MTI

Az internet miatt aggódnak a lapkiadók

Az internet konkurenciája és a csökkenő példányszám miatt aggódnak a lapkiadók. Csökken az olvasók száma, s a fiatal generáció előnyben részesíti az internetet.

Ez tűnt ki a Német Lapkiadók Szövetségének (BDZV) most nyilvánosságra hozott, éves jelentéséből, amely megerősítette, hogy csökken az olvasók száma, s mindenekelőtt a fiatal generáció részesíti előnyben az internetet. Pedig Németország immár hagyományosan Európa és a világ egyik legnagyobb lappiaca. Az országban összesen 352 napilap jelenik meg, ezek összes példányszáma azonban első ízben esett 21 millió alá.

Németország keleti felében valamivel jobb a helyzet. Ez a beszámoló szerint azt jelenti, hogy az emberek több mint a felének valami fajta "napi kapcsolata" van az újságokkal. Ebben azonban benne foglaltatik az is, hogy egyesek csak a helyi futballklub eredményére kíváncsiak, mások pedig az orvosnál villámgyorsan átlapoznak egy-egy újságot. A példányszám-csökkenés egy év alatt két százalékos volt. Ez még talán nem is olyan aggasztó, a kiadók számára azonban aggodalomra ad okot, hogy ez a csökkenő irányzat évek óta tart. S mindezzel párhuzamosan megfigyelhető az a változás is, hogy a fiatalok, s a kissé idősebbek - úgy 35 éves korig - már nem az újságokon nevelkednek, hanem az interneten kutatnak a számukra érdekes információk után.

A lapkiadók ugyanakkor kénytelenek voltak megállapítani azt is, hogy ezen a tendencián immár aligha lehet változtatni. Új stratégiára van szükség, mégpedig elébe kell menni a fiatalok igényeinek. Tudomásul kell venni ugyanis, hogy azok a fiatalok, akik 20 évesen egyáltalán nem, vagy alig olvasnak újságot, 30 vagy 40 éves korukban sem teszik majd ezt. Azaz ha a hagyományos újságot nem akarják a kezükbe venni, ott kell "megcélozni" őket, ahonnan az információkat szerzik, mégpedig a mobilok képernyőin, a számítógépeken. S mindebből az is egyértelmű, hogy a mai fiatalok nem elsősorban a hagyományos újságok hagyományos tartalmi információi iránt érdeklődnek, hanem egészen más jellegű hírek iránt. A hangsúlyt tehát ebből a szempontból nemcsak az új megjelenésre, hanem egyidejűleg az új tartalomra kell helyezni, s ez pedig óriási kihívás a szerkesztőségek számára.

Mindez a német lapkiadókat arra késztette, hogy egyre újabb internetes oldalakkal jelenjenek meg. Ezek száma már ma is meghaladja a hatszázat, de a kínálatot még sokoldalúbbá és igényesebbé akarják tenni. Ugyanakkor még mindig erősen érvényesül egyfajta "grátisz mentalitás", még akkor is, ha az internetből származó jövedelmek az elmúlt évben mintegy 60 százalékkal növekedtek. Még mindig kevés azoknak az újságoknak a száma, amelyek nyomtatott kiadásokat költségtérítés ellenében teszik fel az internetre. Közéjük tartozik egyébként Németország legnagyobb példányszámú lapjai közül a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung és a liberális Süddeutsche Zeitung.

Mindennek ellenére a kiadók azon a véleményen vannak, hogy nem ez a járható út, a bevételeket sokkal inkább az internethez kapcsolódóan más forrásokból - például utazások szervezésével, párválasztással, vagy pedig különböző ár-, illetve termék-összehasonlításokkal - kell megcélozni.

