Berta Sándor

Brit kampány a halláskárosodások ellen

Akciót indított a hallásproblémák visszaszorításáért, az MP3-lejátszók és más készülékekkel kapcsolatos problémák előtérbe helyezésére a brit Royal National Institute for Deaf People (RNID).

Az intézet létrehozott egy új oldalt, ahol bárki tájékozódhat az esetleges veszélyekről. Az RNID szerint a kampányra azért van szükség, mert az intézet által készített legfrissebb felmérésből kiderült: a 18 és 30 év közötti emberek 58 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a túl hangosan hallgatott zene (mindegy, hogy egy MP3-lejátszóból, HiFi-toronyból, autórádióból vagy diszkóban szól) súlyosan és maradandóan károsítja a hallást.

A Royal National Institute for Deaf People azt szeretné elérni, hogy - mivel az egyik legnagyobb kockázatot a hordozható zenelejátszók jelentik - ezen készülékeken a gyártók helyezzenek el figyelmeztető feliratokat, hogy így hívják fel a figyelmet a felhasználókra leselkedő veszélyekre. Persze a legfontosabb óvintézkedés, amit a hallásunk érdekében megtehetünk az az, hogy lehetőleg nem ordítva, a legnagyobb hangerőn hallgatjuk a zenéket.

A problémát néhány hónappal ezelőtt a The Who együttes gitárosa, Pete Townshend vetette fel, aki figyelmeztette az iPod-tulajdonosokat, hogy ne hallgassák nagy hangerő mellett a zeneszámokat. A 60 éves zenész nagyon súlyos hallásproblémával küzd és ez szerinte ez nem a koncertezésre, hanem a fejhallgatók rendszeres használatára vezethető vissza.

Az MP3-lejátszók halláskárosító hatására nemrég svájci szakemberek is felhívták a figyelmet, míg korábban az iPodot piacra dobó Apple arra kényszerült, hogy hangerő-korlátozó szoftvert adjon ki iPodjához, mivel egyre több panasz érkezett a népszerű lejátszó halláskárosító hatásával kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Griphons #7
    végül is a tájékoztatás nem árt. a hülye amcsiknak a mikrosütőre is rá kell írni, hogy élő állatot nem szabad benne szárítani, szal nem csodálom, ha azt sem tuják, hogy ha a füledből folyik a vér, az nem az ipodtól van, hanem hogy fullra tekerted a hangerejét...
  • exxile #6
    Ugyanez a duma ment anno a walkman kapcsan is 20 eve, meg a discman-t is erte hasonlo tamadas, megse hott suket mindenki aki ilyen eszkozt hasznal...
    Ugyanaz a tema, leragott csont.
  • Cobra. #5
    De, csak egyszerűbb rákenni a gyártóra, hogy miatta süketült meg az amerikai gyerek, mint hogy rájöjjenek, hogy saját magát intézte el, mert még a zenehallgatáshoz is hülye szegény.
  • neevous #4
    Nem az lenne a megoldás, hogy nem feltétlenül max hangerőn hallgatja a gyerek a lejátszóját?
  • PíszLávJuniti #3
    koncertek, fesztiválok után 1-2 napig tuti zúg az ember füle, és minden tompa. utána rendbejön :
  • Dj Faustus #2
    "mi a túl hangos?"
    "Any sound above 85 dB can cause hearing loss, and the loss is determined by the power of the sound as well as the length of exposure to the sound."
    Forrás: Don't lose the music - The science of noise

    "A zaj 85 decibel felett kritikusan károsítja a hallószervet, olyan nagy mértékben, hogy leszakadhat a belsőfülben a hallást érzékelő idegapparátus. Ez olyan hatás, mint amikor egy nagy ütés éri valakinek a fejét, és agyrázkódást kapott. A hallószervet is ilyen enormis mértékű zajbehatás éri."
    Magyar rádió online - A halláskárosodás a cukorbaj jele is lehet
  • Mike #1
    "a túl hangosan hallgatott zene"
    mi a túl hangos?