Hunter

Alakul a szintetikus élet projekt

Nem is oly rég cikkeztünk a szintetikus életről és a körülötte kialakult vitákról. A projekten dolgozó dr. Craig Venter által vezetett kutatócsoport most bejelentést tett, miszerint újabb lépést sikerült megtenniük az általuk kitűzött cél felé.

Az emberi géntérkép elkészítésében úttörő szerepet játszó Venter a Science folyóiratban nyilatkozott egy baktériumsejt teljes génkészletének átviteléről egy másikba. A technika egy "tervezői mikroba" létrehozásának egyik lépcsőfoka lesz, a mikrobákat, ahogy azt már korábban is hangsúlyozták, mesterséges üzemanyag gyártásához vagy mérgező hulladékok semlegesítéséhez használnák fel.

A terv szerint mesterséges kromoszómák, proteinek és egyéb építőelemek összetoldozgatásával keltik életre a tervezői mikrobát. Venter szerint még távol vannak a végkifejlettől, az élet mesterséges úton való létrehozásától laboratóriumi körülmények között, a mostani azonban fontos lépés volt céljuk eléréséhez. Gyakorlatilag megkaparintották egy életforma testét, amit új genetikai kóddal láttak el. Ez a technika a mesterséges kromoszómák tesztelésének lesz egy kulcsfontosságú eszköze.

"A kromoszómát a sejtfalakon és a sejtmembránon keresztül bejuttatva ültettük át több napi növekedés és sejtosztódás után, az eredeti kromoszóma a sejtben eltűnik, melynek következtében olyan sejteket kapunk, amik csupán a transzplantált kromoszómát tartalmazzák" - magyarázta Venter a BBC-nek. A projekt ellenzőinek a bejelentés a legutóbbi szabadalmaztatási procedúra után olaj volt a tűzre. Sokan tartanak attól, hogy a technikával eddig nem látott biológiai fegyverek születnek, vagy valami olyan bukkan elő a laborból, amivel maguk a kutatók sem számoltak. A szabadalmaztatással kapcsolatban más intézetek tudományos előrehaladásukat féltik, Venter azonban ezekre csak annyit mondott, hogy semmi olyat nem csinálnak, amin más intézetek már ne dolgoznának.

"Az elmúlt években új, korábban nem létező technikákat kellett kifejlesztenünk, mivel maga a terület sem létezett" - mondta Venter. "A Venter Intézet és a Synthetic Genomics ugyanazt teszi, amit a legtöbb nagy intézet, ezekre az egyedi technikákra nyújtottunk be szabadalmi kérelmet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #29
    A címről először valamiért a WoW jutott eszembe
  • BiroAndras #28
    "Ennek a megfelelője volt a második világháborúban, az első amerikai kísérleti robbantásnál, amikor az atombomba elpárologtatta az acél tartóállványt. A tudósok nem gondolták, hogy olyan erős lesz"

    Nem tudom honann szedted ezt. Elég jól meg tudták becsülni előre, hogy mekkora lessz a robbanás. Pontosan csak azért nem, mert rendkívül precízen kellett beállítani a begyújtást, egy kis hiba is jelentősen csökkentheti a hatásfokot.

    "Persze a tudósok nem tehetnek erről -mondják ők- hiszen a politikusok csinálják"

    Azért építették meg az atombombát, hogy megelőzzék a németeket (később derült ki, hogy ők már az elején elakadtak). És akkoriban pont hogy egyedül a tudósok ellenezték a bomba bevetését (a legtöbb átlagember támogatta).

    "csak "sajnos" nélkülük nem lennének képesek ezekre a dolgokra."

    Meg nemcsak ezekre, hanem kb. semmire. Klasszikus példa a kés. Millió rend³jvül hasznos célra fel lehet használni, és mellesleg lehet vele embert is ölni.
    Az atomfizika sem csak bombát jelent, hanem pl. erőműveket is, amik drasztikusan csökkenthetnék a környezetszennyezést, ha nem tiltakoznának ellene annyira a sötétzöldek.
  • kernerster #27
    mondom hadd kísérletezzenek, tegyük fel hogy létrehoznak vmit, de akkor az a baci még nem feltétlen pusztít el minket. Nem hiszem el hogy ezt ilyen nehéz felfogni.Mert:ahhoz hogy elpusztítson minket ki kell kerülnie a természetbe ahol baktériumokra specializált vírusok(bakteriofágok) ezrei várják, vmint még a többi baktériummal is meg kell bírkóznia hogy egyáltalán élhessen. Csak ezután támadhat neki vminek már ha nekitámad.

