Berta Sándor

Kitiltanák az autókból az MP3-lejátszókat

Közlekedésbiztonsági okokból megtiltaná a zenelejátszók használatát vezetés közben két európai közlekedési szervezet. Kérdés, mit szólnak mindehhez a vezetők.

"Akinek fejhallgató van a fülein, az alig érzékel valamit a közlekedésből, ráadásul a különböző zajok (dudálások, szirénázások stb.) sem szűrődnek be hozzá" - érvelt az elképzelés mellett Volker Lempp, az ACE Auto Club Europa közlekedésjogi szakértője. Lempp hozzátette: a zenét hallgató autósok, kerékpárosok, gyalogosok egyaránt komoly veszélynek vannak kitéve, hiszen a külvilág zajairól egyáltalán nem, vagy már csak későn szereznek tudomást.

"Valóban elmondható, hogy akinek a fülén fejhallgató vagy headset van, az nem képes teljes mértékben figyelni a közlekedésre, nem tud időben reagálni egy helyzetre" - mondta Christian Gratzer, az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) szóvivője. A figyelmetlen autósok miatt leginkább a többi autós, a motorosok, a kerékpárosok és a gyalogosok vannak kitéve veszélynek.

A javaslat ugyanakkor azért érdekes, mert jelenleg nincs olyan közlekedési szabály, ami tiltaná az autósoknak a vezetés közbeni zenehallgatást. Tény ugyanakkor, hogy a biztonság mindenekelőtt szerepel. "Annak veszélye, hogy valaki megsérül vagy akár meg is hal, nagyon is valós" - tette hozzá Lempp.

Nemrég egy fiatal tolószékes nőt ütött el egy stuttgarti villamos. A nő az MP3-lejátszóján zenét hallgatott és nem vette észre a közeledő járművet. A figyelmetlenségéért az életével fizetett. Rendőrségi jelentésekből kiderült, hogy egyre több a hasonló, a mobiltelefonok vagy a zenelejátszók hallgatásából eredő figyelmetlenségekre visszavezethető baleset.

Volker Lempp szerint amennyire jogos volt a mobiltelefonálás megtiltása, ugyanennyire hiba az MP3-lejátszók használatának be nem tiltása. "A vezetés közbeni mobiltelefonálás annyira csökkenti a reakcióidőt, mintha valakinek a vérében 0,8 ezrelékes alkoholszintet mérnének. Csökken a figyelem és a reakcióidő, nő a vezetési hibák száma" - jegyezte meg Christian Gratzer.

A VCÖ egyik 2004-es tanulmányából kiderült, hogy csak a vezetés közbeni mobiltelefonálás miatt évente több mint negyvenen halnak meg és 4500-an sebesülnek meg az osztrák utakon. Kérdés azonban, hogy a politikusokban mennyire van hajlandóság az MP3-lejátszók vezetés közbeni használatának betiltására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #47
    És olyat miért nem olvasunk soha, hogy süketet ütött el a villamos, mert nem halotta a villamost, vagy egy vakot, mert nem látta, hogy pirosra váltott a lámpa? Új pénzkereseti lehetőség: tartsunk tanfolyamokat embertársainknak, hogy hogyan lehet süketen közlekedni. Ha megszokják, akkor kisebb lesz az esélye, hogy emiatt szenvednek balesetet. Amúgy meg én is amikor biciklizek pl. akkor a sztereo headsetnek csak egyik fele van bedugva mérsékelt hangerővel. Hallom a zenét is, meg a zajt is. Mindkettőt csak ritkán dugtam be eddig, de az nem volt túl biztonságos dolog. Ha meg betiltják, akkor hallgatom a telefonomról a rádiót, vagy előkaparom a jó öreg walkment, vagy felvásárolom az olcsó készleteket belőle, meg a kazettákból is. Régen is jó volt, most is megteszi. Fél fülnél meg a minőség annyira nem számít... :D
  • zentus #46
    Cikk sponzor by BSA :D:D:D:D
  • Garrett27 #45
    Sajnos, igazat kell, hogy adjak. Bár jól hangzik, télleg jó döntés volt korlátozni a mobilozást vezetés közben, de sajnos ezek mögött nagy részt üzleti érdekek húzódnak meg :(
  • duke #44
    "Kitiltanák az autókból az MP3-lejátszókat"
    Es ha valaki ogg-t wma-t halgat vagy sima wavot az rendben van ?
    Persze marhasag,azt kell tiltani ha valaki barmi olyat csinal amivel elvonja a figyelmet a vezetesrol.Ebbe akar a tul hangos motor zaj is beletartozhat.
  • bundee #43
    Ha nem is kellene betiltani, de erosen fel kellene hivni az emberek figyelmet, hogy vezetes kozben ne hasznaljak, vagy legalabbis ne ket fullel.

    Ha mindket fuledben szol a zene, akkor sztem az eroteljesen csokkenti a figyelokepesseget, zombiva varazsol picit, es a 180 fokos latoszog is csokken (csolatas).

    Amugy, a KRESZ kozvetlenul nem tiltja a hangos zenet / mp3 hallgatast, viszont olyan modon kell vezetni, hogy a leheto legjobban erzekeld a kornyezetet. Peldaul egyszer mentem ezerrel a Podmaniczky utcaban, zene maxon uvolt, kulvilag megszunve, zold a lampa, aztan fel meterrel kerultem el a szirenazo mentot, ami a koruton ment... Semmit nem hallottam belole...
  • sathinel #42
    még a járdát sem használhatják:D
  • sathinel #41
    szerintem magával a zenével nincs gond. Ha játék, munka közben olyasmit hallgatok ami nem zavar abban amit végzek, akkor nincs gond. Itt is az emberi tényező a gyenge:D Egyébként mint itt írták ha gond lenne a zenével, vagy a hallás hiányával, akkor a rosszul hallókat, süketeket, vagy vakokat is ki kellene tiltani, mert nem látják, hallják hogy mi történik körülöttük:D De ez azért elég LOL lenne...
  • Kutuvoz #40
    mielőtt keresztül futok egy közúton, akkor mindig kiveszem a fülest. 2x-3x nem tettem de azért gyorsan rájöttem, hogy ez életveszélyes.
    a kocsiban is próbáltam a fülest (mp3), de szintén para. telefonálni viszont jó sztem.
  • tgunda #39
    És az talán nem zavaró, amikor 200 wattos hangerővel dübörög az autóban a zene? Ezt az álhifit is be kellene akkor tiltani.
  • peba #38
    Én egyszer láttam egy nőcit fülessel kocsiban, forgalom közben. Aztán, én is próbáltam, nálam is ott volt a para. Ki is vettem, egyszerűen nem jó úgy vezetni. Félek, v mittudomén. Nem hallom a motort, stb.
    Nyilván autórádió mindig szól, és abban is van mp3...

    Két okot látok miért hallgat vki kocsiban fülessel zenét:
    1. ő csak sofőr, semmi kedve/köze hozzá mit pofáznak a többiek
    2. nincs a kocsiban rádió