Gyurkity Péter

Egy tinédzser kérésére törölt felvételeket a YouTube

Egy 15 éves ausztrált fiú a szerzői jogokat birtokló televíziós társaság nevében írt levelet a portálnak, amely erre nyomban levette a kifogásolt felvételeket. Gyorsan kiderült, hogy csalásról van szó, a büntetés egyelőre kérdéses.

Hírügynökségi beszámolók szerint az ausztrál tini hivatalosnak tűnő levelet juttatott el a videómegosztó portálhoz, amelyben egyes felvételek közzétételét kifogásolta, és a szerzői jogok birtokosaként határozottan felszólította az oldal üzemeltetőit, hogy minél előbb távolítsák el a kérdéses anyagokat. A YouTube - szokásához híven - eleget tett a kérésnek, ám nem sokkal később kiderült, hogy csalásról volt szó, a levél írója egy túlságosan is bátor kamasz, aki egyelőre tisztázatlan okokból követte le tettét.

Az érintett társaság, az Australian Broadcasting Corporation ügyvédei a múlt héten vették fel a kapcsolatot a levél írójával, aki rövid időn belül elnézést kért. "Mindenki csinálhat hülyeséget 15 évesen. Örömmel értesültünk arról, hogy az elkövető azóta elnézést kért és a jövő héten innen folytatjuk" - fogalmazott Courtney Gibson, az ABC tévésorozatokért felelős részlegének első embere. Elmondása szerint az még nem világos, hogy a levél írója miért szerette volna eltüntetni az oldalról a sorozat epizódjaiból származó felvételeket, erre talán hamarosan választ kapnak majd.

A YouTube az ügyben ártatlannak tűnik, bár az kérdéses, hogy a tinédzser hogyan tudta így megvezetni a portál felelőseit. A levél beérkezését követően - mint minden hasonló esetben - eltávolították a kifogásolt tartalmakat, a csalásra csak az ABC jelentkezése nyomán derült fény, a társaság ugyanis jelezte, hogy a levél nem tőlük származik. Arról nem szól a fáma, hogy a levett anyagok azóta visszakerültek az oldalra, vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • j6 #17
    Készült film 2000-ben: Takedown
  • irkab1rka #16
    Régi trükk, hogy bűncselekményben fiatalkorút használnak.

    Van egy ötletem. Szervezek egy amolyan melódiákos cuccot, én csak közvetítem a tiniket (nem szex meg drog meg bűnözés, felesleges) és ők fognak feljelentgetni meg minden gekkóságot elkövetni, ami max erkölcsileg kifogásolható aljas dolog.

    Nyilván bűncselekményre nem buzdítanám őket, ez egy feddhetetlen vállalkozás lesz. De ha fel akarsz jelenteni valakit és név is kell hozzá, én közvetítem a középiskolásokat. Mondjuk te köhögsz 10 rongyot, 5 az enyém, 5 a kicsié (mer kurvajó fej vagyok) és ő feljelenti neked az ellenségeidet, és nem név nélküli a feljelentés :)))

    pl.
  • arty #15
    szánalmas, h egy 15 éves rá tud venni egy youtube-t h szedjen le egy videot ... kb ol mutatja, mennyire parázik mindenki a jogvédők fenyegetéseitől, perektől ...

    inkább azon kellene elgondolkozni, hogyan jutottak idáig és törvényekkel kicsit visszaszoritani ezeket az élősködőket(RIAA/MPAA) :(
  • Tetsuo #14
    Mitnicknek jobb ötletei voltak.. nem is értem miért nem készítenek róla filmet, olyan Catch Me If You Can félét.. (vagyis annál jobbat mer az nagyon el lett cseszve.)
  • M0rph3u5 #13
    az persze senkit se érdekel hogy szerzői jog alá esik az emlíett sorozat...

    "Arról nem szól a fáma, hogy a levett anyagok azóta visszakerültek az oldalra, vagy sem."

    ez LOL visszateszik a jogvédett anyagokat, hogy utána végre hivatalosan is kaphassanak felszólítást a levételre XD

    ha nem egy nagy multi, vagy TV-társaság kéri a youtube-ot, akkor még ők vannak felháborodva??? naneee...

    amúgy szerintem is jó poén volt... anno Kevin Mitnick is így kezdte, csak ő telefonnal, nem levélben...
  • oneman #12
    :) az meg sem fordul a fejetekben, hogy ez is tökjó ingyenreklám annak a szar csatornának? :p
  • BCs design #11
    Ha nem így állítja be a dolgot le se szarták volna :)
  • Troll #10
    Nekem tetszik a csávó. Jól beugratta az okosokat. Legközelebb majd jobban megnézik, hogy ki és miért akar valamit töröltetni.
  • 1488 #9
    ugyan már... jönnek itt az összeesküvés elméltek, "hogy egy specialista tiltott eszközökkel megpróbálta rávezetni a youtube-ot a hiányosságaira. A 15 éves tini nyilván azért kellett az akcióhoz, mert jogilag még nem büntethető." nevetséges. csak hülyéskedik a gyerek, gondolom csupán poénból csinálta. ötletes a gyerek :))
  • Tothenkopf #8
    Azt