    Nem hiszem hogy ezt így a semmiből összehoznák......
  • Micimackó #26
    Csak az a probléma a génmanipulációval, hogy lövésük sincs a dolgok működéséről, csak össze-vissza kísérletezgetnek. Például, hogy az "éhezőket megmentsék" -most annyi élelmiszert öntünk az óceánokba, a túltermelés miatt, hogy az bőven ellátná őket-, és ne kelljen permetezni, kifejlesztenek ellenállóbb növényeket. Készítettek egy kukoricafajtát, olyan géneket ültettek bele, amitől saját maga termelt toxikus rovarölő anyagot, csak egy baj volt vele, amikor a földeken kezdték használni, egy idő után úgy módosult, hogy 1000x-es mennyiségű mérget termelt, és azt nem a legjobb megenni. Ezek után nem csoda, hogy ennyire erősödik a biotermékek piaca.


    "vagy valami olyan bukkan elő a laborból, amivel maguk a kutatók sem számoltak."

    Ennek a megfelelője volt a második világháborúban, az első amerikai kísérleti robbantásnál, amikor az atombomba elpárologtatta az acél tartóállványt. A tudósok nem gondolták, hogy olyan erős lesz (kivezényelt katonákon is tesztelték az USA-ban, az oroszok viszont a robbantásoknál a lakosság egy részét nem telepítették ki, hogy lássák a hatásokat élő embereken is).
    Persze a tudósok nem tehetnek erről -mondják ők- hiszen a politikusok csinálják, csak "sajnos" nélkülük nem lennének képesek ezekre a dolgokra.

    Én inkább így mondanám:
    Egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit kifejlesztettél.
    (A kis herceg után szabadon)
  • eax #25
    "Megölnek egy egysejtűt"
    Oo, szegeny egysejtu! Btw, ti otthon nem szoktatok pl. mosogatni? Na, abban is meg szokott halni egynel picit tobb egysejtu.

    "és a DNS-ét használják fel valami újnak a létrehozásához"
    Mielott hulyesegeket irsz, nem art elolvasni a cikket, ugy szorakoztatobb.

    "Nulla az egész biotechnológia a Kréggel az élen."
    Mondja ezt MrImy, a tema vilaghiru szakertoje.

    "Most piacra dobják az újat, ami csak úgy terem, annyit és annyiszor ahogy azt a tervezőasztalon megálmodják.
    Ez terrorizmus, ez a természet bombázása oda nem illő organizumsokkal. Undorító!"

    Tenyleg. Szornyu.
    Egyebkent melyik szekta agymos^Wkepviselojet tisztelhetjuk benned?
  • MrImy #24
    Hol van itt a szintetikus élet?????????????????????????????
    Megölnek egy egysejtűt (már ha egysejtű) és a DNS-ét használják fel valami újnak a létrehozásához. Nulla az egész biotechnológia a Kréggel az élen.
    Régen hosszabb folyamat eredménye volt a növények "fejlesztése" és akkor nemesítésnek hívták. Most piacra dobják az újat, ami csak úgy terem, annyit és annyiszor ahogy azt a tervezőasztalon megálmodják.
    Ez terrorizmus, ez a természet bombázása oda nem illő organizumsokkal.

    Undorító!
  • kernerster #23
    "Mert a semmiből csak semmi lesz."

    Ha élni fog az nekem pont elég, mert megint ledöntünk egy több ezer éve fennálló hitet.
  • Totja71 #22
    Szerintem az Ember ugyanugy resze az univerzumnak, mint az osszes tobbi eloleny a foldon, a gondolataival egyutt. Nem vagyunk mi olyan hatalmasak, hogy felulirjuk a torvenyeit, tehat amit az Ember meg tud valositani, annak helye, es szerepe van az univerzumban, hisen ezert juthatott egyaltalan eszunkbe :)
  • Dömper Ármánd #21
    "egyébként semmi értelme,hogy emberek istent játszank"

    Megkerült a Nagy közhelygyűjtemény?
  • babajaga #20
    "miért ne tehetnénk meg hogy életet teremtünk a semmiből"

    Mert a semmiből csak semmi lesz.