Berta Sándor

Eltávolított videó miatt perlik az Universal Musicot

A kiadó ellen azért indítottak jogi eljárást az Egyesült Államokban, mert eltávolította egy felhasználó házivideóját a YouTube oldalairól.

Az Universal Music azzal védekezik, hogy a felvétel sértette a szerzői jogokat és ezért kellett azonnali hatállyal törölnie. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) amerikai civil szervezet szerint viszont a cégeknek akkor is felelniük kell, ha egy a szerzői jogot nem sértő videót jogtalanul távolítanak el és ebben az esetben ez történt.

A filmen egyébként Stephanie Lenz kisfia táncol Prince Let's go crazy című számára. Maga a felvétel 29 másodperc hosszú és az édesanya idén februárban tette fel a YouTubera, hogy a gyermekét láthassák az ismerősök, rokonok is. "Nagyon meglepődtem és megharagudtam, amikor megtudtam, hogy a videót törölték" - közölte Stephanie Lenz, akinek a beadványát az EFF nyilvánosságra hozta.

Az Universal Music eljárása elvileg jogszerű volt, a jelenleg hatályos amerikai törvények szerint ugyanis már a szerzői jogsértés gyanúja esetén bármilyen tartalmat el lehet távolítani az internetről. Max-Lion Keller informatikai jogi szakértő az esetre reagálva elmondta, hogy a legnagyobb problémát a házivideók óriási száma jelenti, az oldalak üzemeltetői ugyanis nem képesek megállapítani, hogy egy adott felvétel sérti-e a szerzői jogi törvényt vagy sem. Ezért inkább minden kérdéses tartalmat azonnal eltávolítanak. Csak a YouTube-on több mint 100 millió videoklip található, és ez a szám naponta több tízezerrel nő. A német MyVideo platformon, amely tavaly április óta működik, már most egymillió videó van és ez a szám naponta 7000-rel nő.

Az EFF mindenesetre hajthatatlan, példát akar statuálni. Ráadásul a szervezet szerint az eset koránt sem egyedi, hiszen idén májusban az Universal Music elrendelte Michelle Malkin blogger politikai podcastjának törlését - szintén jogtalanul. Mivel a nő tiltakozott, a kiadó elállt a tervétől. "A szerzői joggal és a másolásvédelmekkel való visszaélés online művészeket, politikai elemzőket, de egyszerű családokat is elhallgattathat. Az Universal Musicnak be kell fejeznie az alaptalan vádaskodásait, mivel ezekkel a lépéseivel már a tartalmak legális felhasználását és a szabad véleménynyilvánítást tapossa el" - szögezte le Marcia Hofmann, az EFF ügyvédje.

Érdekesség, hogy a Spiegel német magazin munkatársai által a Let's go crazy című számra elvégzett keresése 865 találatot hozott. A videók közül számos a Prince daláról készült videoklip amatőr kópiája volt. De úgy tűnik, ezek a felvételek nem zavarták az Universal Musicot. Vagyis a kiadó még csak nem is következetes...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #4
  Haverod tud róla, hogy eladott, megjelentetett vagy letöltött kópiánként neki 80FT + Áfát kellene fizetnie az Artisjus-tnak? :)
  Ja, hogy ő nem között velük semmi szerződést, és nem is kap tőlük pénzt? Az nem számít. A harmadik évezred maffiája a jogvédő szervezetek. Alapíts te is gyorsan egyet, vagy lép be valamelyikhez ...
 • Inquisitor #3
  Hehehe, ráadásul errefelé 30 másodpercnél rövideb rész NEM sértené a szerzői jogokat, sőt van egy gyanúm, hogy ez ott is él, és ezért volt pont 29 másodperces a kérdéses video.
 • fourgee #2
  "De úgy tűnik, ezek a felvételek nem zavarták az Universal Musicot. Vagyis a kiadó még csak nem is következetes..."

  Ez annyira tipikus, itt nálunk is ez megy! Egyik ismerősöm rákattant a zenélésre, sorra tanul meg hangszereken játszani. Régebben úgy kezdte, hogy ült a gép előtt, és rakta össze a zenéit. Volt ami tetszett, volt ami nem, de az 100% biztos volt, hogy az övé volt, nem másolta sehonnan. Meg akarta osztani az ismerőseivel is, ezért hogy mindenkinél egyformán szóljon, midiből átnyomatta mp3-ba, aztán felrakta a tárhelyére. Aztán a szolgáltató törölte! Aztán megint felrakta és megint törölték... Arra hivatkoztak, hogyha mp3 az szerzői jogok sértése... Akkoriban rengeteg mp3 warez oldal működött, de az valahogy nem szúrta a szolgáltatók szemét...
 • Scroll #1
  Mocskok!