Berta Sándor

A YouTube elleni perre készül Thaiföld

A Thaiföld és a népszerű portál közötti vita úgy tűnik, közel sem ér véget egyhamar. Az ázsiai országot jelenleg vezető katonai junta ugyanis pert indít a YouTube ellen.

A botrány akkor robbant ki, amikor Bhumibol Adulyadej thaiföldi királyról gúnyos videó jelent meg a népszerű videoportálon. Mivel a YouTube tulajdonosa, a Google megtagadta a vitatott felvétel eltávolítását, a thaiföldi kormány lehetetlenné tette az oldal elérését. Thaiföldön nagyon szigorúan veszik a király megsértését, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem lehet nyíltan és nyilvánosan az uralkodóról, a családtagjairól, illetve a szerepükről beszélni.

Április elején tovább mérgesedett a konfliktus. Ugyan a korábban kifogásolt felvétel lekerült az oldalról, de helyette más hasonló filmek jelentek meg, ezért a helyi hatóságok továbbra sem oldották fel a honlap blokádját. A katonai junta azonban nem elégedett meg ennyivel, elhatározta, hogy pert indít a népszerű videoportál ellen. A vád az uralkodó megsértése. A bizonyíték pedig egy mindössze 44 másodperces videó, amelyben nevetségessé teszik a thaiföldi királyt és megalázzák. A felvételen többek között az látszik, hogy női lábak taposnak a király fejéről készült odamontírozott képen.

Sittichai Pookaiyaudom helyi tájékoztatási miniszter elmondta, hogy a per megindításához szükséges dokumentumokat a jövő héten nyújtják be egy thaiföldi bíróságon. A politikus hozzátette: azért döntöttek a per mellett, mert a thaiföldi nép többsége súlyosan sértve érezte magát a videó nyilvánosságra kerülése miatt. A lépés csupán egy "kulturális intézkedés". Thaiföldön gyakorlatilag nem lehet nyíltan és nyilvánosan az uralkodóról, a családtagjairól, illetve a szerepükről beszélni. Különösen komolyan veszik a helyi hatóságok a király vagy a királyi család tagjai elleni támadásokat, a róluk szóló karikatúrákat, vicceket. Egy helyi bíróság márciusban tíz év börtönre ítélt egy svájci állampolgárt, amiért az a király fotóit részegen festékszóróval szennyezte be.

Az Organisation Freedom against Censorship nevű szervezet felmérése szerint egyébként a YouTube oldalának blokkolása nem egyedi eset, az országban a hatóságok jelenleg mintegy 45 000 oldal elérését teszik a lehetetlenné a felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lomha #2
    "Ilyen országra kár időt és pénzt áldozni...hülye a mentalitása az országnak"

    Voltál már Thaiföldön? Tudsz a fejükkel gondolkodni? Elképzelhetetlen számodra, hogy tényleg tisztelik az uralkodójukat? Esetleg utánajártál, hogy a thai uralkodó zsarnok lenne, aki személyi kultuszt épít maga körül? Próbáld megemészteni, hogy a személyes tiszteletet csak a nyugati kultúrkörben tévesztik össze a személyi kultusszal. Persze a szólásszabadság fontos, de nem minden áron. Mit ér az olyan mentalitás, amelyik valójában nem a rendet és a tisztességet védi, hanem más kárán örvendezik? Ha ennyire ellenszenves neked a thai uralkodó, akkor utazz oda, és mondd el a véleményedet őszintén nekik is. Ők tudnak rá érdemben válaszolni. Itt a neten csak jól odamondogatni lehet.
  • Max Damage #1
    "Egy helyi bíróság márciusban tíz év börtönre ítélt egy svájci állampolgárt, amiért az a király fotóit részegen festékszóróval szennyezte be."

    Ilyen országra kár időt és pénzt áldozni... Itt nem a YouTube a hibás, hanem egyszerűen hülye a mentalitása az országnak, amiről pedig a főleg az az uralkodóház tehet aki épp ezt az egészet kezdeményezte, illetve az adott ország médiája akik ezt nyilvánosságra hozták és felfújták... Én úgy érzem hogy a YouTube nem képes korlátozni a felekrült tartalmakat, csak esetleges szólás esetén lehet eltávolítani, ha az törvényt sért... Akkor viszont kötelező neki... Ergo egy esetleges bíróságon mindenképpen a YouTube nyer, ha úgy járt el ahogy azt a törvény megköveteli, függetlenül attól hogy ezzel mekkora lelki kárt okozott az uralkodóháznak (akik meg is érdemlik..!!!!!!!). Amúgy én inkább a vidók feltöltőit keresném nem pedig egy oldalt ami tárolta a videókat egy rövid ideig, bár szerintem ellenük sem járna sikerrel egy esetleges per, mivel mindenkinek meglehet a véleménye (szabad véleménynyilvánítás, amivel rendelkezik az illető ha nem az ő országukban él)... Ami azt illeti szerintem is megérdemlik, ennek pedig nemtudnak határt szabni...