Gyurkity Péter

Nem a warez miatt látogatják a YouTube-ot

Egy friss felmérés szerint a videómegosztó portálról szerzői jogi problémák miatt eltávolított alkotások a kínálat kevesebb mint egytizedét tették ki, a látogatóknak pedig alig 6 százalékát érdekelték.

A Vidmeter.com közzétette felmérését, amelyben elsősorban az engedély nélkül feltöltött - és később eltávolított - videók hatását, népszerűségét vizsgálták meg közelebbről. Dacára a hatalmas sajtóvisszhangnak és a felhajtásnak, úgy tűnik, hogy ezek az alkotások nem sok vizet zavartak és egyáltalán nem váltottak ki olyan érdeklődést, amitől a jogtulajdonosok annyira tartottak és tartanak még most is.


A megvizsgált mintegy 6700 különösen népszerű videóból alig 621 volt kifogásolható szerzői jogi szempontból és került le az oldalról külső nyomásra. Ezeket azonban a látogatók alig 6 százaléka tekintette meg, vagyis nem sok befolyást gyakoroltak a portál népszerűségi mutatóira - így a YouTube-ot sem lehet azzal vádolni, hogy kalózvideókkal igyekszik minél nagyobb elismertségre szert tenni az internetezők körében. A tanulmány ráadásul a december és március között legnépszerűbbnek bizonyult felvételeket vizsgálta meg, így meglehetősen érdekes következtetésekre juthatunk a kapott eredmények alapján.


A Viacom - amely márciusban 1 milliárd dollárra perelte be a portált, mégpedig éppen a kifogásolható alkotások közzététele miatt - azonnal alapjaiban tévesnek és elfogultnak minősítette a tanulmányt, kihangsúlyozva, hogy a Vidmeter.com jelentősen alábecsüli a kalózvideók számát. Ők arra hivatkoznak, hogy több tulajdonos nem küldött hivatalos értesítést a Google-nek és ez nem jelent meg az eltávolított alkotások oldalán, így rengeteg példány kimaradt az összeszámlálásból. Ráadásul a portál felépítése miatt nem is kaphatunk pontos számot, mivel lehetetlen akár csak felbecsülni a valós adatokat.

Rögtön hozzátették azonban, hogy még ezek az alacsony számok is bizonyítják, hogy tömeges méreteket öltött a kalózkodás, a felvételek engedély nélküli felhasználása, vagyis alaptalannak tekinthető a Google védekezése, amely szerint ilyesmiről nincs szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    :DD Ez meg a másik! Ott a pont.
  • echo #6
    Azért az sokat elmond, hogy még ingyen is csak ilyen érdeklődésre tartottak számot ezek a tartalmak...
  • Gerygrey #5
    Sajnálom azokat, akik a világ ily mértékben elmaradott, a jogvédők által ennyire eltiport felén élnek.

    Bár ha jobban belegondolunk... Lehet hogy szívesen elcserélném a bithumen accomat egy USA átlagfizetésre és leszarnám a warezt.
  • Wittgen #4
    Ehhez nem lehet mit hozzáfűzni. Várható, hogy egyből fákkolnak az olyan cégek, akik féltik az igazukat (ami csak szerintük igaz...hehe).
  • roliika #3
    Az amcsik.
    Sajnálom szerencsétleneket.
    Mikor felteszek egy új videót valamelyik videóportálra, mindíg kérik, hogy legyen alatta valami jó zene. Már csak azért mert sokan nem mernek letölteni zenét, mert arrafelé elég keményen büntetik a magánembereket is. Szóval örülnek ha pixeles képet és telefonminőséget meg nem ütő zenét hallhatnak.
  • intrex #2
    Tetsuo: Hát a jogvédők. Akik azt sem tudják mitől döglik a légy.
  • Tetsuo #1
    Kiatököm néz jutúbon filmet v sorozatot?!