Hunter

Tapadásmen­tes­ség növényi módra

A természet már számos technikát inspirált, most a húsevő növényeket vették szemügyre a tapadásmentes felületek fejlesztéséhez.

A növények olyan szerves összetevőket alkalmaznak különböző hatásaik eléréséhez, melyeket mi főként a műszaki anyagokból ismerünk. Az egyik ilyen például a húsevő Nepenthes, azaz kancsóka - bizonyították be a stuttgarti Max Planck Intézet kutatói.

A növények egyik legkülönlegesebb ökológiai csoportja a húsevők, melyek annak érdekében, hogy az esetlegesen a talajból hiányzó tápanyagokhoz jussanak, mint a nitrogén és a foszfor, kisebb állatokat, elsősorban rovarokat fognak el és emésztenek meg. Áldozatuk elfogásához különleges szerveket fejlesztettek ki, melyek morfológiáikat és mechanizmusaikat tekintve igen változatosak.

A trópusi kancsóka csapdája a passzív csapdák csoportjába tartozik. Ez annyit jelent, hogy a növény nem mozdul a rovar elkapása érdekében. A kancsóka igen összetett, fedéllel, szájadékperemmel (bejárat körüli gyűrű), valamint csúszós és az emésztést elősegítő zónákkal is rendelkezik, utóbbiak biztosítják az emésztőfolyadék ellátását is. A foglyul ejtés kulcsa természetesen a csúszós zónákban rejlik. Ezeket egy dupla rétegű kristályos viasz borítja. A felső réteg olyan kristályokkal rendelkezik, ami beszennyezi a rovar azon szerveit, melyekkel képes a sima felületekhez tapadni. Ehhez társul az alsó réteg, ami csökkenti a rovar lába és a növény felülete közötti érintkezési területet, ezek együttes hatására a szerencsétlenül járt préda becsúszik a kancsó alakú csapdába, ahol a növény nedveivel szépen megemészti. Egészen mostanáig a tanulmányok vagy a viasz szerkezetére, vagy a csapdába esett rovar viselkedésére összpontosultak.

A stuttgarti kutatók a viasz mikromorfológiáját, kémiai összetételét és mechanikai jellemvonásait vizsgálták, majd összevetették azokat a rovar viselkedését vizsgáló kísérletekkel. A viaszborítás két eltérő szerkezetű, kémiai összetételű, keménységű és rugalmasságú rétegből tevődik össze, melyek teljesen más módon csökkentik a rovarok megkapaszkodási képességeit.

A felső réteg egyenetlen, 30-50 nanométer vastagságú lapocskákból áll, melyek többé-kevésbé merőlegesek a kancsó falának felszínére. Elrendezésük véletlenszerűnek mondható, nincs kivehető sémájuk. A lapocskák egy kis "szárral" kapcsolódnak a habra emlékeztető alsó réteghez. Az alsó réteg összekapcsolódó membránszerű lapocskákból áll, melyek éles szögekben állnak ki a felszínből, szintén különösebb elrendezésbeli szabályszerűség nélkül. A rétegek keménysége és rugalmassága több, mint egy nagyságrenddel eltér, a felső réteg puhább és rugalmasabb az alsónál.

Kétpettyes katicabogarakkal elvégzett laboratóriumi kísérletek bebizonyították, hogy a viaszrétegek az üveg, vagy a viasztalanított kancsóka falakkal szemben jelentősen csökkentik a rovarok tapadási képességét. Az eredmények új ötleteket adhatnak a tapadásmentes felületek fejlesztéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joschy #13
    unitu: LOL bekened viasszal mit szol majd az asszony? :-D
  • uniu #12
    es ilyen sikositot lehet majd kapni :)
  • duke #11
    "Ez is, mint a tobbi a had iparban, utana meg a sex iparban fog megjelnni."
    Ja en mar latom is,hogy par ev mulva az amcsik ilyen idomitott trópusi kancsókakal fogjak uldozni terroristakat ........fogd meg... csam csam nyam nyam
  • DBM #10
    ehe na ez az ucsó lol volt :D
    legaláb nem unalmas sztorikal tömik az agyunkat, tiszta izgalom, főleg ha ránézel az első növényre :D mármint a kicsi képre gondolok. lényeg h növények nedvesen tartják érdekes virágukat (nemiszervüket) h meggátolják a tapadást ;)
  • pistike88 #9
    Kb. 2 éve láttam ezt a hírt a Deltában.....
  • RpPRO #8
    Informativ es erdekes cikk, grat.
  • geri15 #7
    hűdejó _D [örülneki]
  • wmatyi #6
    Ez eddig szép és jó, de ne felejtsük el, hogy itt sem nulla surlódásról van szó.
    Másrészt nagyságrendekkel könyebb kis sebességű, közel statikus rendszerek esetén, minimális surlódási tényezőt elérni.
    Érzésem szerint nem ez a megoldás fogja pl. a belsőégésű motorok hatásfokát nagyságrendekkel (akár 1-2%-al) javítani.
  • Inquisitor #5
    Láttam az NG csatornán egy majd' kétórás filmet a Lótuszokról (gy.k. ez egy növény, nem autó), a film fele a gyógyhatásaival foglalkozott, de a másik fele a növény levelével. Az is ilyen tapadásmentes felület, amit fura módon azzal ér el, hogy lukacsos :)
    Hasznosították sok helyen, pl. spéci edényekben is.
  • nxfn #4
    ebben mi az újdonság