Gyurkity Péter

Megszűri a torrenteket az isoHunt és a TorrentSpy

A legnagyobb keresők között számon tartott két portál a jövőben megszűri a szerzői jogokat egyértelműen sértő videókat, hogy elkerüljék a felelősségre vonást. A cél a procedúra leegyszerűsítése.

A jelek szerint megszületett a jó ideje tartó vita első eredménye, amely kellemetlen változtatásokat jelent a felhasználókra nézve. A két igen népszerű portál ugyanis a jövőben egy központi adatbázisra támaszkodva kísérli meg a kifogásolt anyagok automatikus szűrését, vagyis a keresések során kiemelik a találatok közül azon tartalmakat, amelyek miatt a jogtulajdonosok panaszt nyújthatnak be. A megoldás még nem készült el, ám a közeljövőben kialakul a végső forma.

Mindkét oldal a FileRights.com megoldására építené a szűrőt, nem véletlenül, hiszen Justin Bunnell, a TorrentSpy egyik alapítója egyben a cég vezérigazgatója is. A feladat végrehajtásában a FileRights terjedelmes adatbázisára támaszkodnak majd, amely tartalmazza a kiadók és filmstúdiók által birtokolt és védeni kívánt összes filmet, sorozatot és egyéb felvételt. Az adatbázist maguk a jogtulajdonosok kezelik, így a bővítés folyamatos, a cél pedig az, hogy az itt szereplő anyagokat kiszűrjék a keresők találatai közül.

A látogatók követése helyett (vagy mellett) tehát megjelenik a találatok szűrése is, ami nem kis meglepetést jelent a felhasználók számára. Különösen érzékeny csapást jelenthet az isoHunt bekapcsolódása a munkába, hiszen ez utóbbi portál igen népszerű és meglehetősen jó eredményeket biztosít azoknak, akik nem éppen legális forrásból szeretnék beszerezni a különféle tartalmakat. Az oldal tájékoztatása szerint a megoldás még nincs kész, mivel még nem csatlakoztak az adatbázishoz, ám a munka befejezése hamarosan elérkezhet.

Azt mindhárom fél igyekszik leszögezni, hogy nagy újdonságot nem jelent a szűrő bevezetése, hiszen mindez csak a DMCA-panaszok benyújtásának procedúráját egyszerűsíti le. A jövőben tehát a jogtulajdonosoknak nem kell hivatalos úton jelezni kifogásaikat és várni a válaszlépésekre, pusztán némi figyelmet kell fordítaniuk a szűrő folyamatos frissítésére és az eredményekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • virs lee #18
  Ezzel csak azt érik el hogy átmegy a közönség más oldalakra, és folytatódik minden tovább.
 • chuky123 #17
  torrent erre lett kitalálva mint minden más peer to peer hálózat.
  Azaz illegális tartalmak megosztására. Aki mást mond az hazudik
 • AljasGetto #16
  Hehe, szerintem fölösleges annyi energiát belefeccelni a keresőbe, elég, ha egyszerűen bezárnak, mert a reklámbevétele egy csöppet le fog menni az oldalnak...
 • Hegyikecske #15
  " nem véletlenül, hiszen Justin Bunnell, a TorrentSpy egyik alapítója egyben a cég vezérigazgatója is." >> fura véletlen...
 • Hegyikecske #14
  lol nem ugy volt h magán célra legális a zene/film letöltés ?:D
 • Inquisitor #13
  Lol. Mondjuk a Piratebay-en is voltak olyan érdekes tapasztalatok, hogy "húzos" torrentek nem voltak elérhetőek a keresővel vagy listázással, még is ott volt az oldalukon, itt se lesz más szerintem. Ha meg igen? Én maradok eMule-nél. :D
 • M0rph3u5 #12
  gyökér barom
 • savior #11
  valoszinuleg nincs benne az adatbazisban a vilag osszes filmje/zeneje stb. masreszrol meg ha nem pont ugyanaz a torrent neve, mint ami az adatbazisban van, akkor gondolom bent is hagyja talalatkent
 • bakagaijin #10
  Ez nem igaz, a last.fm is virágzik, pedig tele van olyan zenékkel amit kevesen ismernek/ismertek. Egyszerűen kell (biztos létezik is már) ajánlási rendszer, amiben a nézők tudnak javasolni hasonló filmeket az alternatívok közül. (imdb is tud ilyet, de ott sok külsős film csak igen gyengén van adatokkal ellátva, és magának a site-nak sincs is lokalizált felülete, ami sok ember esetén akadály)

  Egyébként bármilyen meglepő is, de itt alapvetően _amerikai_ filmekről van szó, akik már igen régóta nem csináltak nézhető filmet, legalábbis egyre ritkábban. Ellenben a világ többi része nincs kizárva, fel lehet fedezni hogy Hollywood a filmes univerzum csak egy igen icike-picike szelete. Mármint ami a filmeket illeti, különösen a jó filmeket illeti, nem pedig a pénzt.

  Harmadrészt pedig, ha valaki megnézte a FileRigts.com-ot, akkor lehet látni, hogy két dologra szűrnek rá: már ismert torrentfile-ra, vagy egy file hash-ére. Innentől kezdve a képzeletre bízom...
 • intrex #9
  De ugyanígy a kis költségvetésű, kevésbé neves filmstudióknak is befellegzett, mert hát honnan fogja tudni a világ hogy készítenek valamilyen filmet, ha még a mozikban sem vetítik. De főleg igaz ez a zenékre, gyakorlatilag semmilyen általam kedvelt zenész műveit nem játszák a rádiók, zenei hírlapokat meg csak ezért nem fogok elkezdeni olvasgatni, nem beszélve arról, hogy azokon is csak az űberszar sztárzenék mennek. Amelyik zene valóban megtetszett eddig, azt természetesen megrendeltem legális formában a netről. Ja igen, ez meg a másik: a hazai lemezboltok szintén a sztárvilágra mennek rá.