Azért minden fajta üzleti modell ellenére az újságkiadók egyáltalán nem adták fel a harcot a hagyományos újságolvasók megtartásáért, illetve visszahódításért. Ugyanakkor tudják, hogy ez nem lesz könnyű, s nemcsak az internet térnyerése, hanem egyebek között a lakosság növekedésének megtorpanása, sőt a népesség csökkenése miatt is. Az újságok reklámkampányának középpontjában most az a jelszó áll: "Aki olvas, az ért." Mindazonáltal a kiadók sem egészen biztosak abban, hogy ennek tartalmát minden megcélzott személy valóban meg is érti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • feamatar #14
    ez a minőségelés a legnagyobb hülyeség mert akkor nem az illegális változat virágozna hanem nem hallgatnának zenét vagy nem olvasnák el ugyan azt a hírt neten az emberek...
    szvsz... újságok terén net azért jobb mert könnyen és naprakészen jutsz hasznos infóhoz másrészt meg könnyen kaphatsz róla más okostojásoktól is a hírre véleményt a'la SG :P
  • Wittgen #13
    Viszont a wc-n olvasni kell vmit, mert ugye férfiember már csak újsággal a kézben jár a budira. Erre jók a napilapok.

    A többi témát meg az ember a neten elolvassa. Ez a jövő. Pl, amiket az esti hiradókban meg egyéb gagyi műsorokban lenyomnak, volt, hogy már 1 héttel korábban olvastam róla. A napilapok, meg ugye az előző napi híradások anyagait írják meg.
  • hiftu #12
    Mintha lenne egy enyhe párhuzam a lemezkiadók kálváriája és a lapkiadók problémája között. Mi is a közös? Ja, hogy minőséget kell eladni kérem szépen és akkor nem lesznek akkora kakiban.
    Érdekes, hogy az sg.hu meg az index.hu milyen jól megvan. Lehetne követni a modellt.
  • eto demerzel #11
    en nyomdaban dolgozok. itt tobbrol van szo mint csak a nyomdi geprol. ott van meg a festek is, a viz hasznalata amivel a gepet es a hengereket tisztitjak, es nm utolso sorban a guillotine amivel felvagjak a papirt. ez meg kis nyomda a varosban vannak nagyobbak is.
  • waterman #10
    szépen meg kell csinálniuk a nagy lapoknak egy webes felületet, ami jól átlátható és jól kereshető. aztán szépen a reklámokból meg bannerekből megélni. netán a hírek közé esetleg nem pofátlanság berakni egy-egy szolid hírdetést ami ha az oldalra ugrok, akkor nem zavarja a böngészésem és nem tölt le egy félmegás flasht..
    ha minden újságra előfizetnék, aminek a hírei érdekelnek, akkor lenne hvg, népszabadság, nature, szépházak meg 3 számtech magazin. azt hiszem ha mind jönne vékonyabb lennék anyagilag, mintha csak a villanyt fizetném..
    egy valamit szeretek a nyomtatott sajtóban: mivel ugye egy nívós újságon dolgoznak 10en is főállásban így biztos, hogy olyasmik is belekerülnek, amik érdekesek de én biztos nem találnám meg magamtól a neten.
  • braeburn #9
    Krokodilkönnyeket senki sem hullat az állástalan újságírok miatt. Áttolulnak majd az Internetre és ott próbálkoznak. Későn ébredtek és ez bizony hiba. Hasonló sors vár a televíziózás és rádiózás dinoszauruszaira is, lesz kenyérharc rendesen. Már ma is a kihalófélben lévő zombikból élnek, akik azért még szép számmal élnek köztünk. Semmi szükség már erre a fajtára, elvégezte a dolgát és haszontalanná, sőt kártevővé vált. Maximum más karrier után kell kutakodni a médea helyett.
  • sathinel #8
