Gyurkity Péter

Letöltésekkel tér vissza az MP3.com

Több évig tartó kényszerű szünet után visszatérnek a letöltések az egykor oly népszerű portálra. A megosztott tartalmak ezúttal az előadók engedélyével kerülnek fel, így kívánják elkerülni az esetleges pereket.

A Reuters értesülése szerint az MP3.com hétfőn erősítette meg a letöltések újbóli megjelenését az oldalon. A megújulás jegyében ezúttal nemcsak albumok és zeneszámok kerülnek fel, hanem egyúttal videók is, ezzel a népszerű videómegosztó portálok példáját követik. Az egyes tartalmak kizárólag a független előadók engedélyével jelenhetnek meg az oldalon, így reményeik szerint elkerülhetik a nagyobb kiadók ismételt támadását.

Az MP3.com 1997-ben jött létre, a magánkézben lévő cég gyorsan az internetezők kedvencévé vált. Nem véletlenül, hiszen a választékra nem lehetett panasz. A népszerűség és a kiadók ébredése azonban idővel bírósági perek megindításához vezetett, és ennek köszönhetően az oldal gyakorlatilag ellehetetlenült. Az öt legnagyobb kiadó (EMI Music, Bertelsmann Audio Group (BMG), Universal Music, Sony Music, Warner Music) által indított perek lezárása, valamint a szolgáltatás újraindítása az MP3.com-nak több mint 130 millió dollárjába került. A cég igyekezett továbbra is független maradni, ám nem kerülhette el sorsát és 2001-ben a Vivendi tulajdonába került.

Két évvel később a Cnet vásárolta fel a portált, amely ezt követően főként zenével kapcsolatos híreket közölt. A tetszhalott állapotból csak most törhet ki, hiszen az előadóknak lehetővé teszik tartalmaik megosztását a portál közönségével. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden korlátozás nélkül újraindul a fájlcserélés, az illegális másolatok terjesztése, ám az érdeklődők szemezgethetnek a független előadók műveiből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    Ez egy nagyon szép kezdeményezés. Több ilyen kellene. Ezzel lehet legálisan a kiadók uralmát megtörni. Csak így tovább!!