Berta Sándor

Folytatódik a YouTube kontra Thaiföld vita

Tovább mérgesedik a konfliktus a thaiföldi kormány és a népszerű videoportál között. Ugyan a korábban kifogásolt felvétel lekerült az oldalról, helyette más hasonló filmek jelentek meg.

Mint ismeretes, a thaiföldi kormány, miután Bhumibol Adulyadej királyról gúnyos videó jelent meg a népszerű videoportálon, lehetetlenné tette a YouTube elérését. Korábban a portál tulajdonosa, a Google megtagadta azt a kérést, hogy távolítsa el a vitatott felvételt. Sittichai Pookaiyaudom helyi tájékoztatási miniszter ezután jelentette be, hogy blokkolják a portálhoz való hozzáféréseket. "Amennyiben úgy döntenek, hogy eltávolítják a videoklipet, azonnal megszüntetjük a blokádot" - közölte akkor a politikus.

Nos, ez nem történt meg. Ennek oka, hogy ugyan az ominózus videót eltávolították, helyette azonban másik került fel a honlapra. A filmen látni lehetett, amint az uralkodó arcába lábbakkal taposnak bele. Egy másik karikatúra a királyt majomként ábrázolta és azzal vádolta meg a katonai rezsimet, hogy gyűlölik a szólásszabadságot. Egy harmadik felvételen pedig egy fiatal férfi kijelentette: "Egy ilyen extravagáns homoszexuálistól több toleranciát várnék el". A Google mindenfajta együttműködést megtagadott, a tájékoztatási minisztérium viszont mindenképpen le szeretne ülni tárgyalni a felhasználók képviselőivel. "Felszólítottuk a thaiföldi kormányt, hogy szüntesse be a blokádot és türelmetlenül várjuk, hogy újra üdvözölhessük a helyi felhasználóinkat" - jelentette ki Julie Supan, a YouTube szóvivője.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet szerint a hozzáférések blokkolására Thaiföldnek semmi joga sincsen. Ilyen intézkedésről csak egy bíróság dönthetne. A 79 éves király egyébként tavaly júniusban ünnepelte kormányzásának 60 éves évfordulóját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kricsi #2
    ez ilyen cikkek mindig csak felidegesítenek...
  • sathinel #1
    Épp testben épp lélek itt valószínűleg találó:D Ekkora marhát! Nem megmondtam hogy ha nem is foglalkozna vele akkor a kutya nem nézné meg a róla készült videót?:DDDD
    Idióták mindíg is lesznek. Mostmár nem 1-2 ember, hanem a fél világ rajta röhög....