    miért is adnék ki pénzt valamire amibe valakik befektetnek, és ezek meghatározzák milyen mentalitást fognak követni. Ez itthonk kb úgy néz ki hogy van jobb, és bal oldali újság. Ha jól tudom mi várható egy témáról, és nem hírszerkesztés,hanem seggnyalás megy ( már bocsánat de szinte szó szerint) akkor miért is fizessek érte. A neten bele tudok ugatni, és láthatom mások magyarázatát, véleményét, tapasztalatát a dologról.
  • Remetix #7
    Azért én ebben nem lennék olyan biztos. Az egy dolog, hogy az ujságpapír esetleg újrahasznosított papírból van, de azért annak a gyártósora is elég sok energiát fogyaszthat, aztán a nyomda is eszi az áramot, valamint az ujságokat szállítani is kell, és az is energia.
  • eax #6
    A megoldas nagyon egyszeru: fel kell emelni az ujsagok arat kb. a szazszorosara, majd minden elkepzelheto forumon lobbizni a HTTP betiltasaert, beperelni a neten ujsagot olvasokat, es minden alkalmat megragadni arra, hogy kihangsulyozzak, hogy a netes ujsagolvasas evente hany milliard dollar kart okoz, majd ki kell vetni jogdijat a halozati eszkozokre, es a kabelekre... Vagy legalabbis egy masik iparagban valakik szerint ez jo megoldas.
    Gerygrey: azert ezen meg gondolkodjunk meg egy kicsit. Nezzunk pl. egy Sun Blade 8000-t (mert ennek van jo webes power calculator-a), ebben van 10 db blade, egyenkent 4 db dualcore opteronnal (sum. 80 utas), 640G RAM-mal. Gondolom nem kell nagy kepzeloero hozza, hogy egy ilyen cucc minden tovabbi nelkul kepes kiszolgalni barmelyik Mo-i online v. offline ujsag teljes latogatottsagat, sot, meg unatkozni is fog. A fogyasztasa hivatalos adatok alapjan full. terhelesen 5kW, uresjaratban 2.4kW, tehat atlagban hosszu tavon ~4kW-nal tobb nem lesz. Mondjuk vannak meg az szolgaltato gerinceig halozati eszkozok, peldakent egy kisebb 6500-as Cisco, amiben emlekeim szerint 2 db ~1kW-os tap van, viszont egyrol is teljesen jol elmegy, tehat a fogyasztasa max. 800W, legyen belole 3, az 2400W, eddig sum. 6.4kW. (Ennel a szerkesztoseg PC-i is tobbet fogyasztanak, de ez most reszletkerdes).
    Namost, ha te tudsz olyan nyomdagepet mutatni nekem, ami alkalmas arra, hogy valamelyik orszagos napilap tipikus mennyiseget legyartsak idore, es 30kW alatt fogyaszt, akkor bizony nagyon csodalkozni fogok. Es ugyebar az a sok-sok papir magatol nem megy sehova, a bitekkel ellentetben, hanem be kell rakni alajuk egy kamiont, de inkabb sokat, amik egyelore szinten nem a zero-emisszio mintapeldai. Aztan ha a juzerek megkaptak az ujsagot, elolvastak, viszik ujrahasznositani, vagy nem. Viszont a papir magatol ritkan hasznosul ujra, ezert legtobbszor az is energiabefektetessel jar... Szoval nem, nem okoz nagyobb kart.
  • BlackRose #5
    Be kell tiltani... a megoldás abban van, sőt a tv-t is és a rádiót is és akkor mindenki olvashatja az újságot. :) Szerintem inkább azért kellene aggódniuk, hogy már nincs valamire való újságíró. Nem az Internet a hibás, hanem ők. Fell kellene fedezniük, hogy ők nem papírnyomtatásal foglalkoznak, hanem tartalom (és persze forma) készítésel. Van egy régi mese, hogy ha az amcsi vasutak észrevették volna, hogy nem a vasút üzletben vannak hanem a közlekedés üzletben akkor nem haltak volna ki, hanem most az ő repülőjeiken utaznánk. Régi mese de soha nem tanulják meg.