszerbe állítása ősszel megvalósulhat.

A hivatalos állásfoglalás szerint a technológia olyan kifinomult lesz, mint az FBI által használt ujjlenyomat-ellenőrző rendszer. A szűrővel leegyszerűsödik a jelenlegi gyakorlat, mivel - legalábbis az egyik változat szerint - automatikusan blokkolja majd azon felvételek feltöltését, amelyek szerzői jog által védett anyagokat is tartalmaznak. Ennek révén a jogtulajdonosoknak nem kell minden egyes felvétel miatt felvenniük a kapcsolatot a Google-lal és kérni-követelni azok eltávolítását az oldalról, hiszen minden automatikusan történik. Igaz, a megoldás körül némi bizonytalanság tapasztalható, ugyanis korábban maga Eric Schmidt jelentette ki, hogy nem a feltöltések automata blokkolásáról van szó.

A pontos időpontról egyelőre szintén nem esett szó, sőt az óvatosabb nyilatkozatokban szeptemberről is csak mint lehetséges változatról beszélnek. A YouTube szóvivője a mostani megkeresésekre válaszolva annyit árult el, hogy reménykednek az őszi befejezésben, ám mivel ez a cég történetének eddigi legbonyolultabb technikai jellegű feladata, konkrét időpontot nem is próbálnak megjelölni. A Google több nagyobb szórakoztatóipari céggel közösen végzi a munkát, nyilván az ő véleményükre is számítanak a tesztelések során.

Az tehát egyelőre nem világos, hogy a feltöltéseket blokkolja majd a rendszer, vagy a már feltöltött és elérhetővé tett felvételeket távolítják el némileg egyszerűbb módszerrel. Ezzel kapcsolatban a Google hivatalos állásfoglalására várnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #13
    Jogvédett anyagokat is lehet feltölteni basszák meg.

    Múltkor is ...valaki / egy barátom / a macskám... feltöltött egy részt az Azumanga Daioh-ból, és írt is hozzá egy szép kis fair use claim szöveget:


    << FAIR USE CLAIMS:

    Purpose:
    - This video is promotional material for the original series.
    - This video is used for a non-profit, non-commercial purpose with complete lack of commercial gain.

    Amount and subtantiality:
    - This video is an insignificant part of the original series or the original episode.
    - This video is of lower resolution and quality than the original series or the original episode.
    - This video is not a substitute, or market replacement of the original series or the original episode.

    Effect upon original work's value:
    - This video does not infringe the copyright owner's ability to commercially exploit the original series or the original episode.
    - Such widespread uses as this would not harm the potential market for the original series or the original episode.
    - This video does not inhibit the sales of the original series or the original episode.
    - This video does not inhibit the profits generated by the original series or the original episode.

    The burden of proof lies on the copyright owner to show the possible copyright infringement, since (a) it does not hurt the market of the original series or the original episode (b) it is used for non-profit, non-commercial purposes (c) it is not a substitute, or market replacement of the original series or the original episode >>

    (A videó egyébként meg itt van)
  • akyyy #12
    én 2 jogvédett cuccot is feltettem youtubra. az egyik egy rtl fókusz riport volt (sorozatokkal foglalkozott) a másik pedig egy star trek enterprise dvd extrráiból az egyik extra.

    haa paramount törölteti, oké megértem, mert nagy cég, de nem még midnig fent van, sé nézi a sok külföldi. de az rtl meg eltávolítatta, és már nyoma sem maradt annak a feltöltött videómnak:O pedig ezt még meg is lehetett nézni az rtl honlapján. lol.

    szvsz majd ugy müködik hogy figyeli a nevét: ha észleli hogy 300, akkor nem engedi folytatni, viszont ha átnevezed apuci.mov-ra és ugy töltöd fel, akkor simájn kijászható. (msn be is hasonló módszerrel szokott fájküldéseket blokkolni)
  • smokedoc #11

    Folklórt a youtubra arra nincs jogdíj!!

    (A folklór kifejeződései nem részesülnek szerzői jogi védelemben. E rendelkezés nem érinti a népművészeti ihletésű, egyéni, eredeti jellegű mű szerzőjét megillető szerzői jogi védelmet.)
    (1999. évi LXXVI. Törvény 1. § (7 bek.)

    ki érti ezt.

    Pedig Kodályt megilletné a jogdíj, vagy az asszonykórusokat.

    Az egyházi közös imádság is jogdísértő!
    szerintetek a templomok fizetnek a mmiatyánkért?
  • feamatar #10
    hát azért valamilyen szimten müxik az a tartalom szűrés...
    múltkor nem engedte klippet feltölteni ismerősömnek, a másikat meg hamarjában le is szedték onnan...
    szóval valamennyire azért figyelnek odaát...
  • HJPOWER #9
    Ennek mindössze minőségrontó hatása lesz, de sz*rt sem fog érni, minden ugyan úgy felkerül. Köcsög jovgédő szervezetek!
  • peba #8
    Oké, kicsit én is kételkedem benne.
    Max felteszik ugynazt a videót más kódolással, jobb/rosszabb minőségben.
  • 12346 #7
    no ja. hasonló lett volna az én reagálásom is.
  • Sir Quno Jedi #6
    Nem kell túl okosnak lenni ahhoz, hogy tudd, hogy NEM lehet, legalábbis ésszerű kereteken belül, működő szűrőt írni erre a problémára a mai általános informatikai háttérkapacitással. Ők ahhoz értenek, hoyg elhitessék azokkal akik őket okosabbanak tartják, hogy tudnak ilyet csinálni. Ennyivel okosabbak csupán és úgy tűnik ez elég is a médiának és a butazoid lakosságnak.
  • peba #5
    Okosabb emberek ülnek ott, mint itt.
  • 12346 #4
    azért arra kíváncsi leszek, hogy hogy dől el automatice, hogy az adott videó csak egy vérpista hent gémpléj "alkotása", vagy egy jogvédett fekete szemek klipp.